Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Η Ε Ν Α Σερρών πηγαίνει επίσκεψη μελέτης στο χωριό Ανάβρα Δήμου Αλμυρού Μαγνησίας.


Μ Ι Χ Α Η Λ Ι Δ Η Σ   Δ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Σ
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 31 Μαρ 2014

Την Τρίτη, 1 Απρ 2014, από τις 07.00, μπροστά από την Εθνική Τράπεζα (κεντρική πλατεία Σερρών) ξεκινά το πούλμαν της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών για Επίσκεψη Μελέτης στο χωριό Ανάβρα Δήμου Αλμυρού Μαγνησίας.
Η ΕΝΑ Σερρών, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών κ. Σταύρος Δελεφέρης, είχε την πρωτοβουλία να προσκαλέσει τον κ. Δημήτρη Τσουκαλά, στα γραφεία της (Μεσοκώμη), πριν ένα χρόνο περίπου, για να ακούσουν όλοι, και οι προσκεκλημένοι φορείς τοπικής ανάπτυξης, πως κατόρθωσαν να επιτύχουν στο χωριό τους, την Ανάβρα, που είναι σήμερα στον Δήμο Αλμυρού, στην Μαγνησία.
Τώρα μετά από τις κακοκαιρίες που καθυστέρησαν όλους, η ΈνωσηΝέων Αγροτών Σερρών οργάνωσε την Επίσκεψη Μελέτης, για να δουν, να ακούσαν αλλά και να ζήσουν και περπατήσουν μέσα στα επιτεύγματα του χωριού. Λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐ 2014, οι Νέοι Αγρότες και όσοι άλλοι ήθελαν, μπορούν να συνειδητοποιήσουν καλύτερα από οτιδήποτε άλλο πως οραματίζονται οι σχεδιασμοί, και πώς πετυχαίνουν οι υλοποιήσεις, όχι σε θεωρητικό μοντέλο, αλλά στην πράξη. Διότι οι Νέοι Αγρότες ενδιαφέρονται για να γίνουν πράγματα, και όχι απλά να ακουστούν ευχάριστες εξαγγελίες.
Το ορεινό κτηνοτροφικό χωριό Ανάβρα στο νομό Μαγνησίας μπορεί να είναι απομακρυσμένο, ωστόσο μετά από συστηματική προσπάθεια, κατάφερε όχι μόνο να σταθεί όρθιο, αλλά και να γίνει πρότυπο ανάπτυξης. Οι 700 κάτοικοι του χωριού, όλοι τους κτηνοτρόφοι, απολαμβάνουν εισοδήματα 30-100.000 € και μια ποιότητα ζωής που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πλούσια Ελβετία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.
Οι υποδομές του χωριού είναι υποδειγματικές: Το αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 € ετησίως στην κοινότητα, τα τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, το πρότυπο σφαγείο, που θυμίζει χειρουργείο, το διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, το γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, το λαογραφικό μουσείο και το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων.
Μεγάλη σημασία δίνουν οι κάτοικοι και στην κοινωνική μέριμνα: νηπιαγωγείο και δημοτικό υψηλών προδιαγραφών, αγροτικό ιατρείο, δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα!
Η μάχη με τη μιζέρια άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του '90. Τα γελάδια, οι χοίροι και τα πρόβατα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο χωριό, ενώ δεν υπήρχε πουθενά άσφαλτος και το χειμώνα περπατούσες μέσα στη λάσπη.
Η Ανάβρα δεν βάσισε την ανάπτυξή της στο κράτος. Ήθελε έσοδα δικά της. Έτσι, πριν από τρία χρόνια ολοκλήρωσε το έργο του αιολικού πάρκου, με τις 20 ανεμογεννήτριες και ανάδοχο την ισπανική εταιρία Gamesa. Το ρεύμα το αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ η κοινότητα για τη χρήση του χώρου, που της ανήκει, εισπράττει έως και 100.000 € το χρόνο.
Η Ανάβρα-Ζω, είναι η Εθελοντική Οργάνωση Ανάβρας Μαγνησίας για το Περιβάλλον, την Αειφορία και τον Πολιτισμό, που συνθέτει και κρατά σε συνοχή την τοπική κοινωνία (www.anavra-zo.gr/el/ ) και η οποία θα φιλοξενήσει την Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών στην Επίσκεψη Μελέτης της 1 Απρ 2014.
Ήδη η ΕΝΑ Σερρών προετοιμάζεται για την συμμετοχή της στην Συνάντηση Νέων Αγροτών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Παρασκευή, 4 Απρ 2014, στην Θεσσαλονίκη (Porto Palace) με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον, μακριά από μεθοδεύσεις, τακτικισμούς, στείρες αντιπαλότητες και κομματικές φιλοδοξίες στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η Τοπική Ανάπτυξη, με αυτάρκεια και βιωσιμότητα, είναι ο χώρος δράσης της ΕΝΑ Σερρών, μας είπε ο κ. Σταύρος Δελεφέρης, κτηνοτρόφος από την Ορεινή Σερρών.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου