Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Πρωτοπορία και διαφάνεια για την Ε.Ν.Α. Χαλκιδικής










ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 25 Αυγ 2015

 
Ευχάριστα εξέπληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής, κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης (6946688616) ανακοινώνοντας κατά την έναρξη της συζήτησης στην Γαλάτιστα με θέμα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα», την πρόθεση της ΕΝΑ Χαλκιδικής να οργανώσουν συναντήσεις-συζητήσεις για θέματα που απασχολούν τους Νέους Αγρότες κάθε δυνατή Δευτέρα, στις 20.30, σε διάφορα χωριά της Χαλκιδικής.
Το ξεκίνημα που έγινε στην Γαλάτιστα με φιλοξενία-συνδιοργάνωση του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας τίμησαν, και τους καλοσώρισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Γαλάτιστας κ. Άγγελος Τσιαρτσαφλής, κ Τάσος Ζαχαρόπουλος (Δ/ντής Τράπεζας Πειραιώς Μουδανιών), ο κ. Βασίλειος Βλανιάδης (Δ/ντής Τράπεζας Πειραιώς Πολυγύρου), αλλά κυρίως συμμετείχαν ενεργά, μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ. Αλέκος Λακρός, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γαλάτιστας κ. Μανώλης Συράς, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Σιδέρης και o κ. Κώστας Γαλανόπουλος (μέλος του ΔΣ της ΕΝΑ Χαλκιδικής), ενώ γραπτό χαιρετισμό έστειλε ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και εκλεγμένος βουλευτής Χαλκιδικής κ Γιάννης Δριβελέγκας.
Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκύρια που βρίσκεται η χώρα μας είναι κοινά παραδεκτό ότι ο αγροτικός τομέας είναι ο κύριος πυλώνας της παραγωγικής ανάπτυξης της χώρα μας. Έτσι θα πρέπει να επανασχεδιαστεί όλο το πλέγμα παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης που και το αγροτικό εισόδημα να ικανοποιεί τις ανάγκες του αγρότη παραγωγού αλλά και να συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρα μας (Ι. Δριβελέγκας). Ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ των αναγκών των ελλήνων καταναλωτών και των δυνατοτήτων των ελλήνων αγροτών-παραγωγών, ίσως με τίτλο ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020 θα μπορούσε να επαναπροσανατοίσει την αγροτική πολιτική προς όφελος κυρίως της ευημερίας των Ελλήνων και της Ελλάδος.
Και ενώ είναι κοινά παραδεκτό ότι στην σημερινή Ελλάδα, αν κάτι μπορεί να συμβάλει δυναμικά στην ανάπτυξη, αυτό είναι ο αγροτικός τομέας, φαίνεται ότι οι «καρεκλοκένταυροι» και οι αστοί αντιμετωπίζουν τους αγρότες ως «αγελάδα προς άρμεγμα» με τιμές «σκοτωμένες» και ΦΠΑ καταλληλότερο για εισαγωγές αγελαδινού κρέατος από Γαλλία, Ολλανδία & Γερμανία.
Από την πολύ παραγωγική συζήτηση έγινε απολύτως σαφές ότι οι μικροί στατιστικά Έλληνες αγρότες μπορούν να αντιμετωπίσουν την υπόλοιπη αγορά και να την προσεγγίσουν κερδοφόρα, είτε με μεγέθυνση μέσω συλλογικών-συνεργατικών σχημάτων, είτε μέσω σμίκρυνσης της αγοράς αναφοράς, σχηματοποιώντας Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες, όπου ακόμα και οι σχετικά μικροί παραγωγοί του αγροδιατροφικού τομέα θα μπορούσαν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς, εξυπηρετώντας αποτελεσματικά μια στρατηγική προσαρμοσμένη στην ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ με αυτάρκεια και βιωσιμότητα.
Από τα πολύ σημαντικά σημεία της συζήτησης στην Γαλάτιστα, ενδιαφέρον προκάλεσε η προσέγγιση της ανάγκης δημιουργίας αγροτικού χρηματοπιστωτικού μέσου (όχι τράπεζας) που να παρέχει εγγύηση στους μικρομεσαίους, επιχειρηματικά, επαγγελματίες της υπαίθρου (κύρια αγρότες, αλλά και άλλους συντελεστές της αγροτικής οικονομίας σε ένα τόπο). Το «μυστικό» στην όλη διαδικασία είναι η ενεργοποίηση του τοπικού κοινωνικού κεφαλαίου για την υποκατάσταση των δυσλειτουργικών κανόνων χρηματοδότησης των Τραπεζών. Με έκπληξη πληροφορήθηκε το ακροατήριο ότι μόλις το 25% των διαθέσιμων για χρηματοδότηση κεφαλαίων για τα σχέδια βελτίωσης εκμεταλλεύσεων στον αγροτικό τομέα αξιοποιήθηκαν … ακόμα και εν μέσω κρίσης, και με εγκεκριμένα σχέδια βελτίωσης, μετά από πάρα πολύ χρονοβόρες και χρηματοβόρες διαδικασίες έγκρισης, τις οποίες υπέστησαν οι αγρότες.
Με δεδομένο ότι οι κοινωνικές εφεδρείες για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης βρίσκονται κυρίως στην κοινωνική οικονομία, όπως αποδείχθηκε στην κρίση του 2008, όπως κατέγραψε το Διεθνές Γραφείο ΕΔργασίας (ILO), όπως διακήρυξε ο ΟΗΕ με το Διεθνές Έτος Συνεργατισμού (2012), όπως περιγράφει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρ. Επιτροπή με τον οδηγό για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, και όπως συμφωνήθηκε από την ICA-Διεθνή Συμμαχία Συνεργατισμού στο ΟΡΑΜΑ 2020, η κοινωνική χρηματοοικονομική (Social Entrepreneurship Supporting Network, SES-NET) αποτελεί ουσιώδες στοιχείο ενός υποστηρικτικού οικοσυστήματος για την ανάπτυξη των κοινωνικών επιχειρήσεων.
Επί του παρόντος δεν υπάρχει αγορά κοινωνικής χρηματοοικονομικής στην Ελλάδα, με κύριες ελλείψεις την απουσία ενός κατάλληλου μέσου κοινωνικής χρηματοοικονομικής από την πλευρά της προσφοράς, την έλλειψη επενδυτικής ετοιμότητας από την πλευρά της ζήτησης και την έλλειψη ενδιάμεσων φορέων που μπορούν να γεφυρώσουν τη ζήτηση και την προσφορά, προσφέροντας υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (τρίτος τομέας), οι τράπεζες, η επιχειρηματική φιλανθρωπία και η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, ίσως μπορούν να αποτελέσουν τους πιο σχετικούς οδηγούς στην τόνωση της ανάπτυξης μιας αγοράς κοινωνικής χρηματοοικονομικής στην Ελλάδα, που θα δημιουργήσει νέες προοπτικές.
Επίσης το θέμα της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας-ΚΥΓΕΩ είναι σημαντικό και είναι μια σοβαρή εναλλακτική «λύση στην κρίση» τόσο για τους αγρότες όσο και για τους αστούς καταναλωτές. Αν μάλιστα συνδυασθεί με εναλλακτικά συμπληρωματικά «τοπικά νομίσματα» μπορεί πραγματικά να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο μοντέλο για την επιβίωση μας τα επόμενα χρόνια. Η ΚΥΓΕΩ πανευρωπαϊκά αριθμεί πάνω από 4,000 ομάδες, με 465,000 μέλη. Σε επι μέρους τόπους θα μπορούσε να αποτελέσει σαφή εναλλακτική βιώσιμη πρόταση στο επόμενο διάστημα που θα εξασφαλίσει την επιβίωσή μας, «παντρεύοντας» ομάδες καταναλωτών με αγρότες που αναλαμβάνουν να καλλιεργούν την τροφή σε αντάλλαγμα ανάληψης μέρους της οικονομικής ευθύνης του παραγωγού και από τους καταναλωτές, αντικαθιστώντας με αυτό τον τρόπο τα γνωστά Ανοικτά Δάνεια Αγροτών-ΑΔΑ. Μάλιστα πρόκειται να γίνει συνάντηση των ενδιαφερομένων στις 27-28 Οκτ 2015, στην Θέρμη Θεσσαλονίκης.
Για τους συμμετέχοντες ήταν ευχάριστη η παρουσίαση των δυνατοτήτων υποστήριξης της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, όπως την σχεδίασαν, από τον Δ/ντή της Τράπεζας Πειραιώς κ Αναστάσιο Ζαχαρόπουλο.
Ο κ. Παύλος Γιαλαγκολίδης (6946688616) ενημέρωσε ότι η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής ιδρύθηκε τον Ιαν 2013, με σκοπό την προαγωγή των οικονομικών, επαγγελματικών, κοινωνικών και των εν γένει συμφερόντων των νέων αγροτών - μελών της αλλά και των νέων της υπαίθρου γενικότερα, που δεν ξεπέρασαν το 40ο έτος της ηλικίας τους και ζουν και δουλεύουν στην ΠΕ Χαλκιδικής.
Η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής δήλωσε ότι ούτε έχει, ούτε θέλει να έχει, καμία σχέση με εκδηλώσεις που ανέθεσαν τέσσερις πολίτες, αδιαφανώς, σε εταιρεία οργάνωσης εκδηλώσεων(panigiris.gr) με συνδιοργανωτή τον Δήμο Προποντίδας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, χρυσό χορηγό την Hellas GOLD, συμπαραστάτη την ΕΚΑΓΕΜ και χορηγούς μεταξύ των οποίων την ΕΑΣ Θεσσαλονίκης (συνεργάτη της GAIA AE) και άλλους συμπράττοντες ομιλητές, σε θέματα που δεν είναι κατά 80% θέματα των Νέων Αγροτών, αλλά άπτονται ευρύτερης αγροτικής και άλλων μορφών πολιτικής …
Η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής αισθάνεται ότι είναι το θύμα μιας προσπάθειας «καπελώματος» των τοπικών δομών από ένα απλό συντονιστικό εντελλόμενο όργανο, που μετά τις διαδικασίες-παρωδία της 21ης Απρ 2013, έπαυσε να εκπροσωπεί κάτι περισσότερο, πέραν της θρασύτητας μιας ομάδας ανθρώπων και της προώθησης της προσωπικής τους άποψης.
Η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής δεν συνέργησε στις εκδηλώσεις της 27, 28, 29 & 30 Αυγ 2015, στα Μουδανιά, ο Δήμος Προποντίδας δεν έλαβε υπόψη τις ανάγκες της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής, ούτε παρεχώρησε χώρο μέχρι σήμερα για την ΕΝΑ Χαλκιδικής αλλά συνδιοργάνωσε «κάτι» με μια μη τυπικά επαρκώς «λειτουργούσα σφραγίδα», ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων παραχώρηση μια αιγίδα με κριτήρια που δεν φαίνεται να βοηθούν να το προστατέψουμε από πιθανές απόψεις «πελατειακών, φιλικών και ιδιοτελών» σχέσεων ή/& υποκρυπτομένων κομματικών συμφερόντων, πάντως μη διαφανών συμφωνημένων κριτηρίων.
Η ΕΝΑ Χαλκιδικής ενημέρωσε ότι προσπαθεί να καθιερώσει τις συνεχείς συναντήσεις-συζητήσεις σε μικρούς κύκλους τις Δευτέρες, στις 20.30, ώστε να καλύψει όλη την Χαλκιδική, και να προκαλέσει συζήτηση στην Agrotica (28-31 Ιαν 2016, Θεσσαλονίκη) με προβληματισμό για την λειτουργία (όχι κατ ανάγκη δημιουργία) ενός οιονεί ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ, αυτοτελούς ή μέσα στις ήδη λειτουργούσες δομές.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου