Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Εκδήλωση για την Ημέρα Μέλισσας & Περιβάλλοντος, από το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στα Ν Μουδανιά














ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 1 Απρ 2014


Μ Ι Χ Α Η Λ Ι Δ Η Σ   Δ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Σ

Περισσότερα από … μέλι
Την Κυριακή, 13 Απρ 2014, στις 11.00, στο Πνευματικό Κέντρο Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής διοργανώνεται εκδήλωση με την ευκαιρία της προβολής της βραβευμένης ταινίας/ντοκυμαντέρ «More than Honey-Περισσότερα από Μέλι».
Η εκδήλωση οργανώνεται για την Ημέρα Μέλισσας & Περιβάλλοντος, από το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με την GREENPEACE και την Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής
Θα προηγηθεί ενημερωτική ομιλία και θα ακολουθήσει ευρεία συζήτηση στην οποία θα συμμετέχουν έλληνες και ξένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι της GREENPEACE και της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής, μεταξύ των οποίων ο Walter Haefeker (πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Επαγγελματιών Μελισσοκόμων), η Δρ Φανή Χατζήνα (Αν. Ερευνήτρια Ινστιτούτου Μελισσοκομίας ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) και ο κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης (Δημοσιογράφος, συνεργάτης ΑΓΡΟΡΑΜΑ), ενώ παρέμβαση θα κάνει ο κ. Παύλος Γιαλαγκογλίδης (6946688616, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής).
Ο αγρότης είναι εξ επαγγέλματος ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος, και σύμφωνα με τις αποφάσεις του οργάνου που δημιούργησε, διαθέτει και οργανώνει την διαχείριση της Κοινής Γεωργικής Πολιτική (Ευρ. Επιτροπή, ΕυρωΚοινοβούλιο & Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ), η αιτιολογική βάση για την χρηματοδότηση της ΚΓΠ-CAP 2014-2020 είναι «η ευθύνη των αγροτών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης» και του πλανήτη.
Οι αγρότες φροντίζουν το 75% περίπου της συνολικής επιφανείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με τις πρακτικές τους εξασφαλίζουν, μεταξύ άλλων, πόσιμο νερό, καθαρό αέρα και διαμόρφωση τοπίου για όλους, και για τους αστούς.
Η κύρια προσφορά της μέλισσας είναι η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, η οποία επιτελείται μέσω της αναπαραγωγής των φυτών και της επικονίασης.
Όπως έχει γράψει η Δρ Φ. Χατζήνα, «Από μελέτες στις ΗΠΑ έγινε γνωστό ότι το οικονομικό όφελος από την προσφορά της μέλισσας στην επικονίαση των φυτών ήταν κατά 60 φορές (1989) και 143 φορές (1981) μεγαλύτερο από τη συνολική άξια των προϊόντων της μέλισσα. Η επικονίαση των χιλιάδων ειδών άγριων φυτών που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια και να μεταφραστεί σε οικονομικό όφελος. Η κοινή μέλισσα είναι υπεύθυνη για την επικονίαση του 70-75% του συνόλου των καλλιεργειών, όμως η συμβολή των άγριων μελισσών (=μοναχικές μέλισσες και βομβίνοι) στην επικονίαση των καλλιεργειών και των αυτοφυών φυτών είναι σημαντικότατη και αναντικατάστατη».
Η αξιοποίηση της μέλισσας από τον άνθρωπο καταγράφεται από αρχαιοτάτων χρόνων. Στους Αιγυπτιακούς παπύρους πριν από 3500 χρόνια αναφέρεται το μέλι ως θεραπευτικό μέσο. Στο βιβλίο της ζωής των αρχαίων Ινδών αναφέρεται ότι η ζωή παρατείνεται όταν στην καθημερινή δίαιτα υπάρχει το γάλα και το μέλι. Το νέκταρ αποτελούσε την τροφή των αθάνατων Ολύμπιων θεών. Με μέλι ανατράφηκε ο Δίας από τη νύμφη Μέλισσα. Ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης το συνιστούσε για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, το ίδιο και ο Αριστοτέλης που πίστευε ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή. Οι Αιγύπτιοι προσέφεραν στους θεούς τους κυρύθρες με μέλι ως πολύτιμο δώρο αφοσίωσης και εξευμενισμού. Η Κλεοπάτρα, βασίλισσα της Αιγύπτου, χρησιμοποιούσε το μέλι για την περιποίησή της.
Η μελισσοκομία αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επαγγελματική προοπτική για αγροτική επιχειρηματικότητα, ενώ οι Νέοι, σε ηλικία, Αγρότες αναζητούν ένα νέο συμβόλαιο με τους καταναλωτές, που δεν θα βασίζεται στις επιδοτήσεις του πρώτου πυλώνα της ΚΓΠ, και η μελισσοκομία προσφέρει καλές αποδόσεις σε κάθε αγρότη. Ιδιαίτερα η Ελλάδα με την καταπληκτική βιοποικιλότητα (1600 ενδημικά-αυτοφυή φυτά) και το ξηροθερμικό της κλίμα παράγει μέλι εξαιρετικής ποιότητας.
More than Honey λοιπόν την Κυριακή, 13 Απρ 2014, στις 11.00, στο Πνευματικό Κέντρο Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής Πληρ: Δρ. Φανή Χατζήνα, τηλ. 23730 91297.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου