Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Αθανάσιος Τσαυτάρης:πρόταση νόμου για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις






Μετά από συντονισμό τον υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα βγει σε διαβούλευση πρόταση Νόμου του ΥΠΕΚΑ.
Το παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων, Καθηγητής, Αθανάσιος Τσαυτάρης, στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανασίου Δαβάκη σχετικά με την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και τη μείωση του κόστους αγοράς των ζωοτροφών
 
Ο υπουργός, επίσης, σημείωσε τα εξής:
  • Απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διεργασίες: ο κτηνοτρόφος θα καταθέτει μια αίτηση με ένα αντίγραφο της Ενιαίας Ενίσχυσης, με μία τεχνική έκθεση του μηχανικού ότι αυτός ο χώρος δεν ξεπερνά τα 35 τ.μ. και ένα παράβολο ύψους περίπου 300 ευρώ.
  • Τα χρήματα του κανονισμού De minimis έχουν καταβληθεί στους βοοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφους των πεδινών περιοχών, στους πτηνοτρόφους και στους χοιροτρόφους.
  • Πριν από το Πάσχα θα πάρουν περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ και οι αιγοπροβατοτρόφοι και βοοτρόφοι των ορεινών περιοχών.
  • Τα χρήματα της Εξισωτικής Αποζημίωσης του 2012 έχουν εξασφαλιστεί και θα δοθούν τις πρώτες μέρες του Ιουνίου.
  • Στη νέα ΚΑΠ,  δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη των ψυχανθών.
  • Εμείς από φέτος ήδη δώσαμε 5 ευρώ ανά στρέμμα μαζί με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών σε όσους καλλιεργούν ψυχανθή, τόσο για ζωοτροφές, όσο και για όσπρια.
  •  Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων μας θα τα λύσουμε μονιμότερο τρόπο αν αρχίσουμε να παράγουμε δικές μας φθηνές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές.
 
Αναλυτικά, η τοποθέτησή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως εξής:
 
«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
 
Είναι νομίζω περιττό σε αυτή την αίθουσα να τονίσω για άλλη μια φορά τη σημασία που δίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, που όπως και εσείς πολύ σωστά είπατε είναι ένας από τους βασικούς, ας το πούμε, υπο-πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας και αφορά στον πυλώνα της γεωργίας.
 
Επειδή μάλιστα το συγκεκριμένο αίτημα ήταν και ένα από τα σημαντικά αιτήματα που έθεταν οι κτηνοτρόφοι μας στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, μας δίνεται τώρα η δυνατότητα να απαντήσουμε και σε αυτούς και να πούμε τι κάναμε, για να λυθεί επιτέλους αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα.
 
Θα απαντήσω ξεχωριστά στο κάθε σκέλος της ερώτησής σας, τόσο για το θέμα των αδειοδοτήσεων, όσο και για το θέμα γενικότερα της υποστήριξης της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα για το κόστος των ζωοτροφών.
 
Υπάρχει ένα θέμα αδειοδότησης υπαρχόντων, δηλαδή παλαιών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις και σε δημόσιες εκτάσεις, εκεί που ήταν τα βοσκοτόπια είχαν κοντά τους και τις σταυλικές τους εγκαταστάσεις. Τις πιο πολλές φορές μιλούμε για μικρές, πρόχειρες εγκαταστάσεις, δεν μιλούμε για μεγάλα κτήρια και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις με πολύ αειφόρα, διαχειρίσιμα, ήπια υλικά που αν θα τα άφηνε κανείς θα είχαν αφομοιωθεί στο περιβάλλον.
 
Επομένως, ήταν πραγματικά περιττό να τονιστεί ότι έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος γρήγορα να προχωρήσουμε στη νομιμοποίησή τους. Όμως, επειδή όπως γνωρίζετε αυτό δεν μπορεί να γίνει από το δικό μας Υπουργείο, γιατί κτηριακές εγκαταστάσεις νομιμοποιεί μόνο το ΥΠΕΚΑ, γι’ αυτό –όπως είπαμε με τους αγρότες και λέμε και σήμερα- έπρεπε να γίνει αυτός ο συντονισμός μεταξύ των δύο Υπουργείων, κάτι που έγινε.
 
Σας ανακοινώνω, λοιπόν, ότι εντός αυτής της εβδομάδας θα βγει στη διαβούλευση η πρόταση του Νόμου του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να λυθεί αυτό το πρόβλημα.
 
Έτσι, αυτή η κατηγορία των στάβλων –με περίπου τις ίδιες διαδικασίες νομιμοποίησης και άλλων αυθαιρέτων- απλοποιείται με μία πολύ απλή αίτηση του ίδιου του κτηνοτρόφου, με ένα αντίγραφο της Ενιαίας Ενίσχυσης που έπαιρνε από εμάς για αρκετά χρόνια –για να αποδεικνύει ότι αυτό δεν γίνεται σήμερα και ότι δεν μιλάμε για μία νέα εγκατάσταση, αλλά ότι ο άνθρωπος αυτός αξιοποιεί αυτή την υποδομή εδώ και χρόνια- με μία τεχνική έκθεση του μηχανικού που θα δείχνει ότι αυτός ο χώρος δεν ξεπερνά τα 35 τ.μ. –σας το διαβάζω ακριβώς, όπως θα δοθεί στη διαβούλευση, η συγκεκριμένη τροπολογία- και με ένα παράβολο υπέρ του ελληνικού δημοσίου ύψους περίπου 300 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι απλοποιείται και επιταχύνεται η διεργασία αυτή.
 
Σε σχέση με τη διαβούλευση που θα βγει, θα σας αναφέρω στη δευτερολογία μου ορισμένα πράγματα που αφορούν και τις δικές μας διεργασίες για τους νέους ή άλλου τέτοιου είδους στάβλους που θα έρθουν με το δικό μας Νόμο, έτσι ώστε ολοκληρωτικά να δοθεί λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα».
 
Δευτερολογία
 
Σε ότι αφορά την Εξισωτική Αποζημίωση για φέτος έχουν διασφαλιστεί ακριβώς οι ίδιοι πόροι - δηλαδή έχουν βρεθεί τα χρήματα- γίνονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι και θα δοθούν, όπως προβλέπεται, στις πρώτες μέρες του καλοκαιριού. Σας θυμίζω ότι δίνονται τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, μόνο και μόνο, γιατί τότε οι γεωργοί της φυτικής παραγωγής μαζεύουν τις χειμερινές σοδειές τους, μεταξύ των οποίων πολλές είναι και σημαντικές ζωοτροφές.
 
Άρα, με τον τρόπο αυτό, πριν αυξηθεί περισσότερο το κόστος των ζωοτροφών, θα μπορούν -ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες που είναι και εύκολες οι προσβάσεις προς τις κτηνοτροφικές μονάδες, τα νησιά κ.λπ.- να πάρουν τα χρήματα της Εξισωτικής και να προμηθευτούν έγκαιρα όσο οι τιμές είναι πιο χαμηλές τις ζωοτροφές τους.
 
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά στο Άρθρο 68 και το μηχανισμό De minimis, ο οποίος υλοποιείται για πρώτη φορά. Έχει δοθεί ήδη στις τρεις μεγάλες υποκατηγορίες κτηνοτρόφων, δηλαδή στους βοοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφους των πεδινών περιοχών. Στη συνέχεια δόθηκε για πρώτη φορά στους πτηνοτρόφους. Θυμηθείτε ότι αυτοί δεν παίρνουν και ενιαία ενίσχυση. Δόθηκε, επίσης, στους χοιροτρόφους. Τέλος, είχαμε πει ότι θα δώσουμε τελευταία στους αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους των ορεινών περιοχών, μόνο και μόνο γιατί θα πρέπει να συνδυάσουμε τα χρήματα που θα δοθούν και από το Άρθρο 68 και από το De minimis.
 
Έτσι, μέσα στον άλλο μήνα και πριν από το Πάσχα θα δοθούν και τα περίπου 7,5 εκατομμύρια, για να πάρει τις ζωοτροφές της και αυτή η κατηγορία των κτηνοτρόφων μας.
 
Με την ευκαιρία αυτή σας είπα και ορισμένα πράγματα που κάνουμε, για να λύσουμε τα προβλήματα των ζωοτροφών. Όμως, σας θυμίζω ότι με μονιμότερο τρόπο θα λύσουμε τα προβλήματα των κτηνοτρόφων μας, αν αρχίσουμε να παράγουμε δικές μας φθηνές ζωοτροφές και ιδιαίτερα πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, όπως είναι η σόγια. Γιατί όσο πηγαίνουν κατακόρυφα σχεδόν προς τα πάνω οι τιμές της σόγιας διεθνώς, τότε δεν θα βρίσκει ποτέ ο κτηνοτρόφος λύση.
 
Αυτό ήταν και το επιχείρημά μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν το καλοκαίρι, ήδη από τις πρώτες συνεδριάσεις στις οποίες είχα παρευρεθεί  ως  νέος Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έλεγα ότι προσπαθούμε να λύσουμε με το De minimis φέτος το πρόβλημα, αλλά θα το έχουμε ξανά του χρόνου, αν δεν υποστηρίξουμε την ντόπια παραγωγή ψυχανθών και γενικότερα ζωοτροφών.
 
Γι’ αυτό το λόγο τότε μας επετράπη να βοηθήσουμε και εμείς την ντόπια παραγωγή μέσω των προγραμμάτων.
 
Αυτός είναι ο λόγος που δώσαμε τα 5 ευρώ ανά στρέμμα από φέτος μαζί με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών σε όσους είναι καλλιεργητές ψυχανθών, που έχει γίνει πρώτη φορά, με παράλληλη ενίσχυση τόσο της καλλιέργειας ψυχανθών για ζωοτροφές, αλλά και για όσπρια.
 
Όπως ξέρετε, πολλές και από τις δικές μας τροφές είναι ψυχανθή, δηλαδή τα όσπρια, φασόλια, ρεβίθια, φακές κ.λπ. Ταυτόχρονα ενισχύθηκαν με τον ίδιο τρόπο και όσοι κάνουν σποροπαραγωγή ψυχανθών στον τόπο μας, ώστε του χρόνου το φθινόπωρο να ανεβάσουμε τις καλλιέργειες αυτές και θα τις ανεβάσουμε.
 
Σας ανακοινώνω, όπως θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ότι μετά την πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας, όπου λίγο-πολύ ολοκληρώνεται η πρόταση των Υπουργών μαζί με την πρόταση της Κομισιόν και την πρόταση που έκανε το Κοινοβούλιο να αρχίσουν πλέον αυτές  οι τριμερείς διαβουλεύσεις, δηλαδή μεταξύ των τριών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ,  δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη των ψυχανθών, προκειμένου να πάμε σε μια μονιμότερη λύση στα συγκεκριμένα προβλήματα.
 
Μάλιστα, χάρη και στις δικές μας προσπάθειες επετεύχθη το εξής: Από τη στιγμή που κάποιος κάνει την άνοιξη σπορά ψυχανθών στα ξερικά του χωράφια, αυτό από μόνο του είναι σημαντική περιβαλλοντική παρέμβαση, γιατί η καλλιέργεια ψυχανθών ανεβάζει και το άζωτο στο έδαφος –ένεκα της αζωτοδέσμευσης- και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα των σιτηρών.
 
Ευχαριστώ πολύ».
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου