Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

Τις λεπτομέρειες του εθνικού φακέλου για την νέα ΚΑΠ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑΌλα τα δεδομένα που αφορούν τον εθνικό φάκελο για την ΚΑΠ ζητούν 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ιδιαίτερα για τις άμεσες ενισχύσεις, οι βουλευτές αναφέρουν ότι «υπάρχουν ερωτηματικά σε σχέση με το τι ακριβώς θα εφαρμοστεί και το εάν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις σχετικά με αυτά που ανακοινώθηκαν το καλοκαίρι».

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει τα εξής:

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ το περασμένο καλοκαίρι και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως βεβαίως και με τους ίδιους τους αγρότες, ανακοίνωσε τα βασικά στοιχεία της εθνικής πρότασης για τη νέα ΚΑΠ, ενώ όσον αφορά τα πολιτικά κόμματα, για την κυβέρνηση ήταν αρκετή μια συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου στη Βουλή, όπου συνοπτικά ανακοινώθηκαν τα στοιχειώδη της ελληνικής πρότασης εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

Ακόμα και μέχρι σήμερα βεβαίως, δεν έχει υπάρξει ένα επίσημο κείμενο από πλευράς Υπουργείου που να περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα που αφορούν τον εθνικό φάκελο για την ΚΑΠ. Ιδιαίτερα για τις άμεσες ενισχύσεις, υπάρχουν ερωτηματικά σε σχέση με το τι ακριβώς θα εφαρμοστεί και το εάν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις σχετικά με αυτά που ανακοινώθηκαν το καλοκαίρι.

Τα παραπάνω έχουν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι πολλά κράτη μέλη, ακόμα και αυτή την περίοδο, αιτούνται αλλαγές στο σύστημα κατανομής των άμεσων ενισχύσεων, στοχεύοντας μάλιστα στις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, φρόντισε να μην εξαντλήσει καν το όριο που έχει ως δυνατότητα για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Επειδή το ζήτημα του συστήματος κατανομής των ενισχύσεων που θα ισχύσει από το 2015 είναι καίριας σημασίας και αποτελεί σημείο αναφοράς για την οικονομική επιβίωση χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα μετά και από την οικονομική επίθεση που έχουν δεχτεί απο τις κυβερνήσεις των μνημονίων αλλά και από τις πολιτικές της EE που έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για τον αγροτικό τομέα (Ρωσικό εμπάργκο, επαπειλούμενη μείωση της χρηματοδότησης για τον αγροτικό τομέα το 2015).

Επειδή πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και διαφάνεια για τόσο σοβαρά ζητήματα όπως είναι η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και είναι αδιανόητο να μη δίνεται στη δημοσιότητα και να μη βρίσκεται στη διάθεση του ελληνικού κοινοβουλίου ο πλήρης σχετικός φάκελος της νέας ΚΑΠ που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επειδή η αποσύνδεση των ενισχύσεων απο την παραγωγή, ως στρατηγική επιλογή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ, έχει αποδειχτεί καταστροφική για τον αγροτικό τομέα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
  1. Έχει προβεί ή προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγές του εθνικού φακέλου της ΚΑΠ σε σχέση με αυτά που έχουν ανακοινωθεί επισήμως έως σήμερα και αν ναι ποιές είναι αυτές;
  2. Προτίθεται να εξαντλήσει για το σύστημα των συνδεδεμένων ενισχύσεων το σύνολο του τιθέμενου από τον Κανονισμό 1307/2013 ορίου 8% (+2% για τα πρωτεϊνούχα) αλλά και να ζητήσει για την Ελλάδα την αύξηση του ορίου αυτού, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες και την κρίση που περνά ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα και ο οποίος αποτελεί βασικό κρίκο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας;

Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων:

Αιτούμαστε
  1. Την κατάθεση του συνόλου του εθνικού φακέλου της ΚΑΠ που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  2. Την κατάθεση όλων των αιτημάτων αλλαγών του εθνικού φακέλου της ΚΑΠ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον βεβαίως έχουν υποβληθεί τέτοια.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Δημήτρης Κοδέλας
Θανάσης Πετράκος
Βαγγέλης Αποστόλου
Eυαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου
Απόστολος Αλεξόπουλος

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου