Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Blackout στις τιμές βάμβακος από το πάγωμα των εισαγωγών της Κίνας

Κατρακύλησαν κυριολεκτικά τις τελευταίες ημέρες οι τιμές βάμβακος υπό την πίεση των ανακοινώσεων από την πλευρά της Κίνας για πάγωμα των εισαγωγών και των διεθνών προβλέψεων για μεγάλη παγκόσμια παραγωγή.
Τις προηγούμενες ημέρες οι χρηματιστηριακές τιμές του προϊόντος διαμορφώθηκαν και κάτω από τα 61 σεντς ανά λίμπρα, καταγράφοντας χαμηλό πενταετίας.

Συγκεκριμένα η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα ισχύσει η ποσόστωση εισαγωγών άνευ δασμού (40%), με εξαίρεση ποσότητα 894.000 τόνων, που αφορά δέσμευσή της, προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η Κίνα προχώρησε στη λήψη αυτής της απόφασης, λόγω των υψηλών αποθεμάτων που διαθέτει, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά την παροχή άμεσων επιδοτήσεων στους αγρότες, προκειμένου να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή.

Οι συνθήκες αυτές προβληματίζουν τους παραγωγούς και εκκοκιστές βάμβακος, ενώ κάνουν επιφυλακτικούς τους αγοραστές, οι οποίοι έχουν αποσυρθεί πλήρως από την αγορά.

Η ελληνική παραγωγή

Επισημαίνεται ότι οι προαγορές για ελληνικό βαμβάκι δεν ξεπερνούν τους 50.000 τόνους, όταν η φετινή παραγωγή, αναμένεται στους 300.000 τόνους.

Ανασταλτικά λειτουργεί και η οψιμότητα που παρουσιάζει φέτος η καλλιέργεια, η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει επιβαρυνθεί από τις βροχοπτώσεις.

Περισσότερο ευνοημένη είναι η παραγωγή της Θεσσαλίας, όπου αυτές τις ημέρες ξεκίνησε ήδη η συγκομιδή μικρών ποσοτήτων.

Δεδομένων αυτών των συνθηκών, δεν έχουν δοθεί ακόμη τιμές για το σύσπορο, με τους εκκοκιστές να εκτιμούν ότι αυτές θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι.

Σημειώνεται ότι η τελευταία εκτίμηση του Διεθνούς Συμβουλίου Βάμβακος (ICAC), αναφέρει παγκόσμια παραγωγή –ρεκόρ, ύψους 22,25 εκατ. τόνων.

Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου τα προθεσμιακά συμβόλαια Δεκεμβρίου στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης διαμορφώνονταν στα 62,02 σεντς ανά λίμπρα, έναντι 68 σεντς ανά λίμπρα, δύο εβδομάδες πριν. Ακόμη χαμηλότερα, στα 61,48 σεντς ανά λίμπρα, κινήθηκε ο μήνας Μάρτιος.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου