Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

ΗΠΕΙΡΟΣ Ανατροπής: Οι “φαμέγιοι” των τροϊκανών






Στις 29 Μαΐου 2014  με Δελτίο Τύπου του συνδυασμού «ΗΠΕΙΡΟΣ Ανατροπής»  που είχε τίτλο με τίτλο  « Οι “φαμέγιοι”  των τροϊκανών,  το παζλ και οι έλληνες αγρότες»  αναφερθήκαμε στο νόμο με αριθ. 4264/15-05-2014 (ΦΕΚ 118 Α)  με τίτλο  « Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις »
, όπου με διαβούλευση δύο ημερών καταργήθηκαν οι άδειες παραγωγών με τις οποίες μπορούσαν οι παραγωγοί να πωλούν τα προϊόντα τους ανά την επικράτεια απευθείας στους καταναλωτές.
Αναφέραμε ότι « ουσιαστικά στόχος  των κυβερνώντων,  που νομοθετούν χωρίς διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, είναι να στρέψουν τους παραγωγούς στη χονδρική πώληση των προϊόντων τους. Ο τρόπος όμως που διενεργείται το χονδρεμπόριο στη χώρα μας ( τιμές παραγωγών, τρόπος πληρωμής , χρόνος πιθανής πληρωμής ) καθιστά απολύτως μη βιώσιμη μια μέση αγροτική εκμετάλλευση και η         « λογική » αυτή των κυβερνώντων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εγκατάλειψη της αγροτικής γης από το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών της χώρας αφού ο μικρός κλήρος που χαρακτηρίζει το συντριπτικό ποσοστό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων τις καθιστά μη βιώσιμες ».
Καλέσαμε τους αγρότες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το Σάββατο 31/5/2014 και ώρα 09:00 π.μ. σε συνάντηση, στην πιλοτική αγορά αγροτών    ( γήπεδο ), ώστε να καθορίσουμε από κοινού τη στάση μας. Στην  συνάντηση-συζήτηση που έγινε  πληροφορηθήκαμε  τις απόψεις των παραγωγών και εκφράσανε την άποψη ότι υπάρχει δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας της πιλοτικής αγοράς,  και σήμερα ακόμα ,με το υπάρχον νομικό πλαίσιο. (άρθρο 56 , Ν. 4235/2014).
Με αφορμή το  παραπάνω Δελτίο Τύπου  είδαμε ,  με μεγάλη έκπληξη και απορία,  να δημοσιεύονται στον τοπικό τύπο ειδήσεις  με άσχετους και ακατανόητους  τίτλους  και  σχόλια εκπροσώπων φορέων
Μας κατηγόρησαν  για μετεκλογική ψηφοθηρία, αναφέροντας  ότι « Οι Υπηρεσίες έχουν μεγάλη ευθύνη που δεν ελέγχουν! Φταίνε που δεν έλεγξαν ποτέ και δεν έδωσαν σωστά τις άδειες οι οποίες έπρεπε να δοθούν σε αγρότες που πραγματικά έχουν ανάγκη» - αυτό αν ισχύει,  που πολύ αμφιβάλλουμε,  μάλλον αφορά τον κ. Καχριμάνη που προΐσταται των Υπηρεσιών -  θέτοντας το ερώτημα, « πως μπορεί κάποιος με άδεια πλανοδίου να κάνει στάσιμο εμπόριο στην Πρέβεζα;» - ερώτημα που νομίζουμε ότι αφορά όλους τους παραγωγούς που συνέβαλαν στην δημιουργία της πιλοτικής αγοράς αγροτών – με τελικό συμπέρασμα ότι  :  όταν κάτι δεν λειτουργεί απόλυτα σωστά δεν το διορθώνω αλλά το καταργώ.
Με τον νόμο με αριθ. 4264/15-05-2014 (ΦΕΚ 118 Α) (που ισχύει από την δημοσίευση στο ΦΕΚ δηλ.  από τις 15.5.2014 )  και με τον οποίο  καταργήθηκαν οι άδειες παραγωγών με τις οποίες μπορούσαν οι παραγωγοί να πωλούν τα προϊόντα τους ανά την επικράτεια απευθείας στους καταναλωτές,  ένιωσαν στο πετσί τους οι άμεσα εμπλεκόμενοι ότι ζούμε σε μία χώρα που αλλιώς κοιμάσαι και αλλιώς ξυπνάς. Υπάρχουν δεκάδες Πρεβεζάνοι αγρότες που σχεδίασαν τις καλλιέργειές τους με τέτοιο τρόπο ( πολλά είδη σε μικρές ποσότητες ) που τώρα πια βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Με την ψήφιση του Ν. 4235/2014 – άρθρο 56 - από το ΥΠΑΑΤ πρόσφατα, θεσμοθετήθηκαν και επίσημα οι Αγορές Παραγωγών και άνοιξε ο δρόμος για τη συγκρότηση φορέα διαχείρισης και τη νόμιμη λειτουργία τους . Η αναμενόμενη  ΚΥΑ,  απαραίτητη για την εφαρμογή του νόμου,  δεν εκδόθηκε  ακόμα και δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό ακόμη θα αναμένεται.
Καλούμε επομένως , εκτιμώντας ότι είναι η μοναδική άμεση λύση που θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας της αγοράς παραγωγών  στην πόλη της Πρέβεζας, τον κ. Περιφερειάρχη να δώσει άμεση λύση, πριν ακόμα  την έκδοση της εφαρμοστικής ΚΥΑ, αποφασίζοντας την έναρξη λειτουργίας της αγοράς η οποία θα ελέγχεται από το εξειδικευμένο προσωπικό των Υπηρεσιών της ΠΕ Πρέβεζας.
Οι υπογράφοντες εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό όλων των Πρεβεζάνων  παραγωγών ,  χωρίς εξαιρέσεις , τιμώντας  την ψήφο τους και υπερασπιζόμενοι το δίκαιο αγώνα τους


Πρέβεζα, 13 Ιούνη 2014
Δημήτρης Κωνής, Χαράλαμπος Πάνης   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου