Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Μείωση λόγω καιρικών συνθηκών στην ευρωπαϊκή παραγωγή σιτηρών

Μείωση λόγω καιρικών συνθηκών στην ευρωπαϊκή παραγωγή σιτηρών

Μείωση λόγω καιρικών συνθηκών στην ευρωπαϊκή παραγωγή σιτηρών

Μείωση της τάξης του 2,2% στην παραγωγή δημητριακών των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. για την περίοδο εμπορίας 2012/13, δείχνουν οι τελικές εκτιμήσεις των κεντρικών αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων Copa και Cogeca, οι οποίες ζητούν την ενίσχυση της μελλοντικής παραγωγικής ικανότητας προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση.
Η ανακοίνωση των εκτιμήσεων έγινε μετά την αξιολόγηση της κατάστασης από την ομάδα εργασίας των Copa-Cogeca για τα δημητριακά, στις 28 Σεπτεμβρίου. Αναλυτικότερα, επί του θέματος ο πρόεδρος της ομάδας, κ. Ian Backhouse, τόνισε: «Η Ευρώπη χωρίζεται σε 3 ζώνες. Η Ισπανία και η Πορτογαλία επλήγησαν από την φετινή ξηρασία, ενώ παγετός και κακές καιρικές συνθήκες επέδρασαν αρνητικά στην παραγωγή σιταριού σε πολλά κράτη μέλη, προκαλώντας μείωση της παραγωγής κατά 1,8%. Η κεντρική Ευρώπη είχε καλές συνθήκες συγκομιδής. Η περιοχή που καταστράφηκε αντικαταστάθηκε από ποικιλίες σιτηρών με χαμηλότερη απόδοση. Παρά την αύξηση φυτεύσεων καλαμποκιού, η παραγωγή θα είναι μειωμένη ως αποτέλεσμα των κακών καιρικών συνθηκών κατά την εαρινή περίοδο. Είναι σαφές πλέον ότι δεν θα έχουμε βουνά σιτηρών στην ΕΕ, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα θα είναι επίσης αρκετά χαμηλά. Η παραγωγή σιτηρών της ΕΕ φέτος θα είναι μειωμένη κατά 6 εκατομμύρια τόνους, με παρόμοιες τάσεις να απαντώνται και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στις ΗΠΑ και τη Ρωσία όπου αναφέρθηκε σοβαρή ξηρασία.

«Αυτά τα νέα αποτελέσματα δείχνουν το πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί η πλήρης παραγωγική ικανότητα της ΕΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί η επισιτιστική αυτάρκεια σε αυτό το βασικό προϊόν για τους ευρωπαίους καταναλωτές» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, και επισήμανε: «Η μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ πρέπει να διατηρήσει την παραγωγική ικανότητα και να εξασφαλίσει επαρκή ευελιξία για τους αγρότες να αναπτύξουν τις βέλτιστες αμειψισπορές τους ανάλογα με τη ζήτηση της αγοράς. Το νέα μέτρα για το πρασίνισμα της ΚΑΠ που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάται ότι θα μειώσουν την παραγωγή έως και 3% και θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Καθώς τα σιτηρά αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης για όλη τη σεζόν, η μέση τιμή των δημητριακών σε επίπεδο αγροκτήματος είναι χαμηλότερη από την τιμή στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. Συνεπώς, οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να βασίζονται στην τιμή διαπραγμάτευσης σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης και όχι στις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης».

ΠΗΓΗ  : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου