Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Η Ε.Ν.Α. Πρέβεζας σε ημερίδα που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα της ΠΕΔ Ηπείρου




Για την εθνική ανασυγκρότηση του τόπου μέσα από τον πρωτογενή τομέα μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης σε ημερίδα που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα της ΠΕΔ Ηπείρου, την Τετάρτη, 22 Μαΐου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή.
Το θέμα της ημερίδας, ήταν η «Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανασυγκρότηση της Παραγωγής. Όψεις της Αγροτικής Μεταρρύθμισης στην Ελλάδα» και ο υπουργός τόνισε ότι προτεραιότητα του υπουργείου αποτελεί η υποστήριξη της κτηνοτροφίας στην ορεινή Ελλάδα με ειδικευμένες και στοχευμένες πολιτικές, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή η κτηνοτροφία είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της αγροτικής παραγωγής και της εθνικής οικονομίας λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Έχω επανειλημμένα έρθει στην Ήπειρο, γιατί θεωρώ ότι η Ήπειρος και η κτηνοτροφία είναι το κύριο θεμέλιο στο οποίο θα μπορούσε να πατήσει ξανά η γεωργία μας και να ανορθωθεί.


Η κτηνοτροφία μας, είναι η αχίλλειος πτέρνα της αγροτικής οικονομίας και γενικότερα του τόπου. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, πατώντας σε αυτή τη δυνατότητα, γιατί η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας περνάει από την Ήπειρο και γενικότερα από την ορεινή Ελλάδα, να υποστηρίξουμε την κτηνοτροφία και με τον τρόπο αυτό να υποστηρίξουμε και το θέμα που αναφερθήκατε. Η γεωργία ήταν ανέκαθεν μια μεγάλη δεξαμενή χεριών, απασχολούσε δηλαδή πολλά άτομα και τώρα ένεκα διάφορων εξελίξεων έχουν συγκεντρωθεί στα αστικά κέντρα και προβλήματα ανεργίας, αλλά και η γεωργία έχει ανάγκη αυτών των χεριών, γιατί έχει συρρικνωθεί δημογραφικά. Δεν είναι παράξενο που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ το αναγνώρισε. Βλέποντας ότι μόνο το 6% του ανθρωπίνου δυναμικού της Ευρώπης είναι ηλικίας κάτω των 35 ετών, αποφάσισε να επιβάλει στα κράτη μέλη στη νέα ΚΑΠ να αξιοποιήσουν το 2% του συνολικού προϋπολογισμού, δηλαδή στη χώρα μας περίπου 480 με 500 εκατομμύρια για να υποστηριχθούν οι νέοι αγρότες. Για μας είναι πολύ σημαντικό. Γιατί εμείς όχι μόνο έχουμε ανάγκη να υποστηριχθεί το εργατικό δυναμικό στη γεωργία, αλλά έχουμε ανάγκη να δώσουμε δουλειά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους των αστικών κέντρων όπου αυτή τη στιγμή η ανεργία αποτελεί ένα από τα πιο οξυμμένα κοινωνικά προβλήματα. Είμαι στο πλευρό σας και προσπαθώ στο επίπεδο του εφικτού. Είναι δύσκολες οι καταστάσεις».

Ο υπουργός μίλησε και για το θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων διευκρινίζοντας  ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει τέτοια μέτρα. Μάλιστα ο κ. Τσαυτάρης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης, όπως τουλάχιστον διαβεβαίωσε και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, να φορολογήσει παραγωγικά αγροτεμάχια και ιδιαίτερα μάλιστα στους κατ’ επάγγελμα αγρότες».

Ο κ. Τσαυτάρης στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στις αναπτυξιακές τομές που σχεδιάζονται με την καθιέρωση ζωνών κτηνοτροφικών πάρκων, ιχθυοκαλλιεργειών  και θερμοκηπίων με την αξιοποίηση γεωθερμικού πεδίου, όπως επίσης και για τις πολιτικές που επιτάσσει η νέα ΚΑΠ, για τα θέματα αντιμετώπισης των αιτημάτων των αγροτών, για την επιστροφή του ΦΠΑ, για τη χρήση των αρδευτικών δικτύων και στην ανάγκη υποστήριξης του αγροτικού τομέα μέσω του οποίου μπορεί να αναπτυχθεί ο τόπος και να ορθοποδήσει η εθνική οικονομία. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς σ’ αυτή την αίθουσα που να μην πιστεύει ότι ο τόπος χρειάζεται τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορούμε να ξαναπατήσουμε στη γεωργία. Σας καλώ μαζί μας, να βοηθήσετε. Πάρτε τώρα το μέλλον του έθνους στα χέρια σας».

Στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης έθεσε τα ζητήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας τονίζοντας πως η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης. Σημείωσε πως η ύπαιθρος και κατ’ επέκταση η Ήπειρος έχει εγκαταλειφθεί και πρέπει να εξεταστούν τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν γιατί απέτυχαν ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης τόνισε ότι στόχος της συγκεκριμένης ημερίδας είναι, αφ’ ενός να αναδείξει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ήπειρος στην πορεία προς την αγροτική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη, αφ’ ετέρου να προβάλλει το ρόλο της αγροτοκτηνοτροφίας ως μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας, αναδεικνύοντας τα υφιστάμενα προβλήματα και προτείνοντας λύσεις.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας που μεταξύ άλλων έθεσε τα ζητήματα των υποδομών, της «ΔΩΔΩΝΗΣ», της ρευστότητας των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα, της επιστροφής του ΦΠΑ και της φορολόγησης των αγροτεμαχίων, ζητώντας να δοθούν ακριβείς απαντήσεις στον κόσμο, ενώ η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ κα Νίκη Φούντα, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για ίσους όρους ανάπτυξης τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη ζήτημα των υποδομών. Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ηλίας Θεοδωρίδης τόνισε ότι η προσπάθεια αλλαγής πορείας εξόδου από τη δομική κρίση, προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης, ξεκινάει από την ανόρθωση του πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας, κ. Λεωνίδας Ραβανός τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης των νέων αγροτών, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και στον τομέα της εκπαίδευσης, από την Πολιτεία.
 
Στην Ημερίδα παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι επιχειρηματικών κλάδων του πρωτογενούς τομέα, παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Ημερίδα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης επισκέφθηκε και μια πρότυπη χοιροτροφική μονάδα στην περιοχή της Πρέβεζας.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υπουργού εδώ:
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου