Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Μέχρι 15 Δεκεμβρίου αιτήσεις για δικαιώματα φύτευσης αμπελώνα

Μέχρι 15 Δεκεμβρίου αιτήσεις για δικαιώματα φύτευσης αμπελώνα

Από την Τετάρτη 1η Αυγούστου έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2012 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση δικαιωμάτων φύτευσης Αμπέλου από το Εθνικό Αποθεματικό, σύμφωνα με την αριθ. 386839/2-04-2009 απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο «αυτό γίνεται κάθε χρόνο και υπάρχει ιεράρχηση στις αιτήσεις. Εμείς σαν ΚΕΟΣΟΕ ζητάμε από την Κομισιόν, σε περίπτωση που με τη νέα ΚΑΠ δεν απελευθερωθούν τα δικαιώματα φύτευσης, να δίνονται κυρίως σε περιοχές που έχουν σταφύλια διπλής ή τριπλής χρήσης, με στόχο να μετατρέψουν τα επιτραπέζια σε οινοστάφυλα».

Στο μεταξύ το πρόβλημα με την παράνομη οινοποίηση σουλτανίνας, εξαιτίας του οποίου η τιμή των οινοποιήσιμων ποικιλιών «πιέζεται» σημαντικά, απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Ελλάδας. Το πρόβλημα δημιουργείται κάθε χρόνο επειδή σε αρκετές περιπτώσεις παραγωγοί επιτραπέζιων σταφυλιών ή σταφίδας (Σουλτανίνα ή Κορινθιακή), αφού πουλήσουν τα σταφύλια τους για τη χρήση που τα έχουν δηλώσει, διαθέτουν παράνομα τις εναπομένουσες ποσότητες για οινοποίηση. Για το θέμα αυτό ο κ. Κορδοπάτης δήλωσε «φέτος υπήρξε κινητοποίηση από την πλευρά του ΥπΑΑΤ» και πρόσθεσε: «όμως ακόμη και ενίσχυση να μην παίρνουν αν δεν έχουν πάρει δικαιώματα από το αποθεματικό, πάλι δεν μπορούν να δώσουν τα σταφύλια για οινοποίηση, αφού σύμφωνα με την ΚΟΑ Οίνου θεωρείται παράνομη οινοποίηση».

Δεδομένου ότι αυτές οι καλλιέργειες, πέραν της τιμής του προϊόντος, επιδοτούνται και με ποσά της τάξεως των 280-350 ευρώ ανά στρέμμα, οι εναπομένουσες ποσότητες δίνονται για οινοποίηση σε εξευτελιστικές τιμές, γεγονός που πιέζει αφόρητα τους παραγωγούς των οινοποιήσιμων ποικιλιών οι οποίοι αναγκάζονται να πουλάνε την παραγωγή τους σε πολύ χαμηλές τιμές. Επί πλέον αυτές οι πρακτικές «βγάζουν» στην αγορά χαμηλής ποιότητας κρασί δυσφημίζοντας το προϊόν ενώ παράλληλα, καθώς αυτές οι παράνομες πρακτικές έχουν εντοπιστεί από τις κοινοτικές υπηρεσίες, έχουν ήδη επισύρει πρόστιμα σε βάρος της Ελλάδας ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Το θέμα εισηγήθηκε στο Περιφερειακό συμβούλιο ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης & Αγροτικής Πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Γιώργος Αγγελόπουλος. Μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη «να αναληφθούν δράσεις προφύλαξης των παραγωγών από το φαινόμενο της παράνομης οινοποίησης σταφίδας και σουλτανίνας, πεδία στα οποία δεν έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία και τούτο μπορεί να γίνει κατ’ αρχήν», καθώς ανέφερε, «με τη σύσταση μικτών κλιμακίων ελέγχων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις Περιφέρειες που εμπλέκονται στο ζήτημα».
Από την πλευρά του ο Σάκης Μαυρόγιαννης, πρόεδρος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά που εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή της Κορινθίας (σταφίδα) και της Κρήτης (σουλτανίνα), ενώ επίσης έθιξε και το ζήτημα των παράνομων εισαγωγών σταφίδας, που καταλήγει για οινοποίηση. «Είναι λυπηρό» υπογράμμισε ο κ. Μαυρόγιαννης, «αλλά αυτό που ζητάμε είναι να τηρηθεί, επί τέλους, η νομιμότητα».

Αιτήσεις για δικαιώματα φύτευσης

Όσον αφορά την αίτηση για χορήγηση δικαιωμάτων φύτευσης Αμπέλου από το Εθνικό Αποθεματικό, οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
1. Τα δικαιώματα φύτευσης επιστρέφονται στον εθνικό αποθεματικό εάν δεν χρησιμοποιηθούν εντός καθορισμένων προθεσμιών.
2. Τα παρεχόμενα δικαιώματα στο αποθεματικό μπορεί να προέρχονται από αμπελώνες που η παραγωγή προορίζεται για οίνους προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης ή προστατευόμενης γεωγραφικής ενδείξεις ή οίνων με ένδειξη της οινοποιήσιμης ποικιλίας αμπέλων (ποικιλιακοί οίνοι) ή άλλων οίνων.
3. Η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για τη χορήγηση δικαιωμάτων φύτευσης από το αποθεματικό ορίζεται το ένα (1 στρέμμα).
4. Τα χορηγούμενα δικαιώματα από το Εθνικό αποθεματικό δεν μεταβιβάζονται.

Οι αμπελουργοί μαζί με την αίτηση θα πρέπει να προσκομίσουν τα παρακάτω:
α) Δήλωση αμπελοκαλλιέργειας (Αμπελουργικό Μητρώο).
β) Δήλωση συγκομιδής, για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στο πρόγραμμα.
γ) Δήλωση εκμετάλλευσης, ενιαίας ενίσχυσης, (ΟΣΔΕ) την περίοδο ένταξης στο πρόγραμμα.
δ) Φωτοτυπία των δυο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
ε) Φωτοτυπία του εκκαθαριστικού της εφορίας ή της φορολογικής δήλωσης.
στ) Σε περίπτωση ιδιόκτητων εκτάσεων, ο νόμιμος τίτλος ιδιοκτησίας με το πιστοποιητικό μεταγραφής.
ζ) Σε περίπτωση μισθωμένων εκτάσεων, το συμβολαιογραφικό έγγραφο ή το ιδιωτικό συμφωνητικό της μίσθωσης, στο οποίο αναγράφεται η τοποθεσία, η έκταση και ο χαρτογραφικός κωδικός του αγροτεμαχίου. Η διάρκεια της μίσθωσης δεν πρέπει να είναι μικρότερη από δέκα (10) έτη.
η) Φωτοτυπία του βιβλιαρίου τραπέζης, στην οποία φαίνονται ο αριθμός λογαριασμού και το ονοματεπώνυμο του παραγωγού.
θ) Βεβαίωση ότι είναι νέος γεωργός, κάτω των 40 ετών (του άρθρου 94 του Καν. (ΕΚ) 479/08) στην περίπτωση Νέου γεωργού.

Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ

ΠΗΓΗ :agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου