Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Παμπελοποννησιακό αγροτικό συλλαλητήριο σήμερα στα διόδια της Νεστάνης

Παμπελοποννησιακό αγροτικό συλλαλητήριο σήμερα στα διόδια της Νεστάνης (Upd 11.30)


Τον αγώνα τους συνεχίζουν οι αγρότες, καθώς, μετά το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, δύο ακόμα μεγάλες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, ενώ σήμερα τη σκυτάλη παίρνει η Πελοπόννησος με μεγάλη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί στα διόδια της Νεστάνης.
"Ραντεβού" στα διόδια της Νεστάνης στην Τρίπολη (εθνική οδός Αθήνας - Καλαμάτας) έχουν δώσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι τα ανεξάρτητα μπλόκα και οι φορείς Πελοποννήσου καλώντας σε παμπελοποννησιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης.

Όπως δηλώνουν οι συντονιστικές επιτροπές, οι αγρότες αγωνίζονται για να παραμείνουν στη γη τους, για να παράγουν και να επιβιώνουν με αξιοπρέπεια. Παράλληλα, τα μπλόκα παραμένουν στη θέση τους και ενδυναμώνονται συνεχώς, ενώ βγαίνουν και νέα μπλόκα έως την τελική δικαίωση των αγροτοκτηνοτρόφων.

Στα βασικά αιτήματα των ανεξάρτητων μπλόκων και φορέων Πελοποννήσου περιλαμβάνονται τα εξής:
-Άμεση απόσυρση του νέου φορολογικού και άμεση συζήτηση για δημιουργία νέου πλαισίου δίκαιου και λειτουργικού με εφαρμογή από το 2015.
-Παρεμβάσεις στο κόστος παραγωγής, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικά τα αγροτικά προϊόντα.
-Κατάργηση του χαρατσιού που επιβλήθηκε στα αγροτεμάχια και στους βοσκότοπους.
-Να μην περάσει η διεύρυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος, όπως και η παραγωγή γιαουρτιού από σκόνη γάλακτος, που θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την κτηνοτροφία, αλλά και τους καταναλωτές.

Χθες οι αγρότες της Κρήτης ξεκίνησαν με τρακτέρ και αυτοκίνητα που έφεραν μαύρες σημαίες από τα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο του παγκρήτιου συλλαλητηρίου που είχαν διοργανώσει, και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του λιμανιού της πόλης αλλά και σε κατάληψη του κτηρίου της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης, δηλώνοντας αποφασισμένοι να παραμείνουν.

Μεγάλη υπήρξε η κινητοποίηση μαζικών φορέων με τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων, μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων και των Δήμων Ηρακλείου και Φαιστού.

Όπως δήλωναν οι αγρότες της Κρήτης, θέλουν να εξακολουθούν να καλλιεργούν τη γη τους, κάτι που θα είναι αδύνατο αν εφαρμοστεί η άδικη, διπλή φορολόγηση που επιβάλλεται φέτος για πρώτη φορά σε χωράφια και εισόδημα.

Αγωνιστικό «ραντεβού» στο Κιλελέρ δίνει το μπλόκο της Νίκαιας

«Μετά από ένα μήνα στους δρόμους, φεύγουμε από το μπλόκο με το κεφάλι ψηλά. Περήφανοι για τον αγώνα που δώσαμε. Κι αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την πάλη, με άλλες μορφές, για τους ίδιους στόχους. Κλείνουμε νέο, αγωνιστικό ραντεβού για τις 9 Μάρτη, στο γιορτασμό του Κιλελέρ, που, φέτος, θα τον διοργανώσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που εξέδωσε η γενική συνέλευση του μπλόκου της Νίκαιας χθες το απόγευμα.

Όπως επισημαίνουν οι Θεσσαλοί αγρότες, το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί εκείνη τη μέρα θα στείλει το μήνυμα ότι η μικρομεσαία αγροτιά συνεχίζει τη μάχη για:
  • Την επιβίωσή της, για να κρατήσει τα χωράφια και το βιός της, για να παράγει και να ζει από τη δουλειά της.
  • Την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, τους γκρεμίζει στον Καιάδα της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.
  • Μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη που θα αξιοποιεί όλα τα παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας μας για την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού.

Επίσης, μεταξύ άλλων αναφέρουν «Στις 30 μέρες που βρισκόμαστε στους δρόμους του αγώνα ασκήσαμε μεγάλη αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας. Η συμμαχία μας στα μπλόκα με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους των σπουδών και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, έδωσε δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας.

Παρόλα αυτά, η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ επέμεινε, μέχρι τέλους, στην αρνητική της στάση έναντι του συνόλου των αιτημάτων μας. Η μόνη «παραχώρηση» που έκανε, κάτω από την πίεση του αγώνα, ήταν να μεταθέσει το τέλος επιτηδεύματος για 5 χρόνια και να μεγαλώσει το όριο του τζίρου για υποχρεωτική κράτηση παραστατικών από τα 10.000 ευρώ, στα 15.000 ευρώ. Επομένως, όλα αυτά που λέγονται από την κυβέρνηση και τα «παπαγαλάκια» περί «ικανοποίησης των αγροτικών αιτημάτων», είναι ψεύδη και κοροϊδίες.

Η άρνηση της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να ικανοποιήσει τα ζωτικής σημασίας αιτήματά μας, δεν είναι από πείσμα, ούτε από καπρίτσιο. Είναι πολιτική επιλογή της. Δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας για να μας οδηγήσει, μια ώρα αρχύτερα, στο ξεκλήρισμα. Εκεί που, χρόνια τώρα, μας οδηγεί η ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζουν, με ζήλο και συνέπεια, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Γιατί είναι φανερό ότι με τόσο υψηλό κόστος παραγωγής, με τόσο χαμηλές τιμές παραγωγού για τα προϊόντα μας, με τις επιδοτήσεις «πετσοκομένες», με τα χαράτσια «να πέφτουν σαν το χαλάζι» στο κεφάλι μας και με τη βαριά φορολογία που μας φορτώνουν, από φέτος, οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν μπορούμε να παραμείνουμε στο αγροτικό επάγγελμα. Φορτωμένοι όλα αυτά και πολλά άλλα στις πλάτες, θα αναγκαστούμε να παρατήσουμε τα χωράφια μας και η γη και η αγροτική παραγωγή θα περάσουν, ολοκληρωτικά, στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών».

Η αποχώρηση των τρακτέρ από τον κόμβο Νίκαιας ξεκίνησε συντεταγμένα σήμερα το πρωί.

Σήμερα αποφασίζουν τα μπλόκα της Β. Ελλάδας

Την αποχώρηση από τα μπλόκα που είχαν στηθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες σε διάφορα σημεία της Β. Ελλάδας αποφάσισε μεγάλη μερίδα αγροτών, επισημαίνοντας πως δεν σημαίνει ότι σταματάει και ο αγώνας για ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ διαμηνύουν ότι "στις επικείμενες εκλογές θα δοθεί ηχηρή απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης να σκύψει στα προβλήματα" του αγροτικού κόσμου.

Ήδη, αποχώρησαν από το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια οι αγρότες, ενώ αυτοί στον κόμβο των Μουδανίων Χαλκιδικής κατευθύνονται στην Περιφέρεια Πολυγύρου και στο Δασαρχείο, όπου και πρόκειται να πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Οι αγρότες στον κόμβο των Βασιλικών παραμένουν στις θέσεις τους και τη Δευτέρα, μάλιστα, προγραμματίζουν να μεταβούν για παράσταση διαμαρτυρίας στην εφορία Καλαμαριάς. Μάλιστα δεν αποκλείεται να παραμείνουν στο μπλόκο μέχρι και τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μίνι φορολογικό, το οποίο ελπίζουν πως θα αφορά και νέα βελτιωτικά μέτρα για τον δικό τους κλάδο.

Στο μπλόκο των Μαλγάρων, οι αγρότες σήμερα αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Δημήτρη Βαρτζόπουλο και μετά θα αποφασίσουν. Αντίστοιχη είναι και η θέση των αγροτών στον κόμβο της Κουλούρας.

Στην Πέλλα, οι αγρότες προετοιμάζονται για τη γενική τους συνέλευση σήμερα το απόγευμα. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή μπλόκα είχαν στηθεί στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου, στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου, αλλά και στην Αλμωπία.

Οι αγρότες στις Σέρρες, έχοντας ήδη αποχωρήσει από τα μπλόκα, τη Δευτέρα, στις 3.30 το μεσημέρι, θα μεταβούν με εκπροσώπους φορέων από άλλους κλάδους στον Προμαχώνα, όπου θα μοιράσουν έντυπο υλικό με τα αιτήματά τους και τοπικά προϊόντα.

Λήξη των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε και στα μπλόκα στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου