Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Στη βουλή θα συζητηθεί την Πέμπτη ο φόρος αγροτεμαχίων εν μέσω αντιδράσεων

"Σε μια περίοδο που όλοι θεωρούν ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας η Κυβέρνηση σχεδιάζει φοροεπιδρομή και στην αγροτική περιουσία." αναφέρει σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου.
"Με πρόσχημα την αδυναμία εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και με δεδομένη την ύπαρξη μαύρης τρύπας στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2013 η Κυβέρνηση ετοιμάζει για το 2014 ένα φορολογικό ρεσάλτο στην αγροτική γη που ενδέχεται να φτάσει στο 1 δις Ευρώ. Μάλιστα δε επειδή οι αντικειμενικές αξίες που έχουν διαμορφωθεί με την εκτός σχεδίου δόμηση δεν επιτρέπουν στις αρμόδιες υπηρεσίες να προσδιορίσουν έγκαιρα ανάλογες αντικειμενικές αξίες και στα αγροτεμάχια ετοιμάζεται η εφαρμογή οριζόντιας φορολόγησης με μεσοσταθμική επιβάρυνση από 8-12 Ευρώ /στρέμμα ή χαμηλότερη, αλλά μέχρις ενός συγκεκριμένου στρεμματικού ορίου.
Επειδή το κόστος παραγωγής του αγροτικού χώρου είναι από τα υψηλότερα στην Ε.Ε., ενώ παράλληλα το εισόδημά του βαίνει διαρκώς μειούμενο και μια πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση θα οδηγήσει ουσιαστικά στην εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας και στην ερημοποίηση της αγροτικής γης,
 
ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί αν θα εξαιρέσουν τη φορολόγηση στην καλλιεργούμενη αγροτική γη."
 
 
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του, η επίκαιρη ερώτηση θα συζητηθεί στη Βουλή την Πέμπτη 30/5.
 
 
 
Κορυφώνονται οι αντιδράσεις
 
 
Σε σημείο ενδοκυβερνητικής τριβής, με πιθανές μεγάλες διαστάσεις μέσα στα τρία κόμματα του κυβερνητικού σχήματος, εξελίσσεται το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στα αγροτεμάχια των κατ' επάγγελμα αγροτών που συζητείται από το υπουργείο Οικονομικών.
Χαρακτηριστικά, με την δημοσιοποίηση των σκέψεων αυτών, βουλευτές και από τα τρία κυβερνητικά κόμματα έκαναν διάβημα στις ηγεσίες τους και ζήτησαν να μην υπάρξει τέτοιο μέτρο, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαξ. Χαρακόπουλος διαφώνησε δημόσια, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών.
 
Για τα αγροτεμάχια το σενάριο που εξετάζεται, μέχρι στιγμής, είναι η φορολόγηση των εκτάσεων με 12 ευρώ κατά μέσο όρο ανά στρέμμα αλλά με συντελεστές που θα διαφοροποιούνται αναλόγως του εάν πρόκειται για καλλιεργήσιμα ή μη, την τοποθεσία τους, κ.λ.π. Για τους κατ' επάγγελμα αγρότες εξετάζονται ειδικοί χαμηλοί συντελεστές με στρεμματικό όριο.
 
Στα σχέδια για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014 το οικονομικό επιτελείο αναμένει έσοδα 1,7 δις ευρώ από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ για τα εκτός σχεδίου ακίνητα (αγροτεμάχια) και 600 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα των νομικών προσώπων.
 
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι εάν απαλλαγούν τα αγροτικά ακίνητα, τότε το επιπλέον βάρος θα πρέπει να “πέσει” στα αστικά ακίνητα.
 
Με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η διακομματική επιτροπή στην τελευταία της συνεδρίαση αμέσως μετά το Πάσχα, από τα 66,5 εκατομμύρια στρέμματα των αγροτεμαχίων, 37 εκατομμύρια στρέμματα είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Από αυτά τα 14 εκατ. στρέμματα περίπου ανήκουν σε κατ΄ επάγγελμα αγρότες, γεγονός που σημαίνει ότι εάν αυτά ή μέρος αυτών απαλλαγεί από τον Ενιαίο Φόρο, τότε θα δημιουργηθεί «τρύπα» στα προσδοκώμενα έσοδα.
 
Ωστόσο , τόσο στη ΝΔ , όσο και στο ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ υπάρχουν ήδη έντονες αντιδράσεις και δεν είναι βέβαιο ότι οι κ. κ. Βενιζέλος και Κουβέλης θα συναινέσουν , εφ΄ όσον το σενάριο περί φορολόγησης των αγροτεμαχίων πάρει τον χαρακτήρα επίσημης κυβερνητικής θέσης.
 
Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Χαρακοπουλος, επιδιώκοντας να προλάβει τις εξελίξεις, προέβη πριν από λίγες ημέρες σε μια αιχμηρή δήλωση: “Επειδή δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης, θα ήθελα να καλέσω να είναι πιο προσεκτικοί όσοι μιλούν αβασάνιστα ή διαρρέουν πληροφορίες -εντός ή εκτός εισαγωγικών- για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, ενσπείροντας αναστάτωση στους αγρότες που μοχθούν για τον επιούσιο».
 
Το θέμα θα κληθούν να λύσουν – πιθανώς στην σημερινή απογευματινή σύσκεψη - ο πρωθυπουργός με τους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
 
Στη συνέχεια και για την Τετάρτη έχει οριστεί νέα σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
 
Στελέχη της επιτροπής ρίχνουν το μπαλάκι στο υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά την φορολόγηση των εκτάσεων που ανήκουν σε κατ΄ επάγγελμα αγρότες και όπως λένε αναμένουν την τελική του πρόταση μέχρι τη συνεδρίαση προκειμένου να καταρτιστεί συναινετικά ένα σχέδιο το οποίο θα τεθεί υπό την κρίση της τρόικας που επιστρέφει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Πάντως μετά την θύελλα αντιδράσεων έχει πέσει στο τραπέζι και η εξαίρεση από τον φόρο των 14 εκατ. στρεμμάτων (σε σύνολο 66,5 εκατ) τα οποία καλλιεργούνται από κατ΄ επάγγελμα αγρότες.
 
Το βέβαιο είναι ότι το υπουργείο πρέπει να παρουσιάσει μία τεκμηριωμένη πρόταση στην τρόικα από την οποία να προκύπτει ότι είναι σε θέση να βεβαιώσει φόρους στα ακίνητα 3,1 δις ευρώ μέσα στην επόμενη χρονιά ώστε να μπορέσει στο τέλος να εισπράξει τουλάχιστον 2,7 δις ευρώ.
 
Σημειώνεται πως με τη θέσπιση του ενιαίου φόρου θα καταργηθούν το έκτακτο τέλος και ο ΦΑΠ.
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου