Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και επενδύσεις, η ατζέντα του νέου Επιτρόπου Γεωργίας

Θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και επενδύσεις, η ατζέντα του νέου Επιτρόπου Γεωργίας

Η πολιτική ατζέντα για τα επόμενα χρόνια θα είναι θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και επενδύσεις, σύμφωνα με τον υποψήφιο για την θέση του Επιτρόπου Γεωργίας, πρώην υπουργό περιβάλλοντος της Ιρλανδίας Phil Hogan, ο οποίος πιστεύει πως σε αυτό το πρόγραμμα η γεωργία έχει δικαιωματικά κεντρικό ρόλο και θα πρέπει να αναπτυχθεί σε ένα σύγχρονο, προσανατολισμένο στην αγορά τομέα που στηρίζεται στην γνώση.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν από τον κ. Hogan, μεταξύ άλλων, στην εναρκτήρια ομιλία του κατά την διάρκεια της ακρόασής του από τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, το χθες πρωί της Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, στα πλαίσια της προετοιμασίας για την τελική έγκριση της σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την ολομέλεια στις 22 του ίδιου μήνα.

Συνεχίζοντας, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των υπόλοιπων περιορισμών στην παραγωγή, όπως οι ποσοστώσεις για τη ζάχαρη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, προκειμένου να τεθεί η γεωργία της ΕΕ σε πολύ καλύτερη θέση να ανταποκριθει στα μηνύματα της αγοράς και τις παγκόσμιες προκλήσεις, βεβαιώνοντας πως θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε ό, τι σημαίνει αυτή η νέα κατάσταση για τον κλάδο.

Επίσης, υποσχέθηκε πω θα παρακολουθεί στενά τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, τα οποία αναμένεται να εγκρίνει εντός των προσεχών μηνών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας να επικεντρωθούν σε επαρκή χρηματοδότηση επενδύσεων, νέων επιχειρήσεων και της τοπικής ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών. Γεγονός που, όπως τόνισε, θα επιτρέψει να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ του γεωργικού τομέα και της υπόλοιπης οικονομίας, ιδίως κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων.
 
Παράλληλα, τόνισε πως θέλει η γεωργία να επωφεληθεί από τα καλύτερα της έρευνας και της καινοτομίας. Όπως είπε, αυτή θα είναι η φιλοσοφία του στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την Γεωργική Παραγωγικότητα και Βιωσιμότητα, προκειμένου μέσω αυτών των δύο πρωτοβουλιών να ενισχυθεί η γεωργική παραγωγικότητα και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως το περιβάλλον και η αειφορία θα συνεχίσουν να έχουν κεντρικό ρόλο καθώς χωρίς φυσικούς πόρους, γεωργία δεν μπορεί να υπάρξει. Στα πλαίσια αυτά είναι σημαντικά ζητήματα η βελτίωση της η ποιότητας του εδάφους και η διατήρηση των υδάτινων πόρων, προκειμένου να είμαστε σε θέση να παράγουμε στο μέλλον, είπε και διαβεβαίωσε πως θα παρακολουθεί στενά τους ελέγχους για το σύστημα εφαρμογής του «πρασινίσματος{ της νέας ΚΑΠ και των περιοχών οικολογικής εστίασης.
 
Επίσης, τόνισε πως μέσω των νέων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης θα ενισχυθεί η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης της γεωργίας και η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, μέσω της καλύτερης χρήση των πόρων και της προσαρμογής των τρόπων παραγωγής, με παροχή κατάρτισης και συμβουλών που θα υποστηρίζονται από την καινοτομία.

Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται μέσω των διεθνών αγορών, οι οποίες είναι ουσιαστικής σημασίας για τη γεωργία της ΕΕ και απαραίτητες για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος για τους αγρότες, καθώς υπάρχει παγκοσμίως αυξανόμενη ζήτηση αγροτικών προϊόντων. Ιδιαίτερα στις αναδυόμενες οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών λόγω της αυξανόμενης μεσαίας τάξης. Επίσης, τόνισε την σημασία της επικείμενης διατλαντικής εταιρικής σχέσης εμπορίου και των επενδύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία όμως θα πρέπει να είναι λογική και ισορροπημένη και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι εις βάρος των ευρωπαϊκών προτύπων παραγωγής αγροτικών προϊόντων, όπως έχει επισημανθεί και από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Juncker, γεγονός το οποίο σκοπεύει να διαφυλάξει κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τους τομείς ευθύνης του.




ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου