Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

Απλοποίηση των κανόνων για λιγότερα λάθη στις γεωργικές δαπάνες ζητούν οι ευρωβουλευτές


«Το κλειδί για λιγότερα λάθη στην διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ στους τομείς της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης βρίσκεται στην απλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής» όπως σημείωσαν αρκετοί ευρωβουλευτές κατά την διάρκεια ακρόασης του Επιτρόπου Γεωργίας Phil Hogan στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, την Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου.
Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να μάθουν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να βελτιώσει την ποιότητα των δεδομένων που λαμβάνονται από τα κράτη μέλη, και γιατί η ενημέρωση των δεδομένων στο σύστημα μητρώου των αγροτεμαχίων διαρκεί πολύ καιρό σε ορισμένα κράτη μέλη.
 
Η εν λόγω ακρόαση ήταν μέρος της διαδικασίας απαλλαγής για το 2013 κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ελέγχει την κανονικότητα των δαπανών της ΕΕ.

Η αγροτική ανάπτυξη, το περιβάλλον, η αλιεία και η υγεία ήταν οι πιο επιρρεπής σε λάθη στον τομέα των δαπανών (πίσω από την περιφερειακή πολιτική) της ΕΕ, με εκτιμώμενο ποσοστό σφάλματος 6,7% το 2013, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ). Οι άμεσες ενισχύεις που βασίζονται στη επιφάνεια της γεωργικής γης είχαν ποσοστό σφάλματος 3,6% για το ίδιο έτος. Η κύρια πηγή σφαλμάτων και στους δύο τομείς είναι οι πληρωμές πραγματοποιούνται βάσει ακατάλληλων αξιώσεων.
 
Απλοποίηση
 
«Η μείωση της γραφειοκρατίας θα διευκολύνει τον εντοπισμό σφαλμάτων», σημείωσε ο κ Brian Hayes (ΕΛΚ, Iρλανδία), καλώντας την Επιτροπή να προχωρήσει με την απλοποίηση των κανόνων που πρέπει να ακολουθούν οι αιτούντες για να λάβουν υποστήριξη. Το γεγονός πως οι κανόνες της κοινής γεωργικής πολιτικής είναι υπερβολικά περίπλοκοι εν μέρει οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσό στους τοπικούς κανόνες που προστίθενται στις απαιτήσεις της ΕΕ, σημείωσαν κάποιοι ευρωβουλευτές. «Όλοι λένε πως η απλοποίηση είναι μια καλή ιδέα, αλλά τι θα μπορούσε να γίνει με τον ισχύοντα κανονισμό, ώστε να απλοποιηθούν τα πράγματα» ρώτησε ο Derek Vaughan (ALDE, Ηνωμένο Βασίλειο).
 
4.000.000.000€ σε αναποτελεσματικούς ελέγχους
 
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει σε έκθεσή του ότι, εάν οι αρχές των κρατών μελών είχαν χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα στοιχεία, θα μπορούσαν να φιλτράρουν ένα μεγάλο μέρος των σφαλμάτων στη γεωργία. Με πιο αυστηρούς ελέγχους θα έφερναν το ποσοστό σφάλματος κάτω από το 2,5%, ενώ στην αγροτική ανάπτυξη κάτω από 2%.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη αφιερώνουν ήδη 4.000.000.000 € για ελέγχους, ένα ποσό που θα πρέπει να δαπανηθεί καλύτερα, δήλωσε η Inés Ayala Sender (Σοσιαλιστές, Ισπανία).
 
Ελαττωματικά δεδομένα
 
Άλλοι ευρωβουλευτές θέλησαν να μάθουν ποιες κυρώσεις υπάρχουν για τα κράτη μέλη που παρέχουν ελαττωματικά στοιχεία. «Τι κάνετε για τα ψευδή στοιχεία Έχουμε ένα πρόβλημα με τα ψευδή στοιχεία, ζητάμε ευγενικά διορθώσεις, αλλά δεν έχουμε και πολλά αποτελέσματα» δήλωσε η Ingeborg Grässle (ΕΛΚ, Γερμανία), εισηγητής για την απαλλαγή του 2013.
 
Το κτηματολόγιο δεν είναι ακόμα έτοιμο
 
Τα περισσότερα λάθη στις επιδοτήσεις και στη στήριξη του εισοδήματος για τους αγρότες εξακολουθούν να συμβαίνουν οφειλόμενα σε κακή χρήση του συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων, που καθορίζει ποιες περιοχές είναι επιλέξιμες για τις ενισχύσεις της ΕΕ. Αντιδρώντας σε ερώτηση του ο Jens Geier του (Σοσιαλιστές, Γερμανία) σχετικά με την πρόοδο των κρατών μελών που παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα, ο Επίτροπος Hogan τόνισε: βάση δεδομένων 6 εκατ αγροτεμάχια στην Γαλλία πιθανότατα θα είναι έτοιμα μόνο από το 2016.
 
Το ιστορικό
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αρμόδιο για την απαλλαγή του προϋπολογισμού της ΕΕ. Μετά τον έλεγχο των ετήσιων λογαριασμών (μια διαδικασία που περιλαμβάνει την ακρόαση των Επιτρόπων που είναι αρμόδιοι για τις δαπάνες της ΕΕ), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει αν πρέπει ή όχι να χορηγήσει απαλλαγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα όργανα της ΕΕ για τις δαπάνες τους το 2013.

Η απαλλαγή για την εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι η απόφαση με την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απελευθερώνει την Επιτροπή από την ευθύνη της διαχείρισης ενός δεδομένου προϋπολογισμού σηματοδοτώντας το τέλος της ύπαρξης του εν λόγω προϋπολογισμού.

Η εκτίμηση του Δικαστηρίου σχετικά με το ποσοστό σφάλματος για το 2013 ήταν συνολική 4,7%, ελαφρά μειωμένο από το 4,8% κατά το προηγούμενο έτος. Το ποσοστό σφάλματος δεν είναι ένα μέτρο ανακάλυφης απάτης, αλλά μια εκτίμηση των χρημάτων που δεν θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί, επειδή δεν χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ