Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Απειλούν με νέο... Κούγκι για τη "Δωδώνη"


Απειλούν με νέο... Κούγκι για τη "Δωδώνη"


Σε νέο… Κούγκι είναι διατεθειμένοι να μετατρέψουν την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη οι κτηνοτρόφοι από ολόκληρη την Ήπειρο, προκειμένου να την παραδώσουν σε ιδιώτης και δη σε πολυεθνικές βιομηχανίες, όπως διεμήνυσαν στο πανηπειρωτικό κτηνοτροφικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν χθες στην Φιλιππιάδα.
Περίπου εκατό κτηνοτρόφοι, με τα αγροτικά μηχανήματα απέκλεισαν την διασταύρωση στην Παράκαμψη Άρτας για περίπου μια ώρα, έχοντας στο πλευρό τους εκπροσώπους σωματείων και φορέων που εμπλέκονται στον πρωτογενή τομέα.
Όσο πλησιάζει η ημερομηνία της 9ης Μαρτίου οπότε κατατίθενται οι προσφορές στον διαγωνισμό που προκήρυξε η Αγροτική Τράπεζα για την πώληση του πακέτου  των μετοχών της, οι κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ζητώντας την πολιτική παρέμβαση που θα ματαιώσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.
Οι κτηνοτρόφοι διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση πως προτιμούν να «κάψουν την Δωδώνη, παρά να την παραδώσουν».
Το μοναδικό ίσως πλεονέκτημα των κτηνοτρόφων αλλά και των Ενώσεων σε αυτή την διαδικασία είναι το καταστατικό της εταιρίας που προβλέπει πως αν η ΑΤΕ αποχωρήσει από το μετοχικό σχήμα, θα πρέπει να μεταβιβάσει τις μετοχές της στους υπόλοιπους μετόχους.
Την τήρηση του καταστατικού ζήτησε το μέλος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Χρήστος Βαγγέλης καλώντας τους Ηπειρώτες πολιτικούς να στηρίξουν το αίτημα.
«Λυπάμαι για τους Ηπειρώτες πολιτικούς πού δεν έχουν καν μπει στον κόπο να διαβάσουν το καταστατικό, γιατί αν το είχαν διαβάζει θα ήξερα ποια είναι η λύση για τη Δωδώνη. Δεν είναι θέμα μνημονίου και της Μέρκελ, αλλά έχει ξεκινήσει από παλιά γιατί η Δωδώνη χαλάει την μανέστρα των υπολοίπων γαλακτοβιομηχανιών, αντιστέκεται στις τιμές και για αυτό προσπαθούν να την απαξιώσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Τα σχέδια της ΑΤΕ για την Δωδώνη δεν πρόκειται να περάσουν», τόνισαν ο εκπρόσωπος του Πανηπειρωτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μιχ. Τζίμας και ο Γ. Γ. του Αγροτικού Συλλόγου Αγρινίου Κωνσταντίνος Κατσαούνης. «Ο κόσμος θα πεινάσει αν πουληθεί η Δωδώνη», τόνισε.
«Δεν θα μας πάρουν το ψωμί, θα την κάψουμε, ο νέος αγοραστής θα βρει αποκαΐδια» υπογράμμισε ο κτηνοτρόφος Κώστας Τσίρκας που κατηγόρησε τον Υπουργό Οικονομικών ότι δεν δέχεται να έρθει σε επαφή με τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου.
Τις επιπτώσεις στο εισόδημα χιλιάδων κτηνοτρόφων της Ηπείρου αλλά και στους νέους κτηνοτρόφους ιδιαίτερα, σημείωσαν ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας και ο πρόεδρος της Ένωσης  Νέων Αγροτών Πρέβεζας, Λεωνίδας Ράβανος.
Στο συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων συμμετείχαν το Σωματείο Γεωπόνων αλλά και το Παράρτημα Ηπείρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, με τους εκπροσώπους τους Βαγγέλη Νάνο και Γιώργο Τσακανίκα να επισημαίνουν όχι μόνο τις επιπτώσεις στην κτηνοτροφία, αλλά και στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.
«Θα γίνει αντικείμενο κερδοφορία και αντί για ποιοτικό προϊόν θα φέρουν γάλα σκόνη, όπως γίνεται με τους χυμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νάνος.
Το παρών έδωσε και ο περιφερειακός σύμβουλος της «Αριστερής παρέμβασης Ηπείρου» Νίκος Ζήκος, καταγγέλλοντας τις παρατάξεις Καχριμάνη και Αργυύρη για την στάση τους, ενώ ζήτησε έμπρακτή στήριξη από τους δήμους που είχαν εκδώσει ψηφίσματα κατά της πώλησης της επιχείρησης.
Στο πλευρό τον κτηνοτρόφων βρέθηκαν και εργαζόμενοι των Οργανισμών Εργατικής εστίας και Κατοικίας, αλλά και ο πρόεδρος του εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, που για μια ακόμη φορά στήριξε το αίτημα των κτηνοτρόφων να παραμείνει η εταιρία σε Ηπειρώτικα χέρια.
Να διατηρηθεί το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς ζήτησε και ο πρόεδρος των εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας Χρήστος Γεωργίου, ενώ την στήριξή του εξέφρασε και ο Δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης.

Τήρηση του καταστατικού ζητά η ΕΑΣΙ
Την μεταβίβαση των μετοχών της ΑΤΕ στους φυσικούς  της φορείς στην λογιστική αξία ή στην αξία η οποία θα προκύψει από κοινά αποδεκτή αποτίμηση, ζητά κε νέου η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, εκφράζοντας την στήριξή της στις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει σε κάθε επίδοξο αγοραστή την δικαστική εκρεμμότητα για το 7,7% των μετοχών.
«Καλούμε την ΑΤΕ και κατ’ επέκταση την πολιτεία να εφαρμόσει την ιδρυτική πράξη της βιομηχανίας η οποία ισχύει μέχρι σήμερα προκειμένου να μεταβιβαστεί το ποσοστό της ΑΤΕ στους φυσικούς  της φορείς στην λογιστική αξία ή στην αξία η οποία θα προκύψει από κοινά αποδεκτή αποτίμηση  όπως έχουμε προτείνει επανειλημμένα. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί τόσο ο χαρακτήρας της εταιρείας αλλά και οι υπεραξίες θα παραμείνουν στην Ήπειρο και κατ επέκταση στους κτηνοτρόφους όπου δηλαδή ανήκουν πραγματικά.
Παράλληλα κάνουμε γνωστό προς πάσα κατεύθυνση ότι ο δικαστικός αγώνας για την επιστροφή του 7,7% το οποίο απέκτησε η ΑΤΕ παράνομα από τις Ε.Α.Σ. μετόχους θα συνεχιστεί μέχρι την αποκατάσταση της αδικίας κάτι το οποίο θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι επίδοξοι αγοραστές οι οποίοι έχουν κατά νου να συμμετέχουν στην παραπάνω διαδικασία δεδομένου του ότι η ΑΤΕ πουλάει κάτι το οποίο δεν της ανήκει
Σε αυτό  τον δίκαιο αγώνα ο οποίος θα είναι διαρκείας μέχρι την τελική δικαίωση ζητάμε την συμπαράσταση όλων των φορέων  αλλά και ολόκληρης της Ηπειρωτικής Κοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου