Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Με την πλάτη στον τοίχο οι κτηνοτρόφοι

Μια δεκαετία ήταν αρκετή για να εγκαταλείψουν το επάγγελμα του αγελαδοτρόφου – γαλακτοπαραγωγού οι επτά στους δέκα στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ). Τα χειρότερα όμως φαίνεται ότι έρχονται το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς τα βασικά προϊόντα που παράγουν όπως το γάλα και το γιαούρτι έχουν μπει για τα καλά στο «στόχαστρο», με τοις πληροφορίες αναφορικά με την τύχη τους να παραμένουν συγκεχυμένες και έρμαιο των προτάσεων του ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του paseges.gr οι αγελαδοτρόφοι την περίοδο 2000 – 2001 ήταν 12.402, ενώ μια δεκαετία αργότερα (2011 – 2012) μόλις που έφταναν τους 3.932.


Το συνολικό ποσοστό μείωσης φτάνει το 68,3%, κάτι που δείχνει το μέγεθος της κρίσης στον κλάδο, τον οποίο χαρακτηρίζει η μαζική τάση φυγής, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει ακόμη μεγαλύτερα νούμερα φυγής τα επόμενα χρόνια, με την κρίση να επιδεινώνεται και τους παραγωγούς, να προσπαθούν να συγκρατήσουν το κόστος παραγωγής σε λογικά επίπεδα.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ



Αξίζει να σημειωθεί πως το 2009 οι αγελαδοτρόφοι ήταν στη χώρα μας 4.561, ενώ το ίδιο έτος η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος είχε επανέλθει στα προ δεκαετίας επίπεδα.


Το χειρότερο ωστόσο είναι πως με την ακολουθούμενη πολιτική δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα λόγω των εξελίξεων σε γάλα και γιαούρτι.


Είναι ενδιεκτικά τα λόγια του προέδρου του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων, κ. Γιώργου Κεφαλά: «Η επιχειρούμενη μεθόδευση ξεκάθαρα αφαιρεί το δικαίωμα από τον καταναλωτή  πρώτον να επιλέξει και δεύτερον να  έχει σαφή πληροφόρηση για το τι καταναλώνει. Αυτό αποτελεί  διατροφικό μεσαίωνα. Είμαστε κάθετα αντίθετοι. Σε μια εποχή που οι μισοί Έλληνες είναι άνεργοι, δεν μπορούμε να ανεχθούμε  άλλη απώλεια θέσεων εργασίας, άλλη επιδείνωση  στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.


Ακούστε, ο κλάδος αυτός, στην Ελλάδα, μαζί με την εφοδιαστική αλυσίδα απασχολεί 100 χιλιάδες ανθρώπους. Αν λοιπόν έχουμε αποφασίσει σε μια εποχή που η χώρα έχει καταρρεύσει, να επιδεινώσουμε την κατάσταση μην περιμένετε να μας βρείτε συμμάχους. Εμείς θέλουμε δουλειά για τους Έλληνες και ασφάλεια και ενημέρωση για τον καταναλωτή. Δεν κινούμαστε  συντεχνιακά. Δεν είναι η δουλειά μας να είμαστε κάθε μέρα στα Υπουργεία στην Αθήνα. Εμάς η δουλειά μας είναι να είμαστε στο στάβλο για να παράγουμε. Επειδή, όμως, εκμεταλλεύονται το γεγονός της ιδιαιτερότητας της δουλειάς μας, επιχειρούν να μεθοδεύσουν καταστάσεις οι οποίες είναι ανήκουστες. Δηλαδή οι Ευρωπαίοι θα γελάνε με τα χάλια μας.


Θα θέλαμε να δούμε μια σοβαρή μελέτη από το Υπουργείο Ανάπτυξης που να λέει αν πέσει έστω και 5 λεπτά υποθετικά –που δεν πρόκειται να γίνει–  το λίτρο του γάλατος για τον Έλληνα καταναλωτή, τι επιπτώσεις θα έχει στην ελληνική οικονομία και στο Α.Ε.Π. η απώλεια τουλάχιστον 50.000 θέσεων εργασίας και παράλληλα το σταμάτημα της ελληνικής παραγωγής;».


Αλέξανδρος Μπίκας


mpikas@@paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου