Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΟΧΙ στην παράταση της ημερομηνίας του γάλακτος λέει ο Τσαυτάρης

Αντίθετος στην επέκταση διατηρησιμότητας του γάλακτος παραμένει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Θανάσης Τσαυτάρης.
Σημεία συνέντευξης Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη
στο Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100.3 και τους δημοσιογράφους
Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου

«Ενισχύουμε τη ρευστότητα των αγροτών, υποστηρίζουμε το κόστος παραγωγής, καταβάλλοντας την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 1 δις ευρώ»

Για την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 1,04 δις ευρώ
Τα χρήματα που δίνουμε τώρα στους αγρότες για να ενισχύσουμε τη ρευστότητά τους είναι η ενιαία ενίσχυση. Για να υποστηρίξουμε ουσιαστικά το κόστος παραγωγής, γιατί τώρα θα αρχίσουν πάλι να καλλιεργούν τις ανοιξιάτικες καλλιέργειές τους, άρα θα αγοράσουν πάλι σπόρο, πετρέλαιο, λιπάσματα. Είναι το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης την πρώτη δόση της οποίας δώσαμε τον Οκτώβριο και τώρα τους εξοφλούμε. Τα χρήματα έχουν μπει από χθες το βράδυ, από χθες το βράδυ. Τα χρήματα αυτά στην ουσία θα λέγαμε ότι μοιράζονται σε όλη την περιφέρεια, οπότε αντιλαμβάνεστε τη σπουδαιότητα που έχει για την περιφέρεια σε αυτές τις δύσκολες μέρες, να υπάρχει η δυνατότητα να διακινηθούν 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Δημοσιογράφος: Ξέρετε κ. Υπουργέ όμως, οι αγρότες οι οποίοι μαζεύονται σήμερα δε ζητούν μόνο ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με το χωράφι, σε σχέση με τα ακίνητα λέω, αλλά λένε προς τους πολιτικούς και την πολιτική ηγεσία ότι εσείς βρε παιδιά που μας λέτε τόσα χρόνια ότι χρειάζεται να κάνουμε στροφή στον πρωτογενή τομέα στην αγροτική παραγωγή και τα λοιπά, δεν πρέπει να αρχίζουν να εμφανίζονται δείγματα αυτής της στροφής από τώρα, δηλαδή ενίσχυση αυτού του τομέα; Και δεν ξέρω αν υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες και θεσμικά και οικονομικά.
Υπουργός: Και τα δύο φαίνονται. Για παράδειγμα στο πρωτογενές κομμάτι: μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκα στο βαμβάκι. Μου λένε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοκαλλιεργητές του τόπου μας, ωστόσο φέτος έχουν παράξει 800.000 τόνους εξαιρετικής ποιότητας βαμβάκι, καλλιεργήσανε 2,5 εκατομμύρια στρέμματα και θα δώσουν στην εθνική οικονομία αν βάλουμε τα λεφτά που θα πάρουν πουλώντας το προϊόν τους και τα υποπροϊόντα 400 και πλέον εκατομμύρια από εκεί. Πήραν τώρα την ενιαία ενίσχυση, έχουν πάρει για τα αγροπεριβαλλοντικά τους μέτρα, έχουν πάρει την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών.
Το πιο σημαντικό είναι όμως ότι κατάφεραν να έχουν μια μέση απόδοση 322 κιλά το στρέμμα, απόδοση ρεκόρ, που σημαίνει μεράκι, σημαίνει ιδρώτα. Δεν έχει καμιά άλλη χώρα τέτοια απόδοση.

Για τις εξαγωγές των ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων
Πάμε λίγο στην εξωστρέφεια αυτών των προϊόντων. Από τότε που κάναμε στρατηγική μας επιλογή να γυρίσουμε τη γεωργία μας από μια γεωργία χαμηλού κόστους σε μια γεωργία ποιότητας, δεν μπορούμε να παράξουμε πολύ φτηνά προϊόντα, πόσο κάτω μπορεί να πάει. Μπορούμε όμως να παράξουμε εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα.
Δέστε τι καταφέραμε με τις εξαγωγές, αυτή την ώρα από τα 10 κορυφαία προϊόντα που εξάγει αυτός ο τόπος, από όλες τις κατηγορίες των προϊόντων, είτε είναι ορυκτά, είτε είναι μέταλλα, είτε είναι βιομηχανικά προϊόντα, τα 5 από τα 10 είναι αγροτικά προϊόντα. Και το λάδι μας είναι πρώτο φέτος, οι τσιπούρες και τα λαυράκια από τα ιχθυοτροφεία μας, τα φρούτα και τα λαχανικά μας, μαζί με τα μεταποιημένα, η φέτα, τα κρασιά μας και στην 11η θέση των εξαγωγών είναι το ελληνικό βαμβάκι. Επομένως βλέπουμε επίσης αυτή τη στροφή του κόσμου. Εμείς θέλουμε και η Ευρώπη θέλει, γιατί αυτό είναι διαρθρωτική μας αδυναμία, βλέποντας τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού και τη συρρίκνωση της περιφέρειας, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να ενσωματώσουμε νέο ανθρώπινο δυναμικό στη γεωργία και για μας τώρα, μιλώντας σαν Ελλάδα και γενικά για τις χώρες του νότου, με τα μεγάλα προβλήματα ανεργίας που τείνει να γίνει ένα από τα πιο οξυμένα κοινωνικά μας προβλήματα, το να μπορούν να βρουν δουλειά σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής όχι μόνον αναγκαστικά στον πρωτογενή, στη μεταποίηση, στην εξωστρέφεια, στη διακίνηση, στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων.

Για το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας
Το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας λειτουργεί εδώ και ένα μήνα, με κεφάλαια ύψους 253 εκατομμυρίων ευρώ. Σας θυμίζω ότι και τα σχέδια βελτίωσης και οι μεταποιητικές βιομηχανίες, ενώ αξιολογήθηκαν «κόλλησαν» στο κομμάτι της ρευστότητας των τραπεζών και ειδικά τα σχέδια βελτίωσης δεν μπορούσαν να πάρουν εγγυητικές επιστολές. Το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας λοιπόν, με τα 253 εκατομμύρια ευρώ έλυσε και τα δύο αυτά προβλήματα κι έτσι αυτή τη στιγμή βλέπουμε να υλοποιούνται πάνω από 5.000 σχέδια βελτίωσης, που αυτά αφορούν αγρότες που είναι ήδη νέοι και θέλουν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους. Όπως επίσης αφορά και 140 εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών
Δίκιο έχουν και λογικό είναι να διαμαρτύρονται. Και αυτό γιατί παρά το ότι στο τέλος η φορολογία, στην οποία κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή και ψηφίστηκε, είναι σχετικά πολύ μικρή, ωστόσο σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και με το μεγάλο κόστος εισροών που ούτως ή άλλως έχουμε- η χώρα μας, έχει υψηλό κόστος ενέργειας, είτε αυτό είναι ρεύμα, είτε είναι αέριο, πετρέλαιο κ.λπ.- είναι λογικό να μη θέλουν να επιβαρύνουν με επιπλέον κόστος, ακόμα κι αν αυτό είναι μικρό, το κομμάτι της παραγωγής τους.

Για τη διατηρησιμότητα του φέσκου γάλακτος
Παρουσίασα ως επιστήμονας τις επιστημονικές μου γνώσεις για το συγκεκριμένο θέμα στη συζήτηση που έγινε με τους συναδέλφους του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτές ήταν ορισμένες προτάσεις του ΟΟΣΑ. Ο ΟΟΣΑ είδε ότι υπάρχει ένα μοντέλο, για παράδειγμα στην Αυστρία και στην Ολλανδία, το οποίο μπορούσε να πάει την επιμήκυνση του γάλακτος στις εφτά μέρες ή στη Φιλανδία στις εννιά μέρες, αυτό έλεγε ότι «να δέστε πως το κάνουν οι άλλοι και θα μπορούσατε να το κάνετε κι εσείς». Ναι, αλλά δεν είναι οι συνθήκες της Φιλανδίας και της Ολλανδίας ίδιες με εμάς, δεν παράγουμε εμείς το γάλα με τον ίδιο τρόπο που το παράγει η ενσταυλισμένη κτηνοτροφία του βορρά. Αυτές οι συζητήσεις έγιναν και κατανοήθηκαν σε όλα τα επίπεδα, θέλω να πιστεύω ότι μεταξύ των 300 προτάσεων που έχει ο ΟΟΣΑ θα δούμε ποιες θα υιοθετήσει η χώρα μας και ποιες είναι εφικτές να υιοθετήσει.

Για το μέτρο της επιδότησης του φρέσκου γάλακτος στα σχολεία όλης της χώρας
Αυτό το πρόγραμμα όπως και το πρόγραμμα για τη διανομή φρέσκων φρούτων στα σχολεία, έχει ως στόχο, να εξοικειώσει τα παιδιά με μια πιο υγιεινή διατροφή. Να τα μάθει να πίνουν γάλα και να τρώνε φρούτα γιατί είναι πολύ σημαντικό. Και μάλιστα τώρα διευρύνεται ένας από τους κανονισμούς που θα χειριστεί μάλιστα η Ελληνική Προεδρία, που έχει να κάνει με αυτά τα προγράμματα. Πώς θέλουν να το διευρύνουν; Όχι μόνο να εξοικειώσουμε το παιδί και τους νέους με το προϊόν, με το μήλο, με το πορτοκάλι για να καταλάβει τη σημασία του ή το γάλα, να επιστρέψουν και να εξοικειωθούν και να καταλάβουν όλη την παραγωγική διαδικασία. Να επισκεφθούν δηλαδή το πρότυπο αγρόκτημα όπου παράγονται τα μήλα, να μπουν στον οπωρώνα να δουν τι εργασίες γίνονται, πως παράγεται αυτό το μήλο, γιατί είναι τόσο φιλικό για το περιβάλλον, τι σημαίνει καλλιεργώ βιολογικά κι έτσι και θα εκτιμήσουν την παραγωγή και θα την αγαπήσουν και θα εκτιμήσουν και τον ιδρώτα του αγρότη.

Για την προκήρυξη εθνικού διαγωνισμού για τη δωρεάν διανομή ρυζιού σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού
Εμείς έχουμε περίπου 1 εκατομμύριο δικαιούχους, στους οποίους διανέμουμε τρόφιμα, με τη βοήθεια 700 κοινωνικών εταίρων. Τα τρόφιμα αυτά είναι αξίας περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνουν μακαρόνια, λάδι, φέτα, κασέρια, γραβιέρα και ρύζι και μάλιστα όλα τα προηγούμενα είναι προϊόντα ΠΟΠ.
Τι έγινε λοιπόν; Ο αρμόδιος οργανισμός ο ΟΠΕΚΕΠΕ που υλοποιεί όλους τους διαγωνισμούς έκανε εγκαίρως όλες τις απαραίτητες ενέργειες και μάλιστα τα προϊόντα τα πρώτα που σας ανέφερα μοιράστηκαν ήδη ή μοιράζονται αυτή τη στιγμή και ολοκληρώνεται η διανομή τους. Και για το ρύζι έκανε διαγωνισμό και τον κέρδισε μία εταιρεία, όπου άλλες διαγωνιζόμενες εταιρείες και μάλιστα μία εξ αυτών έκανε προσφυγή κι έκανε προσωρινά μέτρα.
Όπως ξέρετε το πρόγραμμα αυτό τελειώνει την 31η Σεπτεμβρίου. Κάνοντας προσφυγή στα δικαστήρια, τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα πρέπει να εκδικάζονται σε μία εβδομάδα και είπαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μας δώσει 15 μέρες διορία, μέχρις ότου εκδικαστούν αυτά, για να δούμε τι θα κάνουμε. Μας έδωσε τη διορία, αλλά δυστυχώς τα δικαστήρια έκαναν 21 μέρες να εκδικάσουν την υπόθεση. Τότε λοιπόν ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τα δικαστήρια καθυστέρησαν. Όμως το οικονομικό έτος της Ε.Ε ολοκληρώνεται την 15η Οκτωβρίου κι έτσι δεν μας επέτρεψε να πάρουμε περαιτέρω παράταση.
Παρ’ όλα αυτά όμως η Κυβέρνηση αποφάσισε να κάνουμε εθνικό διαγωνισμό και να δώσουμε το ρύζι με εθνικούς πόρους επειδή το περιμένουν οι ευπαθείς ομάδες, που το έχουν ανάγκη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Έτσι λοιπόν προκηρύχθηκε διαγωνισμός και θα δώσουμε το ρύζι με εθνικούς πόρους.

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου