Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΕΛΓΑ: Σφιχτός με τις αποζημιώσεις, απλοχέρης στα ασφάλιστρα


Την ώρα που το κόστος παραγωγής αυξάνει και το αγροτικό εισόδημα ακολουθεί φθίνουσα πορεία, η διοίκηση του ΕΛΓΑ σε μια προσπάθεια να εξορθολογίσει το κόστος λειτουργίας του και γιατί όχι να δείξει κερδοφορία, αυξάνει τα ασφάλιστρα. Βεβαίως αυτό θα ήταν καθ’ όλα λογικό και θεμιτό, επισημαίνουν συνεταιριστικά στελέχη, εφόσον ο οργανισμός εμφάνιζε την ίδια… μεγαλοψυχία και στις περιπτώσεις των ζημιών, όπως για παράδειγμα στις ελιές, για τις οποίες πολύ δύσκολα αποζημιώνει τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες συνεταιριστικών στελεχών τα ασφάλιστρα για το 2014 αυξάνονται σε αρκετές καλλιέργειες, ενώ μόνο στο καλαμπόκι μειώνονται και πάλι όχι σε όλες τις περιοχές.


Σε ορισμένες καλλιέργειες οι αυξήσεις αγγίζουν το 25%, ενώ σε κάποιες άλλες που υπήρχαν ασφάλιστρα δυο «ταχυτήτων», όπως τα αχλάδια, προς διευκόλυνση των παραγωγών και ανάλογα με την ποικιλία, καταργούνται και θεσπίζεται μια μόνο κατηγορία (με αύξηση μάλιστα του καταβαλλόμενου ποσού).


Ενδεικτικά πάντως, οι βαμβακοπαραγωγοί στη Λάρισα θα πληρώσουν εισφορά 6,4 ευρώ/στρέµµα (+3%) και στη Φθιώτιδα 6 ευρώ/στρέµµα (+2%).

Στο σιτάρι τα ποσά των εισφορών κυµαίνονται µεταξύ 1,7 και 3 ευρώ ανά στρέµµα, µε τις αυξήσεις να ξεκινούν από το 6% και να φτάνουν έως το 17%.


Τουλάχιστον οι κτηνοτρόφοι απέφυγαν τα χειρότερα καθώς σε όλα τα είδη ζωικού κεφαλαίου δεν υπάρχουν αυξήσεις.

 
Αλέξανδρος Μπίκας




ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου