Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Ρώσικο μπλόκο στις Ευρωπαϊκές πατάτες



Ρώσικο μπλόκο στις Ευρωπαϊκές πατάτες

Την απαγόρευση των εισαγωγών πατάτας και πατατόσπορου από την ΕΕ. ανακοίνωσε η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσίας κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής επιτήρησης, Rosselkhoznadzor καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την γενική διεύθυνση υγείας και καταναλωτών της Commission (DG Sanco) δεν ευοδώθηκαν.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο της DG Sanco, που κοινοποιείται στα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών – Χυμών Incofruit - Hellas από τον πρόεδρό του κ. Γ Φραγκίστα, η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου με αιτιολογία τον εντοπισμό χρυσονηματώδη και λευκού σκώληκα σε παρτίδες που είχαν εισαχθεί από την Ε.Ε.
 
Η εφαρμογή της απαγόρευσης αφορά σπόρους και πατάτες που προορίζονται για τροφή εκτός από εκείνες που παράγονται σε φυτώρια που επιθεωρούνται από κοινού από Ευρωπαίους και Ρώσους ειδικούς σε θέματα υγείας των φυτών.

Σύμφωνα με τη ρώσικη πλευρά, οι διεθνείς κανονισμοί απαιτούν την παροχή πληροφοριών από τη χώρα - προμηθευτή προς τη χώρα - αγοραστή, σχετικά με την υγειονομική κατάσταση των φυτών, η εισαγωγή των οποίων είναι δυνατή μόνο από ζώνες, που είναι ελεύθερες από βλαβερούς οργανισμούς και ασθένειες των φυτών. Η ΕΕ δεν παρέχει αυτές τις πληροφορίες στη Ρωσία από το 2010.
 
Σημειώνεται πως οι κοινοτικές εξαγωγές πατάτας στην Ρωσία το 2012 ανήλθαν σε 180.329 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Από το ποσό αυτό, 136.565 τόνοι ήταν για κατανάλωση πατάτας και 43.763 τόνους πατατόσποροι.
 
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας από την ΕΕ προς τη Ρωσία ήταν η Ολλανδία με 59.948 τόνους και δεύτερη η Γερμανία με 22.908 τόνους.
 
Όσον αφορά τον πατατόσπορο, η κυριότερη χώρα εξαγωγής της Ε.Ε. προς την Ρωσία ήταν το Ην Βασίλειο με 21.983 τόνους, ακολουθούμενη από την Ολλανδία με 13.292 τόνους. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν μετά από την παρέμβαση των Ολλανδών προς την Ευρ. Επιτροπή.
 
Η Κοινοτική παραγωγή της πατάτας το 2012 ανήλθε σε 53,8 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
 
Επί του θέματος, ο κ Γ Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου INCOFRUIT – HELLAS δήλωσε: «Η επιβολή απαγόρευσης εισαγωγής προϊόντων της ΕΕ για φυτοϋγειονομικούς λόγους αποδεικνύει την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με άλλες τρίτες χώρες επιτρέποντας σ αυτές την χρήση μη δασμολογικών εμπόδιων  όπως τα φυτοϋγειονομικά θέματα για τις εισαγωγές Ευρωπαϊκών προϊόντων»
 
Stop και σε εισαγωγές ντομάτας από Τουρκία και Ισραήλ
 
Επίσης, απαγόρευση σε εισαγωγές ντομάτας από Τουρκία και Ισραήλ, ανακοίνωσαν οι επιθεωρητές της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής επιτήρησης Rosselkhoznadzor, καθώς, στο λιμάνι Νοβοροσίσκ, εντοπίστηκε ακόμη ένα φορτίο με ντομάτες που προέρχονταν από τα παραπάνω κράτη, οι οποίες είχαν προσβληθεί από το έντομο θρίπας της Καλιφόρνιας.
 
Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία, από τις αρχές του 2013 μέχρι σήμερα έχουν συνολικά «μπλοκαριστεί» 17 φορτία ντομάτας, συνολικού βάρους 348 τόνων, που προέρχονταν από Τουρκία και Ισραήλ, που έχουν προσβληθεί από το συγκεκριμένο έντομο.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου