Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013

Ο καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ Γ.Δαουτόπουλος για τις Αγορές αγροτώνΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ
καθηγητή Γεωπονίας ΑΠΘ
www.daoutop.gr
Οι αγορές αγροτών είναι αγορές πώλησης αγροτικών προϊόντων, κυρίως φρούτων και λαχανικών, από τους παραγωγούς τους απευθείας στους καταναλωτές. Μα θα μου πείτε αυτό δεν κάνουν οι «λαϊκές αγορές»; Δυστυχώς όχι. Ενώ το έκαναν παραδοσιακά, σήμερα έχουν καταντήσει αγορές μεταπρατών - μικροεπαγγελματιών. Οι παραγωγοί αποτελούν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, το 15% των πωλητών των λαϊκών αγορών. Οι υπόλοιποι είναι μικροεπαγγελματίες έμποροι που συχνά κέρδισαν την πολυπόθητη άδεια μέσα από πελατειακές σχέσεις με την τοπική εξουσία.
Στις αγορές των αγροτών συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνον παραγωγοί αγροτικών προϊόντων και μόνο για τα προϊόντα που παράγουν και μάλιστα μέχρι την ιδιοπαραγώμενη ποσότητα. Απαγορεύεται, έχοντας μια τέτοια άδεια, να μετατραπείς και σε μικρέμπορο διαθέτοντας την παραγωγή άλλων γεωργών -συγχωριανών σου.
Θα μου πείτε υπάρχουν τέτοιες αγορές και τι εξυπηρετούν; Υπάρχουν και μάλιστα στη μέκκα του καπιταλισμού, στις ΗΠΑ. Από 1.755 αγορές αγροτών το 1994, έφθασαν τις 5.274 το 2009. Στη χώρα μας, μία και μοναδική στην Πρέβεζα, φτιαγμένη από τη δραστήρια Τοπική Ενωση Νέων Αγροτών αγωνίζεται να επιβιώσει στον πόλεμο που της έχουν κάνει τα θιγόμενα τοπικά συμφέροντα μετά τη μεγάλη επιτυχία της. Στις ΗΠΑ, η αγορά του Λος Αντζελες (Los Angeles Farmers’ Market) λειτουργεί συνεχώς από το 1934!
Οι καταναλωτές έχουν αγκαλιάσει αυτές τις αγορές για πολλούς λόγους, όπως: χαμηλότερες τιμές, πιο φρέσκα προϊόντα, πιο υγιεινά και εποχιακά προϊόντα, μικρότερες μεταφορές από τον τόπο παραγωγής στον τόπο της κατανάλωσης, στήριξη των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων για επιβίωση, συναισθηματικό δέσιμο με τους παραγωγούς τροφής που αυξάνει την υπευθυνότητά τους στην παραγωγική διαδικασία.
Ο εκλεκτός συνάδελφος και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσαυτάρης, είναι ένθερμος υποστηρικτής αυτών των αγορών που τις γνώρισε, όπως και ο γράφων, στη διάρκεια των σπουδών του στις ΗΠΑ. Αναρωτιέμαι ποια συμφέροντα τον εμποδίζουν στην καθιέρωσή τους. Η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου, θα μου πείτε. Μα εκεί κολλήσαμε; Σε μια χώρα που παράγει τους νόμους κατά εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, δεν είμαστε σε θέση, μέσα σε ένα μήνα το πολύ, να φτιάξουμε το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο; Η καθιέρωσή τους είναι ιδιαίτερα επιβεβλημένη στη σημερινή κρίση. Αν υπήρχαν και λειτουργούσαν αυτές οι αγορές, θα ήταν περιττές οι προσπάθειες μερικών δήμων να φέρουν στους δημότες τους φτηνά αγροτικά προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς τους, ανακουφίζοντας προσωρινά τα συρρικνωμένα εισοδήματά τους.

 Το παρόν μας ετάλη με ηλεκτρονικό μύνημα.