Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014

Γλέζος εκτός τόπου και χρόνου για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών


Συνέχεια στον «πόλεμο» που έχει κηρύξει στα αγροτικά φ/β ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος δίνεται με νέα ανάρτηση στην ιστοσελίδα της κίνησης «Ενεργοί Πολίτες», όπου το στέλεχος της Αριστεράς είναι επικεφαλής. Μέσα στη συνεχή πολεμική που έχει αναπτύξει ο κ. Γλέζος, δεν μας λέει γιατί πρέπει να αισθάνονται υπόλογοι οι αγρότες, που επένδυσαν στα φ/β για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα γι' αυτούς και την οικογένειά τους.
Επίσης δεν μας λένε ο κ. Γλέζος και ο ΣΥΡΙΖΑ, τι θα γίνει σε περίπτωση που προχωρήσουν στην ανεδαφική βουλήσή του να "ξηλώσει" τα πάρκα και πώς θα αναπληρώσει το εισόδημα των παραγωγών, που χτίστηκε με τόσο κόπο και θυσίες.
Ας δούμε όμως τα όσα ανεδαφικά αναφέρονται στην ιστοσελίδα: «Ήταν 1988, όταν έγινε στην Ελλάδα το πρώτο διεθνές συνέδριο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα Απεράθου της Νάξου.
Ο άνθρωπος που θέλησε να βάλει στη σκέψη των συμπολιτών του τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μάλιστα της Ηλιακής, ήταν ο  ο Μανώλης Γλέζος που εκείνη την εποχή ήταν πρόεδρος στην κοινότητα του Κυκλαδίτικου νησιού.
Ο Μ.Γλέζος προχώρησε ακόμα περισσότερο, εκεί στα Απεράθου, στήθηκε πειραματικά μια από τις πρώτες εφαρμογές εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας, μέσα από φωτοβολταϊκά.
Οι ενέργειες του αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνει αντικείμενο χλευασμού και επικρίσεων για τις "οικολογικές του ευαισθησίες" από σημερινούς όψιμους "φωτοβολταϊστές".
Αυτά σαν εισαγωγή για όσους «είδαν» με κριτικό μάτι την τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου, στην Επιτροπή για την Αγροτική πολιτική του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Από το 1988 μέχρι το 2009 τα βήματα που έγιναν για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας στη χώρα μας, ήταν δειλά,  ανύπαρκτα και πολλές φορές αρνητικά και τίποτα δεν προμήνυε την νέα εποχή, την εποχή της «πράσινης ανάπτυξης» του Γ.Παπανδρέου και της υπουργού Τ.Μπιρμπίλη.
Ένα νέο Εldorado στην Ελλάδα της κρίσης, στήθηκε, με όρους που θύμιζαν την χρηματιστηριακή φούσκα της περιόδου 98-99.
Τα φωτοβολταϊκά, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, εξελίχτηκαν  σε μια νέα μετοχή-φούσκα και χιλιάδες αγρότες, παρατούσαν τις καλλιέργειες τους για να στήσουν τις νέες, "πράσινες", "οικολογικές", "σίγουρες" και κυρίως ξεκούραστες επενδύσεις που το σύστημα πρόβαλλε σαν λύση, όχι στο ενεργειακό πρόβλημα, αλλά στη κρίση χρέους που είχε ξεσπάσει.
Φτηνά τραπεζικά δάνεια και εγγυημένο εισόδημα για αυτούς που θα παρατούσαν τις καλλιέργειες και θα φύτευαν στα χωράφια την νέα «πράσινη» τεχνολογία.
Τελικά η φούσκα έσκασε.
Οι «επενδυτές» που άφησαν τις καλλιέργειες, έμειναν με τα χρέη προς τις τράπεζες και με τη ΔΕΗ να υποχρεώνεται να αθετεί τις υποσχέσεις του κράτους.
Η ηλιακή ενέργεια είναι μια από τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, που μαζί με τις υπόλοιπες, όταν με σύνεση και σεβασμό στο περιβάλλον, στους ίδιους τους συμπολίτες μας αλλά και τους νόμους που έχει θεσπίσει το κράτος και η Ε.Ε. μπορεί να γίνει πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα.
Στην σημερινή Ελλάδα των «ημετέρων», που καταστρατηγούνται οι νόμοι και οι κανόνες που έχουν οι ίδιοι και οι Ε.Ε. θεσπίσει, στην Ελλάδα της "ανάπτυξης" του Α.Σαμαρά και του Ευ.Βενιζέλου που καταστρατηγείται και η ίδια η λογική της ανάπτυξης και επικρατεί το πρόχειρο, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων, και η απέχθεια προς τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, το μόνο που δεν περιμέναμε από όλους αυτούς, είναι να κατανοήσουν την τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου που αναφέρθηκε αρνητικά στην μετατροπή της καλλιεργήσιμης γης σε "σιδερένια πάρκα" και όχι στην ανάγκη εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας που έμπρακτα έχει προωθήσει.
Όμως για όλα αυτά θα υπάρξει και συνέχεια και θα πρέπει να αποδοθούν και ευθύνες σε αυτούς που ξεγέλασαν αγρότες, ξερίζωσαν καλλιέργειες, φύτεψαν τα σιδερένια πάρκα  εκεί που δεν έπρεπε, αλλά κατάφεραν με ευκολία να προωθήσουν τραπεζικά δάνεια και επιχειρηματικά συμφέροντα».

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπίκας

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ