Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Άμεσα μέτρα στήριξης του γαλακτοκομικού τομέα ζητούν οι Copa-Cogeca


Μέτρα βελτίωσης της δραματικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο γαλακτοκομικός τομέας της Ε.Ε. περιέγραψαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, χαιρετίζοντας τις σχετικές συνομιλίες για το μέλλον του τομέα από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου.
Όπως τόνισαν, τα νέα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν ότι τα γεωργικά εισοδήματα υποχώρησαν φέτος κατά τουλάχιστον 23% στη Φινλανδία και 19% στη Λιθουανία, κυρίως ως αποτέλεσμα της ρωσικής κρίσης.

«Η κρίση δείχνει πως είναι ζωτικής σημασίας η στοχευμένη δράση σε σύντομο χρονικό διάστημα για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη ρωσική απαγόρευση των εισαγωγών», είπε ο Albert Jan Maat, εξ ονόματος των Copa-Cogeca, κατά την διάρκεια συνάντησης με την ιταλική προεδρία της Ε.Ε.

Υπάρχει επίσης καθοδική πίεση στην αγορά σε όλη την Ευρώπη. «Τα επίπεδα τιμών για τα καταστήματα της δημόσιας παρέμβασης δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Θα πρέπει να αυξηθεί ώστε να αντανακλά την πραγματικότητα της αγοράς. Η ιδιωτική αποθεματοποίηση θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι ανοιχτή για το τυρί στις χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά από την απαγόρευση ώστε να ανακουφιστούν από τις πιέσεις της αγοράς. Πρέπει να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης της ακραίας αστάθειας στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων και να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη των αγορών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. Η στήριξη των εξαγωγών είναι επίσης ζωτικής σημασίας», είπε.

Επιπλέον, τόνισε πως απαιτείται επειγόντως δράση για να βοηθηθούν οι τομείς των οπωροκηπευτικών, του χοιρείου και του βοείου κρέατος, της Ε.Ε.

«Ο Επίτροπος Γεωργίας Hogan σχεδιάζει να επεκτείνει την στήριξη της ΕΕ στα φρούτα και τα λαχανικά μέχρι τον επόμενο Ιούνιο, γεγονός που αποτελεί ένα θετικό βήμα. Μια γρήγορη απόφαση είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί η συνέχεια με το σημερινό καθεστώς το οποίο λήγει το Δεκέμβριο του 31. Αλλά δεδομένου ότι το 29% των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών της ΕΕ συνήθως αποστέλλονται προς τη Ρωσία, οι τιμές έχουν μειωθεί μέχρι και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις και αρκετά κράτη μέλη έχουν ήδη χρησιμοποιήσει την μέγιστη κατανομή τους. Ως εκ τούτου, οι ασυνήθιστες ποσότητες που εξάγονται σε άλλα κράτη μέλη δημιουργούν μια έμμεση κατάρρευση των τιμών Οι προτεινόμενες ποσότητες που διατίθενται στα κράτη μέλη πρέπει να λάβουν υπόψη τους την παραγωγή, την επανεξαγωγή και την εξαγωγή δεδομένων. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεντάξει την ποσόστωση των 3.000 ανά κράτος μέλος από 1/1/2015, καθώς η ΕΕ δεν προτείνει την παράτασή του» είπε.

Οι Copa-Cogeca, επίσης, στηρίζουν ενεργά το αίτημα για ιδιωτική αποθεματοποίηση στο χοίρειο κρέας που εξέφρασαν το Βέλγιο, η Δανία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία Η αγορά υποφέρει για μήνες και οι τιμές είναι σε χαμηλό όλων των εποχών, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο. Οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί χοιρινού αισθάνονται σαν να «έχουν μείνει στα κρύα του λουτρού».

«Με την απώλεια της μεγαλύτερης εξαγωγικής αγοράς για τα προϊόντα αυτά, χρειάζεται επειγόντως υποστήριξη για την εξεύρεση νέων αγορών, όπως στις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς και η αφαίρεση των υγειονομικών φραγμών και άλλων περιττών εμποδίων στο εμπόριο. Πρέπει επίσης να συσταθούν εκστρατείες προώθησης», πρόσθεσε ο κ Maat.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη απλοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ιδιαίτερα των περίπλοκων οικολογικών μέτρων, τα οποία στραγγαλίζουν αγρότες και συνεταιρισμούς. «Οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί ακόμη δεν γνωρίζουν όλους τους νέους κανόνες και χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια πριν από τα Χριστούγεννα. Θα πρέπει να δοθεί κάποια ευελιξία και να υπάρξει ανοχή στην εφαρμογή των νέων μέτρων κατά τα πρώτα χρόνια της μεταρρύθμισης και όχι να τιμωρούνται όταν δεν έχουν ενημερωθεί σωστά», είπε.

ΠΗΓΗ ; ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου