Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014

Πέντε δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα πληρωμών από το ΥΠΑΑΤ στα αιτήματα των κτηνοτρόφων


Με πέντε δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα πληρωμών «απάντησε» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα αιτήματα που διατύπωσαν εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων την Τρίτη 25 Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα, μετά από διεξοδική συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Μελάς, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΟΕΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρης Αποστολάκος και Αλέκος Οφίδης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Σέρκο Χαρτουνιάν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Καρασμάνης ανακοίνωσε στην αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων τα εξής:

  1. Ως τα μέσα Δεκεμβρίου, προγραμματίζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η εξόφληση της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013 με 20 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 110 εκατ. ευρώ για την εξισωτική του ίδιου έτους. Ταυτόχρονα θα πληρωθούν και ενισχύσεις που ήταν σε εκκρεμότητα λόγω ελλιπών  φακέλων από τους δικαιούχους για τα έτη 2008 - 2012.
  2. Μετά την εξόφληση της εξισωτικής του 2013 ξεκινά άμεσα η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2014. Οι πληρωμές θα γίνουν ως το τέλος του τρέχοντος έτους.
  3. Στις αρχές Δεκεμβρίου, ξεκινούν οι πληρωμές των παραγωγών που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας. Ήδη, από την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζουν να πληρώνονται οι δικαιούχοι της βιολογικής γεωργίας.
  4. Για τον καταρροϊκό πυρετό έχουν εκταμιευθεί μέχρι τώρα συνολικές αποζημιώσεις 16 εκατ. ευρώ. «Δέσμευσή μας», τόνισε ο κ. Καρασμάνης, «είναι να εξαντλούμε κάθε οικονομική δυνατότητα μέσα στα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια, προκειμένου να στηρίζουμε τους κτηνοτρόφους που δοκιμάζονται από τη νόσο και θανατώνουν τα ζώα τους». 
  5. Ως προς τον εμβολιασμό των αιγοπροβάτων για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού έχει υποβληθεί στην Επιτροπή πρόγραμμα εμβολιασμού και αναμένεται η έγκρισή του.

Για το θέμα των βοσκοτόπων, προωθείται οριστική λύση. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Καρασμάνης, εντάσσονται ως επιλέξιμες για ενίσχυση, οι φρυγανώδεις, οι ποώδεις και οι ξυλώδεις εκτάσεις. Ενώ για τις τρέχουσες πληρωμές έχουν γίνει επιμέρους κινήσεις που εξομαλύνουν την καταβολή των ενισχύσεων.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ