Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Τι προβλέπει η ΚΥΑ που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση για το πλαίσιο λειτουργίας των Farmers Markets




Προς εξέταση και υπογραφή στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει σταλεί η ΚΥΑ που θα ορίζει τους όρους και τις λεπτομέρειες λειτουργίας των Αγορών Παραγωγών (Farmers Markets). Η ΚΥΑ μέχρι στιγμής έχει την υπογραφή μόνο του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Π. Κουκουλόπουλου και μετά το ΥΠΑΝ θα «περάσει» και από Υπουργείο Εσωτερικών ενώ στόχος της Κυβέρνησης είναι να πάρει ΦΕΚ πριν το τέλος του έτους. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, ως Αγορά Αγροτών ορίζεται η οργανωμένη αγορά στην οποία μετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί, με σκοπό την απευθείας διάθεση στο καταναλωτικό κοινό των νωπών ή/και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων που παράγουν από δικές τους πρώτες ύλες. Τα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα μπορούν να είναι προϊόντα οικοτεχνίας των ίδιων των παραγωγών ή να έχουν μεταποιηθεί από τρίτους για λογαριασμό τους. Ποια είναι όμως η εικόνα των Farmers Market στο εξωτερικό; Ο ΑγροΤύπος σας παρουσιάζει τις 10 καλύτερες Farmers Markets ανά τον κόσμο.

Αυτοδιαχειριζόμενος Φορέας Αγοράς Παραγωγών

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύει ο ΑγροΤύπος, για την ίδρυση ενός Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα Αγοράς Παραγωγών απαιτείται η σύσταση σωματείου, η σύνταξη καταστατικού και η υπογραφή του από 20 τουλάχιστον παραγωγούς που παράγουν τα αγροτικά προϊόντα τους στην Π.Ε. στην οποία πρόκειται να λειτουργήσει η αντίστοιχη Αγορά Παραγωγών. Στα νησιά της χώρας με πληθυσμό μέχρι 500 μόνιμους κατοίκους για την ίδρυση ενός Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα Αγοράς Παραγωγών απαιτείται η υπογραφή του καταστατικού από το ήμισυ του συνόλου των παραγωγών που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Παραγωγοί όμορων Π.Ε.

Σε κάθε Π.Ε. λειτουργίας των Αγορών Παραγωγών, πέραν των παραγωγών της ίδιας Π.Ε. μπορούν να συμμετέχουν και παραγωγοί όμορων Π.Ε., μετά από αίτησή τους. Στις Αγορές Παραγωγών της Περιφέρειας Αττικής, μπορούν να συμμετέχουν και παραγωγοί όμορων με αυτήν Περιφερειακών Ενοτήτων και Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας και των Π.Ε. των Περιφερειών Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης μετά από αίτησή τους.

Η διαδικασία έναρξης λειτουργίας

Για την έναρξη λειτουργίας μιας Αγοράς Παραγωγών απαιτείται απόφαση του Περιφερειάρχη της Περιφέρειας στην οποία πρόκείται να λειτουργήσει, μετά από αίτηση της Διοικητικής Επιτροπής (Δ.Ε.) του Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα αυτής στην οικεία ΔΑΟΚ συνοδευόμενη από:
α) το καταστατικό ίδρυσης του Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα
β) τον κανονισμό λειτουργίας των Αγορών Παραγωγών,
γ) τον κατάλογο των μελών, στον οποίο αναφέρονται:
  • τα ονοματεπώμυμά τους καθώς και τα ονοματεπώνυμα των τυχόν αναπληρωματικών μελών,
  • τα ΑΦΜ τους,
  • οι Κωδικοί Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ)
  • οι κωδικοί ΟΣΔΕ όπου προβλέπεται,
  • οι κωδικοί του Ηλεκτρονικού Μητρώου Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ), όπου προβλέπεται,
  • τα προϊόντα που πρόκειται να διαθέσει κάθε μέλος.
δ) γνώμη της οικείας Υπηρεσίας Τροχέας
ε) γνώμη του Οικείου Δήμου, και
στ) αντίγραφο πράξης παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου ή του συμβολαίου μίσθωσης ιδιωτικού χώρου.
Ο οικείος Δήμος ή η οικεία Περιφερειακή Ενότητα οφείλουν να παραχωρούν κοινόχρηστους χώρους για τη λειτουργία των Αγορών Παραγωγών.
Η Δ.Ε. του Αυτοδιαχειριζόμενου Φορέα, η αίτηση της οποίας απορρίφθηκε, μπορεί να υποβάλλει ένσταση την οποία καταθέτει στην αρμόδια ΔΑΟΚ εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης του Περιφερειάρχη σε αυτήν.
Η απόφαση έναρξης λειτουργίας της Αγοράς Παραγωγών ανανεώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας ΔΑΟΚ κάθε 3 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσή της.

Αναπλήρωση άδειας

Σε άλλο σημείο της ΚΥΑ τονίζεται ότι το μέλος της Αγοράς Παραγωγών δύναται να αναπληρώνεται κατά την πώληση των προϊόντων μόνο από το/τη σύζυγο ή από συγγενή εξ’ αίματος μέχρι και δεύτερου βαθμού ή εξ’ αγχιστείας πρώτου βαθμού, υπό την προϋπόθεση να μην είναι κάτοχος παραγωγικής άδειας λαϊκών αγορών και να μην ασκεί άλλη εμπορική δραστηριότητα. Η ιδιότητα του μέλους Αγοράς Παραγωγών είναι αμεταβίβαστη με εξαίρεση την περίπτωση θανάτου μέλους οπότε η ιδιότητα μεταβιβάζεται στο/στη σύζυγο ή στους συγγενείς πρώτου βαθμού.

Οι 10 καλύτερες Farmers Markets ανά τον κόσμο

Ο θεσμός των Farmers Markets είναι πανάρχαιος και διαδεδομένος σ’ όλον τον κόσμο. Μια επίσκεψη σε μια τέτοια αγορά θεωρείται, αναμφισβήτητα, ως ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσουμε μια πόλη ή μια περιοχή, μέσω των αγροτικών, κτηνοτροφικών ή και αλιευτικών προϊόντων και τροφίμων που παράγει. Πράγματι, αρκετές μεγάλες πόλεις διαθέτουν παγκοσμίου φήμης αγορές «Farmers Markets» όπου με μια απλή επίσκεψη κάποιος παίρνει μια γεύση της κουλτούρας τους και βρίσκει προϊόντα που δύσκολα εντοπίζει αλλού. Ακολουθεί λίστα με τις 10 πιο γνωστές αγορές ανά τον κόσμο όπου άριστα αγροτοκτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα πωλούνται κυρίως από τους ίδιους τους παραγωγούς τους:
  1. Borough Market του Λονδίνου στην Αγγλία
    Η ιστορική αγορά Borough πρωτοξεκίνησε τον 11ο αιώνα, όταν οι έμποροι πουλούσαν τα προϊόντα τους γύρω από τη Γέφυρα του Λονδίνου. Σήμερα, η πλήρως ανεξάρτητη αγορά παρουσιάζει υψηλής ποιότητας προϊόντα σε περισσότερους από 100 πάγκους πλανόδιων πωλητών (παραγωγών).
  2. Cours Saleya της Νίκαιας στη Γαλλία
    Πρόκειται για πολυσύχναστη αγορά για τους λάτρεις του κρέατος, όπου στον ίδιο χώρο πωλούνται κρέατα, λουλούδια και λαχανικά. Τη νύχτα μετατρέπεται σε χώρο εστίασης με καφετέριες και εστιατόρια ακόμα και με θαλασσινά.
  3. Ferry Building του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια
    Πρώτη φορά λειτούργησε το 1898 στο Old Ferry House. Σήμερα το εμπορικό κτίριο Ferry εκτός από τη λαϊκή αγορά, που λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα, συστεγάζει και τη Ferry Plaza Farmers Market για τρεις ημέρες την εβδομάδα.
  4. Kreata Ayer Wet της Chinatown στη Σιγκαπούρη
    Σε αυτή την αγορά αφθονούν τα Κινέζικα βότανα και οι ασιατικές σπεσιαλιτέ που απευθύνονται τόσο στους λάτρεις της περιπέτειας, όσο και σε εκείνους που είναι πιο προσεκτικοί.
  5. La Boqueria της Βαρκελώνης στην Ισπανία
    Αναμφισβήτητα η La Boqueria είναι μια από τις πιο διάσημες και ιστορικές αγορές του κόσμου. Σε πολλά μικρά καταστήματα, στα πολυσύχναστα σοκάκια αυτής της αγοράς, κάποιος μπορεί να βρει τα πάντα από θαλασσινά, κρέας, αποξηραμένα φρούτα και ελιές.
  6. St Lawrence Market του Τορόντο, στον Καναδά
    Η αγορά St Lawrence εκτείνεται σε τρία κτίρια, όπου οι καταναλωτές μπορούν να βρουν αντίκες, ψημένα τρόφιμα και φρούτα.
  7. Ψαραγορά Tsukiji στο Τόκιο της Ιαπωνίας
    Είναι η πιο πολυσύχναστη ψαραγορά του κόσμου με τις καθημερινές δημοπρασίες τόνου να αρχίζουν στις 5πμ για 120 επίλεκτους επισκέπτες. Μια άλλη μοναδική εμπειρία της αγοράς Tsukiji, για την οποία σχηματίζονται μεγάλες ουρές, είναι το πρωινό σούσι.
  8. Ver-o-peso στη Belem της Βραζιλίας
    Η Belem είναι μια μεσαίου μεγέθους πόλη στις εκβολές του Αμαζονίου και κατέχει την υπαίθρια αγορά Ver-o-peso η οποία είναι γεμάτη με φρούτα και ψάρια.
  9. Viktualienmarkt στο Μόναχο της Γερμανίας
    H Νότια Γερμανία είναι γνωστή για την πλούσια γαστρονομική παράδοση της και η αγορά Viktualienmarkt για τα ποιοτικά κρέατα.
  10. Άγριας Βρώμης Farmers’ Market στο Sedgefield της Νότια Αφρικής
    Αγορά αποκλειστικά για βιολογικά προϊόντα όπου χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμες συσκευασίες για προστασία του περιβάλλοντος.
Δείτε εδώ αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες όπως περιγράφονται στο προσχέδιο ΚΥΑ που επεξεργάζεται το Υπουργείο Ανάπτυξης
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

ΠΗΓΗ : agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου