Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Προβλέψεις για διπλάσια συμμετοχή στην Agrotica

Διπλάσιους εκθέτες αλλά και επισκέπτες “βλέπει” η διοίκηση της διοργανώτριας εταιρείας ΔΕΘ-Helexpo για τη φετινή 25η κλαδική έκθεση Agrotica που θα λειτουργήσει από τις 30 Ιανουαρίου έως και τις 2 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Την έκθεση έχει προσκληθεί να την εγκαινιάσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης την Πέμπτη 30/1, στις 9μμ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η φετινή Agrotica προσέλκυσε 1.321 εκθέτες (οι 825 ξένοι) έναντι 745 (οι 388 ξένοι) της προηγούμενης (προ διετίας) διοργάνωσης. Σε ότι αφορά στους επισκέπτες, οι διοργανωτές εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν τους 100.000, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τους 47.462 της 24ης διοργάνωσης. Οι ξένοι εκθέτες της 25ης Agrotica προέρχονται από 35 χώρες. Την ίδια ώρα οι ΔΕΘ-Helexpo έχει προσκαλέσει εμπορικούς επισκέπτες από ένδεκα χώρες., ενώ την έκθεση αναμένεται να επισκεφθούν και δεκάδες μεμονωμένοι εμπορικοί επισκέπτες, προερχόμενοι από περισσότερες από 30 χώρες.

Οι διοργανωτές αισιοδοξούν ότι η 25η Agrotica θα είναι “η πιο επιτυχημένη των τελευταίων χρόνων”. Με αφορμή της εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις αγροτών στη διάρκεια της έκθεσης, ο πρόεδρος της ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας εξέφρασε την πεποίθηση ότι “οι αγρότες σέβονται αυτή την διοργάνωση, η οποία και πραγματοποιείται με σκοπό τη στήριξη του κλάδου και την ανάδειξη της σπουδαιότητας του πρωτογενούς τομέα”. Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση πως “ο συνδυασμός των νέων τεχνολογιών με την αγροτική οικονομία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την έξοδο από την κρίση”.

Υπογράμμισε δε τον διεθνή χαρακτήρα της φετινής Agrotica, στοιχείο που θα διατρέχει στο εξής όλες τις κλαδικές εκθέσεις της ΔΕΘ-Helexpo.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, έδωσε έμφαση στις οικονομικές ωφέλειες που θα φέρει για την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή η διοργάνωση. «Η Θεσσαλονίκη θα πλημμυρίσει επισκέπτες τις επόμενες ημέρες, κάτι ιδιαίτερα θετικό για την τοπική οικονομία» τόνισε ο κ. Ποζρικίδης. Παράλληλα ανακοίνωσε πως στη διάρκεια της έκθεσης έχει ήδη προγραμματιστεί τετραψήφιος αριθμός επιχειρηματικών συναντήσεων, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για την επίτευξη συνεργασιών.

Για αντιστροφή του κλίματος στην αγορά γεωργικών μηχανημάτων το 2013 έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), κ. Σάββας Μπαλουκτσής. Είπε ότι πέρσι οι πωλήσεις σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση και έφτασαν τα 1.100 τρακτέρ, έναντι 543 το 2012 ( .σ.σ. μεταξύ των ετών 2007-2012 η πτώση προσέγγισε το 80%) και για τονίσει ωστόσο ότι “το μέγεθος της αγοράς απέχει ακόμη σημαντικά από τα επίπεδα του πρόσφατου παρελθόντος, όταν οι πωλήσεις των τρακτέρ έφταναν τις 3.500-4.000 μονάδες ετησίως”. Ο ίδιος επέδωσε την περσινή άνοδο στις εγκρίσεις των Σχεδίων Βελτίωσης. Εκανε δε γνωστό πως στη φετινή Agrotica ο Σύνδεσμος συμμετέχει με 45 επιχειρήσεις-μέλη του.

Ελπίδες για ανάκαμψη του κλάδου, τις οποίες και έχουν εναποθέσει στο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που εξήγγειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), Δημήτρης Ηλιάδης. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο κλάδος έχει υποστεί σοβαρή ζημιά, εμφανίζοντας μηδενικές πωλήσεις, ενώ δεν ήταν λίγα και τα λουκέτα.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Πλούσιο καταγράφεται το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων στην 25η Agrotica, με εξειδικευμένα συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα “Στοχεύοντας στην αγροτική ανάπτυξη. Η σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την παραγωγή” που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 1 & 2 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο, “Ν. Γερμανός”.Το ζήτημα της εκμηχάνισης της ελληνικής γεωργίας θα βρεθεί στο επίκεντρο ημερίδας, στις 30 Ιανουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο "Ν. Γερμανός" (Αίθουσα Α). Στη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργήσει Κέντρο Ενημέρωσης & Συνάντησης Νέων Αγροτών στο Περίπτερο 2 (stand 48). Στο ίδιο περίπτερο (stand 40) θα υπάρχει παρουσίαση συστημάτων υδροπονικών καλλιεργειών (συνδιοργάνωση ΔΕΘ-HELEXPO και ΤΕΙ Πελοποννήσου)

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου