Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών Θεσσαλίας



Μ Ι Χ Α Η Λ Ι Δ Η Σ   Δ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Σ


ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 25-5-2012
Οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών Θεσσαλίας
Την Κυριακή, 27 Μαϊ 2012, στις 10.00, στο ξεν. Imperial στην Λάρισα, το ΔΙΚΤΥΟ Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας οργανώνει το 5ο Συνέδριό του με θέμα: «ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2012-Ο ρόλος των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην αντιμετώπιση της κρίσης».
Επί σειρά ετών η εξουσία κινείται ανάμεσα στο δίπολο πολιτική – αγορά. Σήμερα με την αυτοαπαξίωση των πολιτικών (σκάνδαλα, ανικανότητα σύνθεσης λύσεων κλπ) και την ανυποληψία των αγορών (κατάρρευση χρηματιστηρίων, φούσκες τραπεζών, μεταφορά ζημιών τραπεζών στην κοινωνία, ανευθυνότης εταιριών κλπ) ανατέλλουν όλο και ποιο ισχυρά, ως ένας νέος τρίτος πόλος της εξουσίας, οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.
Μέχρι σήμερα οι κοινωνίες είχαν την εξουσία μόνο σε περιόδους εκλογών, την οποία απορροφούσαν με συνθήματα οι πολιτικοί και την εκμεταλλευόντουσαν, και ακολούθως την «κοίμιζαν» στις «δόξες» της ή σε περιόδους «επαναστάσεων». Η διαφοροποίηση παρουσιάζεται λόγω της αφύπνισης των πολιτών, της ωρίμανσης της ιδέας της αυτοοργάνωσης των πολιτών, της ταυτόχρονης αυτοαπαξίωσης του διπόλου (πολιτικοί-εταιρίες) και κυρίως λόγω της τεχνολογικής δυνατότητος της πληροφορικής για την προώθηση της άμεσης δημοκρατίας από τους πολίτες.
Πλέον οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών μπορούν να επικοινωνούν και να δημιουργούν σταθερές πλατφόρμες σχέσεων (δίκτυα, συμπράξεις, σύμφωνα, ομοσπονδίες, παρατηρητήρια κλπ). Πλέον οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των πολιτών μπορούν να συνεισφέρουν και να αθροίζουν τις εμπειρίες τους σε τοπικό, υπερτοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και να τις αξιοποιούν για την δημιουργία πολιτικής και κυρίως για την υποστήριξη ΔΡΑΣΗΣ.
Μια τέτοια πρωτοπόρος πλατφόρμα συνάντησης, συζήτησης, συνεργασίας και δράσης, είναι το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας, που ξεκίνησε από το όραμα μερικών πρωτοπόρων στοχαστών και κατάλληλων τεχνοκρατών το 1999, έξω από δομές κρατικές ή ιδιωτικές, ως προβληματισμένοι πολίτες.
Τότε, με πρωτοβουλία του κ. Γιώργου Εμμανουήλ, την τεχνοκρατική δομή των Αναπτυξιακών Εταιρειών της Θεσσαλίας (ΑΝΚΑ, ΚΕΝΑΚΑΠ, ΑΝΕΛ & ΕΑΠ), μια ευέλικτη γραμματεία και την συνεισφορά πολλών εθελοντών από όλη την κοινωνία και τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ξεκίνησε το Δίκτυο, ως Δίκτυο Πληροφόρησης & Υποστήριξης των πολιτών της Υπαίθρου της Θεσσαλίας.
Διότι απλά η διάχυση κατανοητών πληροφοριών, χωρίς δομές υποστήριξης των πληροφορημένων πολιτών, δεν δημιουργούν συντεταγμένες αναπτυξιακές προοπτικές επ’ ωφελεία των πολιτών, αλλά απλά ανησυχία και αναστάτωση.
Θυμόμαστε τα ξενύχτια και την εθελοντική προσφορά πολλών συμπολιτών μας μεταξύ των οποίων του Βασίλη (Καρδίτσα), του Παναγιώτη (Καλαμπάκα), του Δημήτρη (Βόλος), του Νίκου (Τερψιθέα), της Βίκυς (Νίκαια), της Αθηνάς (Ελασσόνα), του Δημήτρη (Λάρισα) και 130 ακόμα φίλων και εθελοντών που μέσα σε ένα χρόνο πραγματοποίησαν 143 εκδηλώσεις ενημέρωσης, ζύμωσης & προβληματισμού, που έγιναν βάση για έναν πετυχημένο πραγματικό περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό ή ακόμα και για προδιαγραφές ΠΟΠ.
Το Δίκτυο Εθελοντικών (& ΜΚΟ) Οργανώσεων Θεσσαλίας είναι η ενηλικίωση εκείνης της ρομαντικής, αλλά αποτελεσματικής και πραγματικής δουλειάς, που μπορεί πλέον να αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης της περιφέρειας και εργαλείο παραγωγής πολιτικής και ενεργοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών. Σήμερα το Δίκτυο Εθελοντικών (& ΜΚΟ) Οργανώσεων Θεσσαλίας αποτελεί μια πρωτοπορία στον Ελλαδικό χώρο και καλό παράδειγμα για περιφερειακές δομές σε όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερη σημασία τώρα που η Περιφέρεια είναι εκλεγμένη και είναι ένα πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης και πολιτικής του τόπου.
Την Κυριακή, 27 Μαϊ 2012, στις 10.00, στο ξεν. Imperial στην Λάρισα, το πρόγραμμα του 5ου Συνεδρίου «Ο ρόλος των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην αντιμετώπιση της κρίσης» περιλαμβάνει σημαντικές εισηγήσεις μεταξύ των οποίων:
-    Η πολιτική του πολιτισμού στην Ελλάδα και ΕΣΠΑ 2007-2013
-    Ψηφιοποίηση & Ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
-    Δυνατότητες στην χρήση μεθόδων συμμετοχικού σχεδιασμού για έργα ΜΚΟ
-    Εξεύρεση πόρων από περιβαλλοντικές ΜΚΟ
-    Θεσμικό πλαίσιο για τον εθελοντισμό στον χώρο της Υγείας-Κοιν. Φροντίδας
-    Εθελοντισμός στην πράξη, ο ρόλος των ΜΚΟ στην κοινωνική αλληλεγγύη
-    Ανταλλακτική οικονομία και οικονομική κρίση
-    Κοινωνική οικονομία & Κοινωνικές Επιχειρήσεις στην πράξη-Αναπτ. Συμπράξεις
-    Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών στην βιώσιμη ανάπτυξη
-    Η πολιτική της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ο ρόλος των ΜΚΟ
-    Η συμβολή του Πανεπιστημίου στην ανάπτυξης του Θεσσαλικού καλαθιού
-    Σχέσεις της Τοπ. Αυτοδιοίκησης με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών
-    Πράσινη ανάπτυξη και Ενεργοί Πολίτες-το παράδειγμα της Ανάβρας Μαγνησίας.
Το πρώτο, στην ιστορία της Θεσσαλίας, 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Δίκτυου (Ομοσπονδία) Εθελοντικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) Θεσσαλίας, εξελέγη στις 2 Φεβ 2011, στη Λάρισα, μέσα από υποδειγματικές διαδικασίες.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη κατάκτηση, μέχρι σήμερα, των Εθελοντικών Οργανώσεων της Θεσσαλίας (δηλ. των Συλλόγων, Οργανώσεων, Σωματείων, Γυναικείων Συνεταιρισμών, Κοινωνικών Επιχειρήσεων κ.ά.), που εκπροσωπούν σημαντικές δράσεις στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στην κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική οικονομία και που απόκτησαν, επιτέλους, μια ενιαία φωνή και επαρκή δυναμική, ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά, συντεταγμένα και συντονισμένα, σχεδιάζοντας και διεκδικώντας για την Κοινωνία την πρόοδο και ανάπτυξη, που δικαιούται η Θεσσαλία σε κάθε επίπεδο.
Το 5ο Συνέδριο του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας έχει σκοπό:
1.                  Να προσδιορίσει τον ρόλο των Εθελοντικών Οργανώσεων, σε μια εποχή δύσκολη για τη χώρα μας και τον ρόλο που αυτές μπορούν να παίξουν για την αντιμετώπιση της κρίσης, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Κοινωνίας των Πολιτών, που δεν μπορούν να μένουν απαθείς .
2.                  να ενημερώσει τους Συλλόγους-Μέλη του, κατά κύριο λόγο, για την πορεία της Δευτεροβάθμιας Περιφερειακής Δομής του Δικτύου.
3.                  Να σχεδιάσει τις δράσεις του Δικτύου για το μέλλον, έτσι ώστε οι Εθελοντικές Οργανώσεις από όλη τη  Θεσσαλία, να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, που πέρα από οικονομική, είναι και ηθική και αξιακή.
Ήδη γίνονται φιλότιμες προσπάθειες για την δημιουργία περιφερειακών δομών και σε άλλες περιφέρειες με την υποστήριξη του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και του κ. Βασίλη Τακτικού, όπως στην Αττική, στην Δυτική Ελλάδα, στην Κεντρική Μακεδονία και αλλού.
Οι Ενώσεις Νέων Αγροτών μπορούν να αποτελέσουν μέλη αυτών των δομών, όπως άλλωστε ήταν και στην πρώτη προσπάθεια της Θεσσαλίας το 1999 με την Ένωση Νέων Αγροτών Λάρισας και τον κ. Νίκο Μπόνια, αλλά και με την σημερινή παρουσία και συνεχή δράση τους μακριά από κομματικές επιδράσεις και κρατικές οικονομικές κηδεμονίες και εξαρτήσεις. Άλλωστε το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Ελατοχώρι, Πιερίας, 6-9 Σεπ 2012) έχει σαν κύριο θέμα του τον ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ με την ευκαιρία του Διεθνούς Έτους Συνεργατισμού, ο οποίος έχει παρατηρηθεί ότι είναι η καλύτερη προσέγγιση αντιμετώπισης των κρίσεων .
Την Κυριακή, 27 Μαϊ 2012, στις 10.00, στο ξεν. Imperial στην Λάρισα, το ΔΙΚΤΥΟ Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας οργανώνει το 5ο Συνέδριό του με θέμα: «ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2012-Ο ρόλος των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην αντιμετώπιση της κρίσης», και περιμένει όλους.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου