Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Διαμαρτυρία πεδινών κτηνοτρόφων για τις ενισχύσεις de minimis


Τη διαμαρτυρία των πεδινών κτηνοτρόφων για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή ενισχύσεις "de minimis" για τις ζωοτροφές, οι οποίες έχουν θεσμοθετηθεί από τον Φεβρουάριο του 2013 καταγράφει ρεπορτάζ της ΑΙΧΜΗΣ.
Οι ενισχύσεις "de minimis" είναι ενισχύσεις που καταβάλλονται από τα κράτη - μέλη, με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτω από προϋποθέσεις ώστε να μη θεωρούνται ότι στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών των κρατών - μελών και των επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου οι ενισχύσεις αυτές εφαρμόζονται σε περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν απρόβλεπτες μεταβολές που θέτουν σε κίνδυνο τα οικονομικά αποτελέσματα των εκμεταλλεύσεων. Ένας τέτοιος κίνδυνος προέκυψε για τους κτηνοτρόφους από την πολύ μεγάλη αύξηση των ζωοτροφών και κυρίως της εισαγόμενης σόγιας.
Σύμφωνα με το σχετικό νόμο έχουν εξασφαλιστεί 25 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο σκοπό, τα οποία, όμως, για το 2014 έχουν καθυστερήσει με αποτέλεσμα να φέρουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τους κτηνοτρόφους τόσο πανελλαδικά, όσο και της περιοχής Νεοχωρίου. Όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Νεοχωρίου Αθανασία Λάγαρη, ο κλάδος έχει φθάσει πλέον στα όριά του, αφού οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να ταΐζουν τα ζώα τους στις κτηνοτροφικές μονάδες, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν βοσκότοποι για να τα αφήνουν ελεύθερα και να μειώσουν τα έξοδά τους.

πηγή: ΑΙΧΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου