Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Εκσυγχρονισμός και μάθηση για τους νέους αγρότες


Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας

Εκσυγχρονισμός και μάθηση για τους νέους αγρότες
Τις τελευταίες μέρες και λόγο των άσχημων καιρικών συνθηκών, πολλές αγροτικές καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές με τους επαγγελματίες να βρίσκονται σε μεγάλη απόγνωση και το κράτος να ‘’σφυρίζει’’ αδιάφορο.
Ο κ. Λεωνίδας Ραβανός, πρόεδρος του συλλόγου Νέων Αγροτών Πρέβεζας μίλησε στην εφημερίδα για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, αλλά και τις ενέργειες που έχει κάνει ο σύλλογος από το 2010 που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα
‘’Σκοπός μας είναι η ενημέρωση και η βοήθεια σε κάθε αγρότη της περιοχής μας, καθώς και η διασφάλιση των συμφερόντων μας’’ τόνισε ο κ. Ραβανός.
Μάλιστα στις τελευταίες άσχημες καιρικές συνθήκες πολλές από τις καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές ανυπολόγιστης αξίας, με τον αγροτικό κόσμο να είναι πραγματικά σε απόγνωση και το κράτος να μην προσφέρει καμιά ουσιαστική βοήθεια.
Τα προβλήματα που εστιάζουν το τελευταίο διάστημα οι αγρότες έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις που δίνει ο ΕΛΓΑ, ο οποίος δίνει ως αποζημίωση χρήματα για 3 τόνους ανά στρέμμα στα εσπεριδοειδή, άσχετα με τους πόσους τόνους καλλιέργειας έχει ο κάθε αγρότης με αποτέλεσμα οι αποζημιώσεις να μην είναι σωστές.
‘’Ο ΕΛΓΑ λειτουργεί σαν ασφαλιστική εταιρία. Προκαταβάλεις τα χρήματα, ανά στρέμμα, βάση δήλωσης και όταν υποστείς οποιαδήποτε ζημιά αποζημιώνεσαι. Όταν όμως μπαίνουν πλαφόν οι 3 τόνοι, δεν αποζημιώνεσαι σωστά. Αν είναι έτσι να πάμε σε μία ιδιωτική εταιρία, η οποία θα μας δίνει αυτά που δικαιούμαστε αναλογικά’’ είπε ο κ. Ραβανός, για να συνεχίσει ‘’το θερμοκήπιο είναι προαιρετικό στον ΕΛΓΑ, αν θέλεις το δηλώνεις ή όχι. Αν κάνεις δήλωση και το δηλώσεις ο ΕΛΓΑ δεν ασφαλίζει το νάϋλον και την κατασκευή. Στις τελευταίες άσχημες καιρικές συνθήκες πολλά θερμοκήπια υπέστησαν ζημιές. Για αυτά ο αγρότης δεν αποζημιώνεται. Άρα τον οδηγούν σε απόγνωση’’.
Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα όσο πιο πολύ μπορεί, για να υπάρχει φθηνό προϊόν προς τους καταναλωτές, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των νέων αγροτών Πρέβεζας.
Ο κ. Ραβανός ωστόσο είπε ότι το κατά το παρελθόν έχουν γίνει ‘’εγκλήματα’’ με τις αποζημιώσεις που έδινε ο ΕΛΓΑ σε αγρότες που δεν δικαιούταν αποζημίωση και ότι τώρα προσπαθεί να βγάλει τα ‘’σπασμένα’’ των περασμένων ετών.
‘’Δεν είναι σωστό αυτό. Εμείς που είμαστε νέοι αγρότες δεν φταίμε σε τίποτα να πληρώνουμε τα σφάλματα του παρελθόντος και ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας περνάει μία τεράστια οικονομική κρίση. Αν δεν βοηθηθούμε τώρα εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στον αφανισμό’’ τόνισε ο κ. Ραβανός.
Ο σύλλογος Νέων αγροτών Πρέβεζας απαριθμεί 50 μέλη, αλλά στόχος του Δ.Σ. είναι ο αριθμός των μελών να αυξηθεί, καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι ασχολούνται με την γεωργία.
Ωστόσο όπως δήλωσε ο. Ραβανός όλοι οι νέοι αγρότες πρέπει να εκσυγχρονίσουν τις καλλιέργειές τους καθώς και να κάνουν σεμινάρια που πραγματοποιούνται προκειμένου οι καλλιέργειες να είναι πιο σωστές και το αποτέλεσμα να είναι θετικό.
‘’Αυτή την στιγμή υπάρχουν προγράμματα που αφορούν τους νέους αγρότες και τον εκσυγχρονισμό των μονάδων τους, ωστόσο οι στρόφιγγες των τραπεζών έχουν κλείσει. Θα πρέπει το κράτος να κοιτάξει πως μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες’’ είπε ο πρόεδρος των νέων αγροτών Πρέβεζας.
Τέλος ο κ. Ραβανός μίλησε και για την δημιουργία μόνιμου χώρου όπου οι αγρότες θα μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές, ωστόσο αυτό το θέμα αν και εγκρίθηκε από τον δήμο Πρέβεζας, η Περιφέρεια Ηπείρου έβαλε φρένο, κάτι που θα πρέπει να το κοιτάξει, προκειμένου οι πολίτες να έχουν φθηνά και καλά προϊόντα στο τραπέζι τους. 
ΠΗΓΗ :reporternews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου