Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ενισχύει τα προγράμματα προώθησης η Commission


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου την πρόθεσή της να χορηγήσει, από το 2015, πρόσθετη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ για προγράμματα προώθησης, πέραν των 60 εκατ. ευρώ που προβλέπονται ετησίως στον προϋπολογισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.
Όπως ανακοινώθηκε, δεδομένου ότι τα προγράμματα αυτά αποτελούν αντικείμενο συγχρηματοδότησης, η αλλαγή αυτή είναι πιθανό να ανέλθει σε επιπλέον 60 εκατ. ευρώ για μέτρα προώθησης.

Με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων των ρωσικών μέτρων κατά ορισμένων γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, αυτή η συμπληρωματική προσπάθεια θα ξεκινήσει με τα προγράμματα προώθησης που πρέπει να υποβληθούν έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Επιβεβαιώνοντας αυτήν την απόφαση, ο ευρωπαίος Επίτροπος για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη κ. Dacian Cioloş, δήλωσε σχετικά: «Τα προγράμματα προώθησης είναι ένα από τα μέσα της ΚΓΠ, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεσοπρόθεσμα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που αναμένονται στην αγορά σε διάφορους τομείς, ως αποτέλεσμα της ρωσικής απαγόρευσης. Τα εν λόγω προγράμματα βοηθούν τους παραγωγούς να βρουν νέες διεξόδους πώλησης εντός και εκτός της ΕΕ. Η σημερινή αλλαγή σημαίνει ότι διατίθενται ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 60 εκατ. ευρώ για έργα προώθησης που θα υποβληθούν έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Καθώς αυτά συγχρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους οργανισμούς προώθησης, αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατόν να τεθούν σε εφαρμογή από την αρχή του 2015 προγράμματα αξίας τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ. Καλώ με έμφαση τις γεωργικές οργανώσεις να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ευκαιρία αυτή και να υποβάλουν φιλόδοξα προγράμματα προώθησης μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Η παρούσα ανακοίνωση έρχεται  να συμπληρώσει τα έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια (33 εκατ. ευρώ) και τα άλλα ευπαθή οπωροκηπευτικά (125 εκατ. ευρώ) που έχουν ήδη εγκριθεί και την ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το βούτυρο, το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και τα τυριά που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να εγκριθούν εντός της εβδομάδας.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η χώρα κατατάσσεται 11η μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών που επηρεάστηκαν από τη ρωσική απαγόρευση: Οι συνολικές εξαγωγές προς τη Ρωσία ανέρχονται σε 158 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 114 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε προϊόντα που υπόκεινται σε ρωσικούς περιορισμούς. Ειδικά στον τομέα των φρούτων, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις αγορές της Ρωσίας ανέρχονται σε 108 εκατ. ευρώ και κατατάσσουν την Ελλάδα στην 5η θέση πανευρωπαϊκά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΕ σε συνέχεια της επιβολής των ρωσικών περιορισμών στις 7 Αυγούστου, δείτε: IP/14/920 , IP/14/932
 και IP/14/954

Το ιστορικό

Κάθε χρόνο, η ΕΕ διαθέτει περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ για τη συγχρηματοδότηση προγραμμάτων προώθησης που χορηγούνται σε δύο δόσεις, με βάση τα προγράμματα που υποβάλλονται, έως 30 εκατ. ευρώ για προγράμματα της πρώτης δόσης και το υπόλοιπο ποσό για τη δεύτερη δόση. Οι προθεσμίες για την υποβολή των προγραμμάτων από τις οργανώσεις στα κράτη μέλη είναι τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Φεβρουαρίου αντίστοιχα. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή για αξιολόγηση τα προγράμματα που έχουν επιλέξει. Η σημερινή ανακοίνωση σημαίνει ότι θα διατεθούν έως και 60 εκατ. ευρώ για τα προγράμματα που υποβάλλονται στα κράτη μέλη κατά τον τρέχοντα μήνα.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί έως και το 50 % του κόστους των εν λόγω προγραμμάτων (μέχρι 60 % για τα προγράμματα προώθησης της κατανάλωσης οπωροκηπευτικών από τα παιδιά), ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από τις επαγγελματικές ή διεπαγγελματικές οργανώσεις οι οποίες πρότειναν τα εν λόγω προγράμματα και/ή από τα κράτη μέλη. Η σημερινή πρόταση για την παροχή επιπλέον ποσού 30 εκατ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ σημαίνει στην πράξη ότι περίπου 60 εκατ. ευρώ επιπλέον θα επενδυθούν σε κοινοτικά προγράμματα προώθησης σε σχέση με αυτά που είχαν προβλεφθεί. Η Επιτροπή θα δώσει προτεραιότητα σε προγράμματα για προϊόντα τα οποία, διαφορετικά, θα μπορούσαν να έχουν εξαχθεί προς τη Ρωσία.

Όπως σημειώνεται, οι νέοι κανόνες για την προώθηση που συμφωνήθηκαν νωρίτερα φέτος θα τεθούν σε ισχύ εγκαίρως για το οικονομικό έτος 2016.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου