Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας σήμερα για το ρώσικο εμπάργκο


Υπό καθεστώς εντεινόμενων πιέσεων θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., με μοναδικό θέμα τον καθορισμό πρόσθετων μέτρων ανακούφισης των αγροτών από τις επιπτώσεις της ρωσικής απαγόρευσης εισαγωγών για τα γεωργικά προϊόντα της Ε.Ε.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του υπουργού Γεωργικής Πολιτικής, Πολιτικής Τροφίμων και Δασικής Πολιτικής της Ιταλίας κ. Maurizio Martina, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου, για την οποία είχε υποβάλλει σχετικό αίτημα από τις 14 Αυγούστου 2014.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόοδο των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και τις αναμενόμενες συνέπειες της ρωσικής απαγόρευσης.

Παράλληλα, η ιταλική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. έχει υποβάλει τρία θέματα προς διερεύνηση, στα οποία καλούνται να εστιαστούν οι τοποθετήσεις των αντιπροσωπειών των κρατών μελών, και συγκεκριμένα:
- πώς επηρεάζονται οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων σε κάθε κράτος μέλος από τους ρωσικούς περιορισμούς
- ποια τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο, για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της απαγόρευσης εισαγωγής γεωργικών προϊόντων και
- ποια πρόσθετα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο Ε.Ε. (επιπλέον αυτών που έχουν ήδη ληφθεί όσον αφορά στα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα).

Ενισχυμένη βοήθεια στους αγρότες ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Η Ιταλική Προεδρία του Συμβουλίου θα επιδιώξει να επεκτείνει τα μέτρα «πολύ ταχείας αντίδρασης» που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής απαγόρευσης στις εισαγωγές τροφίμων από την Ε.Ε. δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Maurizio Martina κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Γεωργίας του ευρωκοινοβουλίου, την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου. Το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει ακόμη και την ενίσχυση των υφιστάμενων μέσων για να μπορέσει η ΕΕ να αντιμετωπίσει καλύτερα τέτοιες κρίσεις στο μέλλον, πρόσθεσε, απαντώντας σε ευρωβουλευτές οι οποίοι τον κάλεσαν να κάνει περισσότερα για την στήριξη των αγροτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η δουλειά που έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε δεν έχει ολοκληρωθεί» είπε ο κ Martina, υποστηρίζοντας νέα, πιο αποτελεσματικά μέσα για την υπεράσπιση των γεωργών της ΕΕ, και καθησύχασε τους ευρωβουλευτές ότι θα διαβιβάσει τις προτάσεις τους στους Υπουργούς Γεωργίας.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Βάσει εκτενούς ανάλυσης που ετοιμάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζονται οι πιθανές επιπτώσεις των μέτρων, και ο Επίτροπος Γεωργίας Cioloş που θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση των υπουργών θα υπογραμμίσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης της αγοράς, που έχουν ήδη εγκριθεί για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια (δείτε IP / 14/920 ), άλλα ευπαθή φρούτα & λαχανικά (δείτε IP/14/932) και για τον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων κυρίως μέσω της ενίσχυσης της ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το βούτυρο, το αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη και το τυρί (δείτε IP/14/954). Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν κυρίως στη μείωση της υπερπροσφοράς στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεσοπρόθεσμα, ως τρόπος για τη δημιουργία πιθανών νέων σημείων πώλησης, ο Επίτροπος Cioloş ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι πρόσθετη χρηματοδότηση (30.000.000 €) θα είναι διαθέσιμη για τα προγράμματα προώθησης που αρχίζουν το 2015, τα οποία πρέπει να υποβληθούν στα κράτη μέλη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2014 (δείτε IP/14/961 ).

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αισιοδοξεί ότι ο γεωργικός τομέας της ΕΕ θα είναι ανθεκτικός και σε θέση να προσαρμοστεί και να βρει άλλες αγορές, ενώ είναι σαφές ότι θα υπάρξουν παραγωγοί σε ορισμένους κλάδους και σε ορισμένα κράτη μέλη που δεν θα είναι σε θέση να βρει εναλλακτικές διεξόδους και ως εκ τούτου, υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους. Ο Επίτροπος Cioloş θα ζητήσει από τους υπουργούς να συζητήσουν ποια στοχευμένα αντισταθμιστικά μέτρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και πώς αυτά θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν.

Για την διευκόλυνση των ενδιαφερομένων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια ειδική ιστοσελίδα με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αγορές και τις πολιτικές αποφάσεις.

Η συνεδρίαση του συμβουλίου αναμένεται να ξεκινήσει στις 2 μ.μ. ώρα Βρυξελλών, και με το πέρας των συζητήσεων θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου η οποία θα μεταδίδεται δημόσια μέσω βίντεο συνεχούς ροής: http://video.consilium.europa.eu

Στέφανος Παπαπολυμέρου
papapolimerou@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου