Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Άρχισαν τα "παιχνίδια" :Ξαφνική άνοδος παρατηρήθηκε στις τιμές του αρνιού στα τέλη της περασμένης εβδομάδος


Ξαφνική άνοδος παρατηρήθηκε στις τιμές του αρνιού στα τέλη της περασμένης εβδομάδος με το εμπόριο να πληρώνει τους παραγωγούς στη Θεσσαλία μέχρι και 5,5 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με πληροφορίες. Πάντως το όψιμο Πάσχα αποτελεί δυσχέρεια για τους παραγωγούς.

Την ίδια ώρα στην Κρήτη, το Flashnews.gr διαπίστωσε πως οι παραγωγοί πληρώνονται με 4,0 έως το ανώτερο 5,0 ευρώ το κιλό.

Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η άνοδος στην τιμή στην Κεντρική Ελλάδα, συνδέεται με την αυξημένη ζήτηση για αρνιά λόγω του Πάσχα των Καθολικών την ερχόμενη Κυριακή ή αν πρόκειται απλά για μια «κόντρα» μεταξύ των εμπόρων την οποία διευκόλυναν με τη διαπραγματευτική τους στάση και κάποιοι αιγοπροβατοτρόφοι.

Πάντως το δεδομένο είναι πως όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και στην Κρήτη , φέτος η ντόπια παραγωγή δεν είναι μεγάλη για να καλύψει επαρκώς την ζήτηση εν όψει του «δικού μας» Πάσχα που φέτος πέφτει αργά και έχει κατά κάποιο τρόπο υποχρεώσει τους παραγωγούς να «κόψουν» νωρίς τα αρνιά για να κερδίσουν τουλάχιστον από το γάλα.

Μ’ αυτή την έννοια και εφ’ όσον υπάρξει ο στοιχειώδης συντονισμός από την πλευρά των αιγοπροβατοτρόφων, δεν αποκλείεται οι τιμές των αρνιών να διατηρηθούν σε ένα επίπεδο κοντά στα 6 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο (ίσως η τιμή να είναι και υψηλότερη για τα μικρά αρνιά), καθώς η ζήτηση είναι δεδομένη και η παραγωγή περιορισμένη.

Για να γίνει αυτό βέβαια, είναι απαραίτητο να υπάρξουν μέτρα περιορισμού των αθρόων εισαγωγών από γειτονικές χώρες και μάλιστα με αμνοερίφια τα οποία στη συνέχεια διατίθενται ως ντόπια, ενώ διαπραγματευτική σοβαρότητα οφείλουν να επιδείξουν και οι παραγωγοί, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό δείχνουν να συσπειρώνονται γύρω από αξιόλογες συλλογικές προσπάθειες με τη μορφή συνεταιρισμών ή και Ομάδων Παραγωγών.

Υπενθυμίζεται πως ο Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων Χανίων έχει θέσει ως στόχο για το Πάσχα, τα αρνιά να πωλούνται στον καταναλωτή απο 8 ευρώ το κιλό και οι κτηνοτρόφοι να εισπράξουν από 5 ευρώ και άνω.
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ