Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Καταχωρήθηκε ως ΠΟΠ η ονομασία «Αγουρέλαιο Χαλκιδικής»

Καταχωρήθηκε ως ΠΟΠ η ονομασία «Αγουρέλαιο Χαλκιδικής»

Επιπλέον, όποιος ενδιαφερόμενος επιθυμεί να κάνει χρήση της συγκεκριμένης ονομασίας, της ένδειξης Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και του ενωσιακού συμβόλου, θα πρέπει πρώτα να έχει ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην AGROCERT) με τη διαδικασία που προβλέπεται στην ΚΥΑ 261611/07-03-2007, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. To «Aγουρέλαιο Χαλκιδικής» προστίθεται σε μια σειρά άλλων ελληνικών ποιοτικών προϊόντων, όπως η φέτα, το ελαιόλαδο τα οποία παράλληλα είναι προϊόντα ΠΟΠ ή γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) και τα οποία αποτελούν ένα σύνολο διατροφικών προϊόντων που χαρακτηρίζουν τις δυνατότητες και την ισχυρή παράδοση της ελληνικής γεωργίας σε ποιοτικά προϊόντα παγκοσμίως. Επισημαίνεται ότι το εν λόγω αγουρέλαιο είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, προϊόν των γηγενών ποικιλιών «Χονδρολιά Χαλκιδικής» και «Χαλκιδικής» και η ζώνη παραγωγής του καλύπτει ολόκληρο το νομό Χαλκιδικής. Η ιδιαιτερότητα του προϊόντος έγκειται στη χαμηλή οξύτητα, το λαμπερό πράσινο χρώμα, το λιγότερο επιθετικό αρωματικό και γευστικό προφίλ, με αίσθηση εξωτικών φρούτων (μπανάνας) και φρεσκοκομμένων χόρτων, με λεπτή και ευχάριστη πικρή και πικάντική γεύση, το οποίο το διαφοροποιεί σημαντικά από άλλα αγουρέλαια περιοχών και το καθιστά σαφώς αναγνωρίσιμο, όπως και η μεγάλη διατηρησιμότητά του. Επί του θέματος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τη στιγμή που επιλέξαμε να επενδύσουμε στην ποιότητα, γνωρίζαμε ότι καθιστούμε την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων «διαβατήριο» και «βατήρα» επιτυχίας στις εξαγωγές, με στόχο να γίνουν τα προϊόντα μας «πρωταθλητές» στις αγορές του εξωτερικού. Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας δεν μπορεί να βασιστεί στο χαμηλό κόστος παραγωγής, αλλά στην ποιότητα και στην πιστοποιημένη μοναδικότητα των προϊόντων της. Στην κορυφή αυτών των προϊόντων βρίσκεται και το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής που καταχωρίστηκε στην Ε.Ε. ως ΠΟΠ, γεγονός που θα προσδώσει αυξημένη προστιθέμενη αξία στο προϊόν προς όφελος των γεωργών και της εθνικής μας οικονομίας. To έλλειμμα στρατηγικής εξωστρέφειας που στερούσε τα ελληνικά προϊόντα από ένα διεθνές κοινό, το οποίο στην πλειονότητά του τα εκτιμούσε, πρέπει να ανατραπεί και να «οικοδομηθεί» μια μόνιμη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα ελληνικά προϊόντα με τα σήματα ΠΟΠ, ΠΓΕ, Βιολογικά, Παραδοσιακά, Ορεινά, Νησιωτικά κ.ά. Τώρα που η Ευρώπη όσο και όλος ο κόσμος πραγματοποιεί στροφή προς μια τέτοια ποιοτική γεωργία είναι πραγματικά ευκαιρία για τη χώρα μας να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τα εξαιρετικής ποιότητας αγροδιατροφικά της προϊόντα».
Επιπλέον, όποιος ενδιαφερόμενος επιθυμεί να κάνει χρήση της συγκεκριμένης ονομασίας, της ένδειξης Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και του ενωσιακού συμβόλου, θα πρέπει πρώτα να έχει ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην AGROCERT) με τη διαδικασία που προβλέπεται στην ΚΥΑ 261611/07-03-2007, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
 
To «Aγουρέλαιο Χαλκιδικής» προστίθεται σε μια σειρά άλλων ελληνικών ποιοτικών προϊόντων, όπως η φέτα, το ελαιόλαδο τα οποία παράλληλα είναι προϊόντα ΠΟΠ ή γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) και τα οποία αποτελούν ένα σύνολο διατροφικών προϊόντων που χαρακτηρίζουν τις δυνατότητες και την ισχυρή παράδοση της ελληνικής γεωργίας σε ποιοτικά προϊόντα παγκοσμίως.

Επισημαίνεται ότι το εν λόγω αγουρέλαιο είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, προϊόν των γηγενών ποικιλιών «Χονδρολιά Χαλκιδικής» και «Χαλκιδικής» και η ζώνη παραγωγής του καλύπτει ολόκληρο το νομό Χαλκιδικής.

Η ιδιαιτερότητα του προϊόντος έγκειται στη χαμηλή οξύτητα, το λαμπερό πράσινο χρώμα, το λιγότερο επιθετικό αρωματικό και γευστικό προφίλ, με αίσθηση εξωτικών φρούτων (μπανάνας) και φρεσκοκομμένων χόρτων, με λεπτή και ευχάριστη πικρή και πικάντική γεύση, το οποίο το διαφοροποιεί σημαντικά από άλλα αγουρέλαια περιοχών και το καθιστά σαφώς αναγνωρίσιμο, όπως και η μεγάλη διατηρησιμότητά του.
 
Επί του θέματος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τη στιγμή που επιλέξαμε να επενδύσουμε στην ποιότητα, γνωρίζαμε ότι καθιστούμε την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων «διαβατήριο» και «βατήρα» επιτυχίας στις εξαγωγές, με στόχο να γίνουν τα προϊόντα μας «πρωταθλητές»  στις αγορές του εξωτερικού.
 
Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας δεν μπορεί να βασιστεί στο χαμηλό κόστος παραγωγής, αλλά στην ποιότητα και στην πιστοποιημένη μοναδικότητα των προϊόντων της. Στην κορυφή αυτών των προϊόντων βρίσκεται και το Αγουρέλαιο Χαλκιδικής που καταχωρίστηκε στην Ε.Ε. ως ΠΟΠ, γεγονός που θα προσδώσει αυξημένη προστιθέμενη αξία στο προϊόν  προς όφελος των γεωργών και της εθνικής μας οικονομίας.
 
To έλλειμμα στρατηγικής εξωστρέφειας που στερούσε τα ελληνικά προϊόντα από ένα διεθνές κοινό, το οποίο στην πλειονότητά του τα εκτιμούσε, πρέπει να ανατραπεί και να «οικοδομηθεί» μια μόνιμη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα ελληνικά προϊόντα με τα σήματα ΠΟΠ, ΠΓΕ, Βιολογικά, Παραδοσιακά, Ορεινά, Νησιωτικά κ.ά. Τώρα που η Ευρώπη όσο και όλος ο κόσμος πραγματοποιεί στροφή προς μια τέτοια ποιοτική γεωργία είναι πραγματικά ευκαιρία για τη χώρα μας να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τα εξαιρετικής ποιότητας αγροδιατροφικά της προϊόντα».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου