Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014

Για τέλος Ιουνίου μεταφέρονται οι πληρωμές της εξισωτικής

Σε δύο δόσεις, όπως έγινε και πέρυσι, εκτιµάται πως θα πραγµατοποιηθούν οι πληρωµές της εξισωτικής αποζηµίωσης του έτους 2013 µε την πρώτη να πραγµατοποιείται στα τέλη Ιουνίου και τη δεύτερη... καλό φθινόπωρο, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 6 Ιουνίου μαζί με το Profi.
Η πληρωμή της πρώτης δόσης της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους για το 2013, κόλλησε στα επιλέξιμα βοσκοτόπια.
Ο λόγος της αργοπορίας εντοπίζεται κυρίως στους κτηνοτρόφους που δεν είχαν επιλέξιµα βοσκοτόπια, τα οποία θα ενεργοποιήσουν δικαίωµα στην εξισωτική αποζηµίωση. Παράλληλα αναµενόταν η πληρωµή του πριµ για την ενηµέρωση του Μητρώου Αιγοπροβάτων, το οποίο δόθηκε στις 15 Μαϊου.
Σηµειώνεται πως σύµφωνα µε το τοπικό Τύπο, στη Λέσβο, περίπου 120.000 στρέµµατα βοσκοτόπων χαρακτηρίστηκαν µη επιλέξιµα προς επιδότηση µε 1.500 έως 2.000 κτηνοτρόφους να κινδυνεύουν να χάσουν την εξισωτική που λάµβαναν τα προηγούµενα χρόνια. Τα προβλήµατα εντοπίζονται στο γεγονός πως όταν ένας κτηνοτρόφος δηλώσει λιγότερα από τα απαιτούµενα στρέµµατα, υφίσταται έως και απώλεια της επιδότησης.

Ύψος πληρωµών
Οι αποζηµιώσεις προβλέπουν για βοσκότοπους νέων αγροτών ή διαδόχων πρόωρης συνταξιοδότησης και κάτω των 40 ετών, 14 ευρώ ανά στρέµµα, για βοσκοτόπια σε µειονεκτικές περιοχές ορίζονται στα 12,5 ευρώ. Στους παραγωγούς µε πράσινο πιστοποιητικό η αποζηµίωση φτάνει τα 15 ευρώ ανά στρέµµα και στις λοιπές περιοχές τα 11 ευρώ ανά στρέµµα.
Υπενθυµίζεται πως το σύνολο της ενισχυόµενης έκτασης (βοσκότοποι και καλλιεργούµενες εκτάσεις ) δεν θα υπερβαίνει τα 500 στρέµµατα.

ΠΗΓΗ : agronews.gr