Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014

Κυβερνητικό συμβούλιο στο ΥπΑν για τα «κόκκινα δάνεια»

Άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο με κύριο θέμα τη σύσταση του Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης. 11 Φεβρουαρίου. στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να πλησιάσει η Ελλάδα τα ευρωπαϊκά πρότυπα στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.
Το θέμα υπάγεται στα προαπαιτούμενα της Τρόικας και την Παρασκευή έχει οριστεί ότι θα πραγματοποιηθεί η επίσημη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

Ο χρόνος πιέζει, καθώς το 2015 θα ξεκινήσει η πλήρης διαχείριση του προβλήματος των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το Συμβούλιο θα είναι λειτουργικό στο τέλος του 2014, ενώ οι προτάσεις του πρέπει να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των κομμάτων και της τρόικας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Θανάσης Σκορδάς συναντήθηκαν με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους υπουργούς, με στόχο να συντονιστεί η τετραμερής ομάδα εργασίας, η οποία θα αποτελέσει το νέο συμβούλιο που θα απασχοληθεί με την οριστική διευθέτηση των κανόνων για τα ιδιωτικά χρέη και τα «κόκκινα» δάνεια κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στόχος της ομάδας αυτής θα είναι να τεθεί η βάση συζήτησης για το όριο διαβίωσης και ο ορισμός για τον «συνεργάσιμο δανειολήπτη», αλλά αυτά που θα εφαρμοστούν θα πρέπει να έχουν την έγκριση των κομμάτων και της τρόικας.

Στην εν λόγω συνάντηση, δεν συζητήθηκαν νούμερα αλλά οι εκκρεμότητες του κάθε υπουργείου και όπως σχολίασαν μετά τη συνεδρίαση στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κοινωνικά αποδεκτό και δίκαιο σύστημα.

Τέλος, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ στην οικονομία μας, στελέχη του υπουργείου σχολίασαν ότι είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση η μάχη κατά της ακρίβειας και ότι θα υιοθετηθεί η πλειοψηφία των συστάσεων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, ενώ σε ό,τι αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ανέφεραν ότι η πρόταση της Τρόικας είναι ακόμη πιο συνολική και ζητά άρση περιορισμών συνολικά στη λειτουργία των φαρμακείων «αλλά στόχος είναι στο τέλος της ημέρας να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό», όπως σημείωσαν τα ίδια στελέχη.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ