Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Στο ευρωκοινοβούλιο η «σκυτάλη» για τα μεταλλαγμένα από τους υπ. Περιβάλλοντος


Στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιουλίου, θα παραπεμφθεί η χθεσινή αμφιλεγόμενη απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. για την δυνατότητα απαγόρευση ή μη της καλλιέργειας μεταλλαγμένων στα κράτη μέλη της Ε.Ε., η οποία εγκρίθηκε μετά από εισήγηση του προεδρεύοντος έλληνα υπουργού Γιάννη Μανιάτη, προκαλώντας πλήθος αρνητικών αντιδράσεων από αγροτικές και οικολογικές οργανώσεις.
Αναλυτικότερα, όπως σημείωσε ο προεδρεύων υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σχεδόν ομόφωνα, με την θετική ψήφο 26 κρατών μελών από τα 28 της ΕΕ και δύο αποχές, πέρασε η πρόταση κανονισμού της Ελληνικής Προεδρίας, σχετικά με την απαγόρευση της καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην ΕΕ στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, το οποίο συνεδρίασε την Πέμπτη 12 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Στη πρωινή συνεδρίαση, έγινε δημόσια συζήτηση για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/18/ΕΚ όσον αφορά τη δυνατότητα για τα κράτη μέλη να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην επικράτειά τους.

Η αρχική πρόταση κατατέθηκε από την Επιτροπή τον Μάρτιο του 2010 σε συνέχεια σχετικού αιτήματος που διατύπωσαν 13 Κράτη Μέλη προς την Επιτροπή τον Ιούνιο του 2009, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την πρόταση τροποποίησης της Οδηγίας που επεξεργάστηκε και διαπραγματεύτηκε η Ελληνική Προεδρία, προβλέπεται και δίδεται στα Κράτη Μέλη για πρώτη φορά, η δυνατότητα να απαγορεύουν μονομερώς την καλλιέργεια ΓΤΟ που έχουν αδειοδοτηθεί ή είναι υπό αδειοδότηση στην ΕΕ, δίνοντας επιτυχές τέλος σε μια διαπραγμάτευση που έχει ήδη κρατήσει πάνω από 4 χρόνια.

Η απαγόρευση θα πραγματοποιείται με απόφαση του κάθε Κράτους Μέλους, χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ασφαλώς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταιριών. Στη συνεδρίαση, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, επανέλαβε την εθνική θέση ότι η Ελλάδα είναι αντίθετη και δεν πρόκειται να επιτρέψει την καλλιέργεια ΓΤΟ στο έδαφός της, ενώ η Ελληνική Προεδρία πέτυχε απόφαση με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, ώστε πέρα από τις διακηρύξεις αρχών να θεσμοθετηθεί και αξιόπιστο νομικό «οπλοστάσιο» για να μπορούν στην πράξη τα Κράτη Μέλη να εμποδίζουν την καλλιέργεια των ΓΤΟ στην επικράτειά τους.

Σχετικά με το θέμα, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στο έδαφός της, ακόμη κι αν απομείνει η μοναδική χώρα στον κόσμο που θα ισχύει μια τέτοια απόφαση.

Με τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, για πρώτη φορά, θεσμοθετείται η δυνατότητα αυτή και θωρακίζεται νομικά η εθνική μας επιλογή να απαγορεύουμε την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.

Ανεξάρτητα από τις κάθε φορά αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων κρατών της ΕΕ.

Θεωρώ πολύ σπουδαίο ότι σήμερα, μετά από πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας, 26 από τις 28 εκλεγμένες κυβερνήσεις της Ευρώπης, για λογαριασμό των 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, αποφάσισαν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα τους να απαγορεύουν την καλλιέργεια των ΓΤΟ.

Αυτή είναι η αλήθεια όσο κι αν κάποιοι εργολάβοι περιβαλλοντικής ευαισθησίας προσπάθησαν να τη διαστρεβλώσουν.

Έχω ήδη ανακοινώσει την κατάθεση στη Βουλή ειδικής νομοθετικής ρύθμισης, για τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής κατά των Μεταλλαγμένων, με στόχο τη διαμόρφωση της μακροχρόνιας Εθνικής Στρατηγικής. Όλες οι δυνάμεις της κοινωνίας και της επιστήμης, ισχυροποιούμε το ενιαίο εθνικό μέτωπο".

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός ΠΕΚΑ, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα κράτη μέλη για την εποικοδομητική συμβολή τους στη συμβιβαστική πρόταση της Προεδρίας, καθώς και την προηγούμενη Δανική Προεδρία, στην πρόταση της οποίας βασίστηκε η σημερινή πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας. Επεσήμανε ότι, η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποσκοπεί να δοθεί για πρώτη φορά στα κράτη μέλη η δυνατότητα να περιορίζουν ή να απαγορεύουν μονομερώς την καλλιέργεια ΓΤΟ.

Όπως υπογράμμισε, το σημερινό κείμενο αποτελεί τη σωστή ισορροπία μεταξύ των αρμοδιοτήτων της ΕΕ αφενός και των κρατών μελών αφετέρου, υπό το πρίσμα της αρχής της επικουρικότητας και σύμφωνα με την πρόταση, τα κράτη μέλη, στηριζόμενα για πρώτη φορά σε ισχυρή νομική βάση, θα έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια ΓΤΟ ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, λαμβάνοντας μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Επιπλέον, ανέφερε: «Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα ξεκινήσουμε με το νέο Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου, με τη συμβολή των νέων Ευρωβουλευτών να έχουμε τελικό κείμενο συμφωνημένο από όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Το σύνολο των υπουργών συνεχάρη θερμά την Ελληνική Προεδρία, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλη επιτυχία την επίτευξη συμφωνίας η οποία αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας και επεσήμαναν τη νομική ασφάλεια που παρέχει το νέο κείμενο.

Οι παρεμβάσεις των αντιπροσωπειών

Κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος, η πρώτη που έλαβε το λόγο για να τοποθετηθεί για το θέμα ήταν η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, SegoleneRoyal, η οποία αφού συνεχάρη την Ελληνική Προεδρία για την επίτευξη συμφωνίας μετά από τέσσερα χρόνια, τόνισε ότι ήταν απολύτως αναγκαία αυτή η απόφαση, καθώς το νέο σύστημα εγγυάται την προστασία του περιβάλλοντος, αποτρέπει τον κίνδυνο για ημίμετρα και δίνει τη δυνατότητα στο κράτος μέλος να αποφασίζει για το τι θέλει να πράξει με βάση την αρχή της επικουρικότητας. Χαρακτήρισε δε αξιοθαύμαστη τη δουλειά της ελληνικής πλευράς, εξαιρετικό γεγονός τις βελτιώσεις που έφερε η ελληνική πλευρά, οι οποίες όπως υπογράμμισε προσφέρουν ισχυρή νομική ασφάλεια και διευκρινίζουν πλήρως τη διαδικασία.

Η Μεγ. Βρετανία αναρωτήθηκε «πόσοι θα περίμεναν ότι θα πηγαίναμε τόσο μακριά τόσο γρήγορα» και επεσήμανε τη νομική ασφάλεια που παρέχει το νέο κείμενο.

Ο υπουργός της Αυστρίας, Andrae Rupprechter, εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση της Αυστρίας για το νέο κείμενο, επεσήμανε και αυτός τη νομική ασφάλεια που παρέχει η Ελληνική πρόταση και την εφαρμογή της αρχής της επικουρικότητας που δίνει τη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού των κρατών μελών και χαρακτήρισε την συμφωνία ως «μέγιστο επίτευγμα».

Η Ουγγαρία υπενθύμισε την μακροχρόνια προσήλωσή της στην ανάσχεση των ΓΤΟ, ευχαρίστησε την Προεδρία για τη σαφήνεια των διατάξεων και χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ιστορική.

Η υπουργός της Γερμανίας, BarbaraHendricks, τόνισε ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται ένα απολύτως ξεκάθαρο πλαίσιο νομοθετικών διατάξεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποία μια χώρα μπορεί να απαγορεύει την καλλιέργεια των ΓΤΟ. Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς την Ελληνική Προεδρία γιατί δίνεται η δυνατότητα στις χώρες που το επιθυμούν να απαγορεύουν τους ΓΤΟ χωρίς να είναι υποχρεωμένες να διαπραγματευτούν με τις εταιρίες.

Η υπουργός της Δανίας κα. Kristin Brosboel, επικρότησε τη δυνατότητα που αποκτούν τα κράτη μέλη να απαγορεύουν τους ΓΤΟ και επεσήμανε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση της συζήτησης θα ήταν απαράδεκτη.

Η Πολωνία, μια ακόμα χώρα ισχυρά αντίθετη στους ΓΤΟ, χαρακτήρισε την Ελληνική πρόταση ως πρότυπο νομοθεσία και ως παράδειγμα που πρέπει να ακολουθηθεί γενικά από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, νομοθεσία που δίνει επιτέλους τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να απαγορεύουν της καλλιέργεια των ΓΤΟ στην επικράτειά τους, μετά από χρόνια προσπαθειών.

Ο υπουργός της Ρουμανίας, AttilaKorodi, τόνισε ότι βελτιώνεται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και δίνεται ελευθερία στα κράτη μέλη να αποφασίζουν τι θέλουν να κάνουν με τους ΓΤΟ.

Ο Λιθουανός υπουργός, ValentinasMazuronis, μια ακόμα χώρα που παραδοσιακά είναι αντίθετη στους ΓΤΟ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σαφήνεια των προβλεπόμενων μηχανισμών απαγόρευσης, για το γεγονός ότι έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο της Οδηγίας οι ενδεικτικές αιτιάσεις που μπορεί να επικαλεστεί το κράτος μέλος και για το ότι παρέχεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να απαγορεύσουν την καλλιέργεια των ΓΤΟ ακόμα και αν αυτό το αποφασίσουν αργότερα και όχι κατά το στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Ο υπουργός της Μάλτας, LeoBrincat, τόνισε ότι τα κράτη μέλη έχουν πλέον μια «νομικά συμπαγή και στέρεη διαδικασία» για να απαγορεύσουν την καλλιέργεια ΓΤΟ.

Ο υπουργός της Κροατίας, ΗrvojeDokoza, χαιρέτησε την αυτονομία που δίνεται στα Κράτη Μέλη για να απαγορεύουν μονομερώς την καλλιέργεια των ΓΤΟ.

Ο υπουργός της Βουλγαρίας, ChavdarGeorgiev, επικρότησε την ελληνική πρόταση σημειώνοντας ιδιαίτερα τη στέρεη νομική βάση που παρέχει και τους σαφείς και διαφανείς κανόνες που εγγυώνται τη νομική ασφάλεια της απαγόρευσης.

Τέλος, ο Κύπριος υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, υπογράμμισε ότι «με την Πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας ανοίγει ο δρόμος για να προστατέψουμε εμείς οι ίδιοι την Κύπρο από τα Γενετικά Τροποποιημένα Προϊόντα» και ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τη δουλειά που έγινε.

Σημειώνεται πως στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίουhttp://tvnewsroom.consilium.europa.eu/ έχει αναρτηθεί το οπτικοακουστικό υλικό, με τις δηλώσεις που έγιναν στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.
Οι αντιδράσεις

«Και επισήμως ο πρώτος “Υπουργός Μεταλλαγμένων της Ελλάδας”» τιτλοφορείται ανακοίνωση του ελληνικού τμήματος της Greenpeace, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Σήμερα, οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ότι θέλουν να έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν τα μεταλλαγμένα στην επικράτεια τους. Το σχέδιο νόμου όμως στο οποίο κατέληξαν (πρόταση του κ. Μανιάτη επί ελληνικής προεδρίας), είναι γεμάτο κενά και δεν τους δίνει το ισχυρό νομικό δικαίωμα που χρειάζονται για κάτι τέτοιο. Ο κ. Μανιάτης έχασε την ευκαιρία να προστατεύσει πραγματικά την Ευρώπη από την εισβολή των μεταλλαγμένων και έγινε πλέον και επίσημα ο πρώτος «Υπουργός Μεταλλαγμένων της Ελλάδας».

Η Greenpeace ζητά τη συνολική αναθεώρηση του νομικού πλαισίου αδειοδότησης για τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να ενισχύσει το κείμενο στην τελική εκδοχή του.

Έπειτα από τρία χρόνια αδιέξοδων συζητήσεων, οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπάθησαν σήμερα να δώσουν στα κράτη-μέλη το δικαίωμα να απαγορεύουν τα μεταλλαγμένα στην επικράτεια τους. Δυστυχώς απέτυχαν. Το σχέδιο νόμου στο οποίο συμφώνησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί, αφήνει τα κράτη-μέλη εκτεθειμένα  στις επιθέσεις των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων. Ακόμη χειρότερα, η ελληνική πρόταση μετατρέπει τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων σε «επίσημους συνομιλητές» στη διαδικασία απαγόρευσης.

«Ο κ. Μανιάτης, επίσημα πλέον ο πρώτος “υπουργός μεταλλαγμένων της Ελλάδας”, έχασε σήμερα την τελευταία του ευκαιρία να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ελληνική κοινωνία που εδώ και χρόνια αναλαμβάνει δράση για να κρατήσει τα μεταλλαγμένα μακριά από το πιάτο και το χωράφι θα συνεχίσει να λέει “Όχι στα μεταλλαγμένα” και να απαιτεί ουσιαστικές αλλαγές που προστατεύουν το περιβάλλον και την τροφή μας», δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη Βιώσιμη Γεωργία.

«Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος θέλησαν να δώσουν στα κράτη-μέλη το δικαίωμα να απαγορεύουν τα μεταλλαγμένα, όμως το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν σήμερα δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που ισχυρίζεται και αφήνει τις χώρες που δεν θέλουν μεταλλαγμένα εκτεθειμένες στις νομικές επιθέσεις των πολυεθνικών», δήλωσε ο Μάρκο Κοντιέρο, Διευθυντής Πολιτικής για θέματα Βιώσιμης Γεωργίας του ευρωπαϊκού γραφείου της Greenpeace.

Η Greenpeace ζητά τη συνολική αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα καθώς και την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο αξιολογούνται οι επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στην υγεία και το περιβάλλον. Μέχρι να γίνει η αναθεώρηση, δεν πρέπει να προχωρήσει καμία έγκριση για καλλιέργεια μεταλλαγμένου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το επόμενο βήμα της πρότασης που σήμερα συμφώνησαν τα κράτη-μέλη είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα διαμορφώσει την τελική εκδοχή του κειμένου το Φθινόπωρο του 2014. Η Greenpeace ζητά από τους Ευρωβουλευτές να ενισχύσουν το σχέδιο νόμου ώστε στην τελική του εκδοχή να ανταποκρίνεται πραγματικά σε αυτό το οποίο ισχυρίζεται: να δίνει δηλαδή στα κράτη-μέλη το νομικά συμπαγές δικαίωμα να απαγορεύσουν τα μεταλλαγμένα στα εδάφη τους.

Η μόνη λύση για να προστατεύσουμε την Ελλάδα από τα μεταλλαγμένα είναι να μην επιτρέψουμε ποτέ καμία καλλιέργεια μεταλλαγμένων στη χώρα. Παράλληλα, πρέπει να στραφούμε άμεσα στην αντικατάσταση της σόγιας στη διατροφή των ζώων από πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά φυτά (δεδομένου ότι σήμερα πάνω από το 80% της σόγιας χρησιμοποιείται σε ζωοτροφές). Σε αντίθεση με τη σόγια, τα ελληνικά πρωτεϊνούχα φυτά όπως το κουκί, το μπιζέλι, το ρεβίθι και το λούπινο δεν είναι μεταλλαγμένα ενώ προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία.

Επί του πιεστηρίου: Στο κλείσιμο της ομιλίας του στη συνέντευξη τύπου (Λουξεμβούργο, σήμερα), ο κύριος Μανιάτης αναγνώρισε την ανάγκη να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη από την Επιτροπή. Αυτό ακριβώς ζητούσαν η Greenpeace μαζί με περίπου 27.000 πολίτες την τελευταία εβδομάδα, αλλά ο Υπουργός δεν τόλμησε. Στα θετικά, αναγνωρίζουμε ότι – έστω και την τελευταία στιγμή – έβαλε στο τραπέζι την ανάγκη αυτής της ριζικής αναθεώρησης του ισχύοντος πλαισίου».

Δούρειος ίππος για τα μεταλλαγμένα

Ως Δούρειο Ίππο για τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι την έγκριση από το Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ την πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας.

Ο κ. Μανιάτης πέρασε τις λανθασμένες απόψεις του για τροποποίηση της οδηγίας 2001/18/EΚ, με μόνη την αποχή του Λουξεμβούργου. Το ότι τις απόψεις αυτές υποστηρίζει το λόμπυ των μεταλλαγμένων αποδεικνύεται και από πρόσφατο άρθρο του Spiegel, που αποκαλύπτει το έγγραφο στρατηγικής του μεταλλαγμένου λόμπυ EuropaBio.

Το κείμενο της απόφασης θα πάει τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για δεύτερη ανάγνωση. Η ομάδα των Πράσινων στο ΕΚ ήδη δηλώνει ότι «Ο συμβιβασμός σχετικά με την αναθεώρηση της διαδικασίας της ΕΕ για τη χορήγηση αδειών ΓΤΟ, με τη μεσολάβηση της ελληνικής προεδρίας που εγκρίθηκε από τους υπουργούς περιβάλλοντος σήμερα, είναι ένας Δούρειος ίππος. Απειλεί να ανοίξει την πόρτα για τους ΓΤΟ σε όλη την Ευρώπη, παρά τη μαζική αντίθεση της κοινής γνώμης. Οι Πράσινοι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποτρέψουμε την εφαρμογή αυτής της λανθασμένης πρότασης».

Επίσης, προσθέτει ότι: «Η ΕΕ θα πρέπει να σεβαστεί την αρχή της προφύλαξης και να λάβει υπόψη την πάγια και νόμιμη αντιπολίτευση σε αυτή την αμφιλεγόμενη τεχνολογία. Σε μια εποχή που οι Αμερικανοί καταναλωτές και οι αγρότες αρχίζουν να συνειδητοποιούν τις αρνητικές συνέπειες των εταιρειών βιοτεχνολογίας όπως η Monsanto, η Ευρώπη δεν πρέπει να εγκαταλείψει την πιο λογική προσέγγιση που υπερασπίστηκε για δεκαετίες».

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Ο κ. Μανιάτης και οι συνάδελφοί του κώφευσαν στις εκκλήσεις μας αλλά και πολιτών, περιβαλλοντικών και αγροτικών οργανώσεων και προχώρησαν τελικά στην έγκριση της πρότασης της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ. Η πρόταση αυτή σχεδιάστηκε έτσι ώστε να λειτουργήσει ως Δούρειος Ίππος για τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη. Η μάχη τώρα μεταφέρεται στο Ευρωκοινοβούλιο και εκεί θα συμβάλουμε κι εμείς με τις δικές μας δυνάμεις για να αλλάξει ένα τρομερό λάθος».

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου