Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

Κουκουλόπουλος: Έτοιμη η τροπολογία για τα βοσκοτόπια


"Επειδή η εξέταση που έχουμε κάνει ως τώρα σε ό,τι αφορά τους βοσκότοπους λέει ότι χρειάζεται να κάνουμε και νέα ενίσχυση αυτής της διάταξης, είναι έτοιμη ήδη η τροπολογία -αφού εμπίπτει στην αρμοδιότητά μου σας το λέω και επίσημα- έτσι ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2015 να έχουμε μία ριζικά διαφορετική εικόνα στους βοσκοτόπους, για να αντιμετωπίσουμε συνολικά το συντριπτικά μεγάλο μέρος -για να μην πω όλο- των προβλημάτων", τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Χανίων, Μαν. Βολουδάκη, στη βουλή για τα βοσκοτόπια και τις πληρωμές των κτηνοτρόφων.

Η κατάσταση στα Χανιά

"Στα Χανιά, στην εξισωτική του 2013 -όπως και σε αυτή του 2012- δεν πληρώθηκαν περίπου πεντακόσιοι. Και συγκριτικά με την πανελλαδική εικόνα, ο Νομός Χανίων έχει καλύτερη εικόνα. Όπως επίσης και χθες, στην πληρωμή των ενιαίων ενισχύσεων, ο Νομός Χανίων είναι πάνω από τον μέσο πανελλαδικό όρο ως απόδειξη ότι έχουμε πραγματικά μια διαρκή βελτίωση. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπα και εισαγωγικά, οι κτηνοτρόφοι έχουν πρόβλημα. Το πρόβλημα που προέκυψε το 2013 δεν είναι ξαφνικό, κύριε συνάδελφε. Το γνωρίζετε. Η χώρα μας δήλωνε καλλιεργήσιμα και βοσκήσιμα εκτάρια περισσότερα από αυτά που διαθέτει. Δεν το ξέρουμε; Το ξέρουν μια χαρά οι παραγωγοί. Η προσαρμογή έγινε με δίκαιο τρόπο; Έγινε βίαια. Το χαρακτήρισα. Χρίζει και επιδέχεται διορθώσεις; Ναι. Σήμερα το απόγευμα κιόλας θα έχουμε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακριβώς στην κατεύθυνση που λέτε. Σήμερα το απόγευμα", ανέφερε ο αναπ. υπουργός.


Σε αυτούς που παράγουν η εξισωτική

"Τι πρέπει να κάνουμε; Μας βοηθάει η ίδια η νέα ΚΑΠ. Φεύγει από τα ιστορικά δικαιώματα και πάει να ενισχύσει την παραγωγή. Τι κάνουμε εμείς ως Υπουργείο; Ενισχύουμε αυτήν την κατεύθυνση του διαρθρωτικού χαρακτήρα της ΚΑΠ, μεταφέροντας μεγάλο ποσό στις διαρθρωτικές δράσεις. Ειδικά για την εξισωτική που ρωτάτε, θέλω να σας πω ότι η εξισωτική από 1 Ιανουαρίου του 2015 θα είναι μεγαλύτερη και σε ένα βαθμό απεξαρτημένη από το ζήτημα των βοσκοτόπων, γιατί θα έχει τον τίτλο «Ενίσχυση Περιοχών με Φυσικούς Περιορισμούς». Η εξισωτική θα είναι μεγαλύτερη, περισσότερη, μόνο που θα πάει σε αυτούς που παράγουν. Αγρότες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι του καναπέ τέλος με τη νέα ΚΑΠ", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλόπουλος, ενώ προανήγγειλε μία μεγάλη πρωτοβουλία "που στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής έρχεται να προσθέσει και τα ενήλικα αιγοπρόβατα".

Δείτε σχετικό βίντεο


Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ