Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Στη μάχη για την ανάπτυξη αγροτικός τομέας και ιχθυοκαλλιέργειες

Ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της 5ης Μαΐου, όπου θα συζητηθεί το νέο δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα και κυρίως ο τρόπος χρηματοδότησής του, στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Π. Τσακλόγλου αναμένεται να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες. Εν τω μεταξύ χθες υπεγράφη στο υπουργείο Οικονομικών η τελική συμφωνία για τη συμμετοχή της KfW στο ελληνικό επενδυτικό ταμείο μεταξύ του Κ. Χατζηδάκη και του εκτελεστικού αντιπροέδρου της KfW Lutz Christian Funke.
Το νέο δεκαετές σχέδιο τέθηκε και επί τάπητος σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Γ. Στουρνάρα με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει προσχέδιο του αναπτυξιακού πλάνου, κωδικοποιώντας επί της ουσίας τα ευρήματα των τριών μελετών που έχουν κάνει το ΚΕΠΕ, το ΙΟΒΕ και η εταιρία McKinsey.

Μεγάλο ζητούμενο είναι η διασφάλιση χρηματοδότησης για την αύξηση των επενδύσεων με τη δημιουργία συγκεκριμένων χρηματοδοτικών οχημάτων και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, αλλά και την πλήρη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

Στο τετρασέλιδο προσχέδιο έχει γίνει κωδικοποίηση των κλάδων που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν την επόμενη δεκατία αλλά και οριζόντιων πολιτικών που θα καταστήσουν σαφές και ελκυστικό το επενδυτικό τοπίο στην Ελλάδα. Στο πλέγμα αυτών των πολιτικών εντάσσονται ζητήματα, όπως το φορολογικό πλαίσιο, η γραφειοκρατία και η εξομάλυνση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με δικαστικές προσφυγές. Πρέπει άλλωστε να σημειωθεί πως όσο επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, αυξάνονται οι βαθμοί ελευθερίας και για μείωση της γενικής φορολογικής επιβάρυνσης, με τον Πρωθυπουργό να έχει ήδη δεσμευθεί για μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις όταν το επιτρέψουν τα δημόσια οικονομικά.

Όσον αφορά στους κλάδους οριοθετούνται τομείς αιχμής, στους οποίους εντοπίζονται συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός , η ενέργεια, ο αγροτικός τομέας, οι τηλεπικοινωνίες , οι νέες τεχνολογίες, οι μεταφορές, η διαχείριση απορριμάτων, logistics, ιχθυοκαλλιέργειες, ναυτιλία, φαρμακευτικός κλάδος.

Στο θέμα δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα οι εταίροι μας όπως άλλωστε κατέστη σαφές και στη συνεδρίαση του Eurogroup στην Αθήνα. Και αυτό επειδή, η διασφάλιση επαρκών ρυθμών ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια ουσιαστικά θα θωρακίσει την προσπάθεια να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να διασφαλιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση. Ειδικά όσον αφορά στο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο, χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής, ο σχετικός νόμος ψηφίσθηκε στο τελος του 2013, και στο κεφάλαιο του Ταμείου θα συμμετάσχει η Γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW με 100 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα θα συνεισφέρει, με πόρους διαρθρωτικών ταμείων, περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ δηλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή εχει κάνει επίσης το Ιδρυμα Ωνάση. Το Ταμείο αναμένεται να μπορεί να ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όχι μόνο για νέες επενδύσεις, αλλά και για αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων, διαθέτοντας για το σκοπό αυτό σε πρώτη φάση 500 εκατ. ευρώ.

Στόχος του πλέγματος των παρεμβάσεων που δρομολογούνται είναι το 2020 το ΑΕΠ να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, στην περιοχή των 230 δισ. ευρώ, να αυξηθεί δηλαδή κατά περίπου 43 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου