Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Δελτίο τρύγου 2013 για την Ήπειρο.– Εσοδεία 2013



 Napa Valley

Ήπειρος

Μέτσοβο
Το 2013 ο χειμώνας ήταν βαρύς όπως συνήθως αλλά ηπιότερος από την περσινή χρονιά. Τον Μάιο έως και τα μέσα Ιουνίου είχαμε κάποιες βροχοπτώσεις και σχετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Τον Ιούλιο παρατηρήθηκαν υψηλές θερμοκρασίες χωρίς ιδιαίτερες βροχοπτώσεις, πράγμα που δημιούργησε στα αμπέλια ένα κάποιο υδατικό στρές. Κατά τον μήνα Σεπτέμβριο οι θερμοκρασίες παρέμειναν υψηλές για την εποχή και δεν υπήρξαν οι συνήθεις βροχοπτώσεις έως και την ολοκλήρωση του τρύγου.
Το 2013 είχαμε μία μείωση της παραγωγής της τάξης του 20% . Τα λευκά κρασιά έχουν αποζυμώσει και μας δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα αρωματικά και με πολύ καλές οξύτητες. Συνολικά φαίνονται να είναι παραπλήσια με τα αντίστοιχα του 2012 και ίσως λίγο πιο τυπικά. Οι πρώτες εκτιμήσεις των ερυθρών κρασιών, δείχνουν ότι έχουμε σκουρόχρωμα κρασιά με πολύ υψηλό φαινολικό δυναμικό. Είναι φρουτώδη με αρκετά ψηλές οξύτητες και πολύ καλό δυναμικό παλαίωσης. Όλα δείχνουν ότι πάμε για μία μεγάλη χρονιά στα ερυθρά αντίστοιχη του 2012 και του 2001.Οι τιμές των σταφυλιών το 2013 κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 2012.
Ζίτσα, Ιωάννινα
Ο χειμώνας ήταν σχετικά ήπιος από άποψη θερμοκρασιών με αρκετές βροχοπτώσεις. Κατά την ανθοφορία και καρπόδεση (τέλη Μαΐου- αρχές Ιουνίου) οι βροχές που σημειωθήκαν συνέβαλαν τελικά στην αυξημένη παραγωγή και στην καλή ποιότητα των σταφυλιών. Οι καλές καιρικές συνθήκες κατά την ωρίμανση και τον τρυγητό βοήθησαν στην αποφυγή προσβολής από βοτρύτη και στη σωστή ωρίμανση.
Η παράγωγη ήταν αυξημένη κατά 20% σε σχέση με το 2012. Η χρόνια ποιοτικά ήταν πολύ καλή για τη ντεμπίνα αλλά και τις υπόλοιπες ποικιλίες. Οι τιμές των σταφυλιών είναι ίδιες με το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου