Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Συστάθηκε ομάδα σύνταξης νόμου πλαισίου για τους Συνεταιρισμούς



 
Ανακοινώθηκε η σύσταση ομάδας σύνταξης και επεξεργασίας νόμου – πλαισίου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα διέπει τη λειτουργία των συνεταιρισμών σύμφωνα με τις ανάγκες της γεωργικής παραγωγής, της οικονομίας και των αρχών του συνεργατισμού, η οποία θα αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες αρμόδιους για το συνεργατισμό, νομικούς, εκπρόσωπους συνεταιριστικών οργανώσεων και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Πρόκειται για υλοποίηση πρόσφατης εξαγγελίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, ενώ σημειώνεται πως ο ο νόμος – πλαίσιο θα θεσπιστεί μετά την ολοκλήρωση της τρίμηνης διαδικασίας εκκαθάρισης των ανενεργών συνεταιρισμών (μέχρι 31/09/2013), όπως προβλέπεται με βάση το Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών στο Ν. 4015/2011.
 
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, με σεβασμό στο θεσμό του Συνεργατισμού, βασικός στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι  να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε το πλαίσιο που θα προκύψει να βοηθήσει στην εξυγίανση και ανάπτυξη του θεσμού, θέτοντας τις κατευθυντήριες γραμμές κι όχι πολύπλοκες και δυσεφάρμοστες διατάξεις. Το βελτιωμένο αυτό θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης των συνεταιρισμών που δεν θα ακυρώνει ό,τι θετικό έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, θα επιλύει σωρευμένα προβλήματα και θα δίνει προοπτική για το μέλλον.
 
Συζήτηση τροπολογίας για τους Συνεταιρισμούς
 
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει καταθέσει τροπολογία στην Βουλή σχετικά με τον Ν. 4015/2011 περί αγροτικών συνεταιρισμών και την παράταση των προβλεπομένων σε αυτόν προθεσμιών, η οποία θα συζητηθεί, αύριο, Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
 
Με την κατάθεση της τροπολογίας αντιμετωπίζονται τρέχοντα προβλήματα, καθώς δίνεται η δυνατότητα παράτασης των διαδικασιών μετατροπής των αγροτικών συνεταιρισμών μέχρι 31/12/2013, ενώ απαλείφονται  διατάξεις που έχουν σχέση με προβλήματα λειτουργίας των Ομάδων Παραγωγών κ.α.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου