Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Επιχειρώντας στον Αγροτικό Τομέα




Μ Ι Χ Α Η Λ Ι Δ Η Σ   Δ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Σ


ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 23 Μαρτ 2014
Επιχειρώντας στον Αγροτικό Τομέα

Την Κυριακή, 30 Μαρ 2014, στις 14.00, στην αίθουσα Έφεσος ΙΙΙ, στο ξενοδοχείο Hyatt, στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του Money Show, το ΑΓΡΟΡΑΜΑ και τα ΑγροΝέα προσκαλούν σε εκδήλωση με θέμα ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
Τον τελευταίο καιρό όλο και με εντεινόμενη συχνότητα ακούμε για τις ευκαιρίες στον αγροτικό τομέα, για την ανάγκη ο αγρότης να γίνει επιχειρηματίας, για τις εναλλακτικές καλλιέργειες, για καινοτομίες, για επιστροφή στο χωριό και άλλα όχι κατ’ ανάγκην «έξυπνα», για τους άλλους.
Ταυτόχρονα καταγράφουμε ότι τα παιδιά κάποιων συγκεκριμένων «οικογενειών», με την βοήθεια «ιδρυμάτων» ευπόρων οικογενειών, «παίζουν» τους αγρότες ή καλύτερα «παίζουν» με διάφορα πράγματα, τα οποία για λόγους οικονομικούς μετά τα ονομάζει «αγροτικά» ο αντίστοιχος Υπουργός της Κυβέρνησης. Έτσι με χαρά είδαμε επιτέλους να συντάσσεται το άρθρο 52, στον πρόσφατο νόμο 4235 (ΦΕΚ 32, 11-2-2014) που προβλέπει την λειτουργία του πολυλειτουργικού αγροκτήματος.
Ως «Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα» ορίζεται η αγροτική εκμετάλλευση, η οποία λειτουργεί με έμφαση στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής και η οποία διαθέτει τουλάχιστον: α) καλλιεργήσιμη έκταση, β) φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο και γ) χώρο εστίασης ή δυνατότητα εκπαίδευσης ή δυνατότητα επίδειξης & παρακολούθησης παραγωγικής διαδικασίας ή οικοτεχνικής μεταποίησης. Ενώ επιτρέπεται η λειτουργία δικτύου Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων, ανά την Ελληνική Επικράτεια.
Ταυτόχρονα, και με πολιτικό «φερετζέ» την καλοπληρωμένη έκθεση του ΟΟΣΑ, θέλουν να καταστρέψουν την κτηνοτροφία (γαλακτοκομία) με επιφανειακό αιτιολογικό την «προστασία» 2-3 € μηνιαίως για κάθε πιθανό καταναλωτή.
Ακόμα με έκπληξη διαβάζουμε ότι αγρότης χαρακτηρίζεται, με τον νόμο 4235, κάποιος/α αν έχει ΜΟΝΟ μέχρι 10 δωμάτια φιλοξενίας ή αν έχει ΜΟΝΟ μέχρι 100KW φωτοβολταϊκό. Δηλαδή η πλήρης νόθευση των αγροτικών επαγγελμάτων. Η τόσο μεγάλη νόθευση, μαζί πάντα με το 35%, καθιστά αδύνατη την διαμόρφωση συνδικαλιστικής παράταξης, με ενιαία, κοινά χαρακτηριστικά και επιδιώξεις. Φαίνεται σαν κάποιοι να μην επιτρέπουν, βίαια, την ενιαία συγκρότηση –εκπροσώπηση του αγροτικού κόσμου, και την αναγκαία επαφή και νέο συμβόλαιο με τους καταναλωτές.
Οι αγρότες είναι οι παραγωγοί πραγματικού πλούτου. Συνθέτουν με ενέργεια από τον ήλιο, με υλικά από τον αέρα, από το νερό και από το έδαφος, «ΚΑΤΙ», ένα νέο πλούτο. Δυστυχώς οι πλούσιοι εντοπίζονται κυρίως στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
Αν θα θέλαμε να προσωποποιήσουμε την επιχειρηματικότητα, τότε εκτιμάται ότι η καλύτερη εικόνα θα ήταν από τον αγροτικό τομέα. Διότι επιχειρηματικότητα είναι «η διάθεση για δράση με μεγάλες αβεβαιότητες». Και ο αγρότης είναι εξ ορισμού επιχειρηματίας, διότι δρα με πολύ μεγάλες αβεβαιότητες, καθόσον οι συμβάσεις με τον Θεό είναι ετεροβαρείς και απρόβλεπτες. Ταυτόχρονα οι τιμές των αγροτικών προϊόντων παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απότομες διακυμάνσεις ανάμεσα σε όλα τα γνωστά χρηματιστηριακά προϊόντα.
Μέχρι σήμερα με γραφειοκρατικές διαδικασίες και τυπικές απαιτήσεις οι αγρότες «αποκλείονται», από την πλήρη άσκηση των επιχειρηματικών τους δυνατοτήτων, πχ μέχρι σήμερα για να μεταποιήσεις την δικιά σου παραγωγή προαπαιτούνταν η ένταξη στο τότε ΤΕΒΕ, ωθώντας τους αγρότες σε αποφυγή έκθεσης σε άγνωστες «περιοχές», εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα δυσανάλογη ελευθεριότητα στους ενδιάμεσους, μεσάζοντες, βιομηχάνους και εμπόρους, ακόμα και σε παραγωγούς εισροών του αγροτικού τομέα. Μέχρι και οι τελευταίες κινητοποιήσεις κάποιων προβεβλημένων αγροτών εστιάστηκαν στο κόστος παραγωγής και όχι στο απείρως μεγαλύτερο χώρο των πωλήσεων και της αγοράς, φροντίζοντας για τον «ευνουχισμό» της ικανότητας των αγορών να πουλήσουν, με τις επιδοτήσεις του πρώτου πυλώνα της ΚΓΠ και με την διάλυση των συλλογικών δομών (συνεταιρισμοί κλπ)
Στο Hyatt (Θέρμη Θεσσαλονίκης) η συζήτηση ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ στον αγροτικό τομέα, την Κυριακή, 30 Μαρ 2014, στις 14.00, περιμένει την συμμετοχή όλων.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου