Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας
Οι επιπτώσεις της απαγόρευσης της Ρωσίας στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, κυρίως στις εισαγωγές προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας καθώς και στον τομέα των γαλακτοκομικών, αναμένεται να κυριαρχήσουν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που συνεδριάζει, σήμερα Δευτέρα 13 και αύριο Τρίτη 14 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο, υπό την προεδρία του ιταλού υπουργού Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών, κ. Maurizio Martina.
Στην συνεδρίαση θα συμμετάσχουν επίσης, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη και ο Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Dacian Ciolos.

Σύμφωνα με την ατζέντα της συνόδου όσον αφορά την αλιεία, οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2015 για ορισμένα αποθέματα ιχθύων στη Βαλτική Θάλασσα. Στη συνέχεια θα προβούν σε ανταλλαγή απόψεων για τις ετήσιες διαβουλεύσεις ΕΕ-Νορβηγίας και την ετήσια σύνοδο της ICCAT.

Όσον αφορά τη γεωργία, το Συμβούλιο θα προβεί σε απολογισμό της κατάστασης για την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) στην ΕΕ και θα έχι μια πολιτική συζήτηση σχετικά με τη συμβολή του γεωργικού τομέα στην ενδιάμεση αναθεώρηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Οι υπουργοί στην συνέχεια θα ενημερωθούν για τα διεθνή θέματα εμπορίου γεωργικών προϊόντων και για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης τον αντίκτυπο και τις επιπτώσεις της ρωσικής απαγόρευσης στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων της ΕΕ.

Τέλος, το Συμβούλιο θα ενημερωθεί για τη ρωσική απαγόρευση των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, σχετικά με συμπληρωματικά μέτρα για τη στήριξη του τομέα του γάλακτος, στη ρωσική απαγόρευση των αλιευτικών προϊόντων της ΕΕ και για τις ρωσικές ενέργειες εναντίον αλιευτικών σκαφών  της ΕΕ.

Επίσης, η προεδρία έχι προγραμματίσει για τους υπουργούς ένα γεύμα εργασίας για «Θέματα γεωργίας στο πλαίσιο πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια για την περίοδο 2020-2030»

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν σχετικές συνεντεύξεις Τύπου στο τέλος των συζητήσεων, τη Δευτέρα αργά το απόγευμα για θέματα γεωργίας, και την Τρίτη το μεσημέρι για θέματα αλιείας.

Οι δημόσιες συζητήσεις του Συμβουλίου και οι συνεντεύξεις Τύπου μπορούν να παρακολουθούνται μέσω βίντεο συνεχούς ροής: http://video.consilium.europa.eu.

Για περισσότερα δείτε εδώ το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα (στα αγγλικά) για τα θέματα της συνεδρίασης:

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΡΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου