Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Ευνοϊκές προοπτικές για γάλα και γαλακτοκομικά λόγω παγκόσμιας ζήτησης



Παρά την πίεση που κρατά χαμηλά τις τιμές, κατά την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ευνοϊκές, καθώς καθοδηγούνται από σταθερά αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση, όπως τονίζεται σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Προοπτικές για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ και του εισοδήματος για το 2014-2024», η οποία παρουσιάστηκε σε σχετικό συνέδριο την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.
Η παραγωγή γάλακτος αναμένεται να αυξηθεί στην ΕΕ καθώς και σε άλλες κύριες περιοχές παραγωγής γάλακτος του πλανήτη.

Ωστόσο, οι τιμές του γάλακτος της ΕΕ αναμένεται να παραμείνουν σχετικά σταθερές σε περίπου 350 ευρώ / τόνο, χάρη στην σιγά-σιγά αυξανόμενη εγχώρια κατανάλωση, η απορρόφηση της οποίας εξακολουθεί να είναι κοντά στο 90% της παραγωγής της ΕΕ.

Οι παραδόσεις γάλακτος μπορούν να φθάσουν τα 158 εκατ. τόνους μέχρι το 2024, δηλαδή περισσότερους από 12 εκατομμύρια τόνους το 2014.

Ωστόσο, η επέκταση της παραγωγής γάλακτος στην ΕΕ περιορίζεται από την αύξηση της παραγωγής σε διάφορα ανταγωνιστικά μέρη του κόσμου, τον ρυθμό αύξησης των παγκόσμιων εισαγωγών, τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς και την περιορισμένη δυνατότητα μεγαλύτερης κατανάλωσης στην ΕΕ.

Η παραγωγή αναμένεται να εστιαστεί περισσότερο σε περιοχές με χαμηλότερο κόστος παραγωγής και όπου οι αγρότες και τα γαλακτοκομεία έχουν επενδύσει περισσότερα.

Οι σκόνες γάλακτος και τα τυριά, θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του επιπλέον γάλακτος που θα παράγεται στην ΕΕ.

Η αύξηση της παραγωγής τυριών (11 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2024) θα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εγχώρια κατανάλωση.

Οι σκόνες (αποβουτυρωμένου, πλήρους και ορού γάλακτος) είναι ο ευκολότερος και φθηνότερος τρόπος για τη μεταφορά του γάλακτος, και περισσότερο από το ήμισυ των διαπραγματευόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι σκόνες.

Μέχρι το 2024, η παραγωγή αποβουτυρωμένης σκόνης γάλακτος αναμένεται να φθάσει τα 1,6 εκατομμύρια τόνους, καθοδηγούμενη από τη θετική παγκόσμια ζήτηση.

Η παραγωγή σκόνης πλήρους γάλακτος και οι εξαγωγές μπορεί να αυξηθούν ελαφρώς, ενώ η παραγωγή ορού γάλακτος σε σκόνη και το εμπόριο αναμένεται να επεκταθούν σημαντικά.

Η αυξημένη παραγωγή γάλακτος και αποβουτυρωμένης σκόνης γάλακτος πάνε χέρι-χέρι με την αύξηση της παραγωγής βουτύρου, η περισσότερη της οποίας θα απορροφηθεί στην εγχώρια αγορά.

Για περισσότερα δείτε:

Την περίληψη της έκθεσης (στα αγγλικά):

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης (στα αγγλικά):

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου