Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

Αγελαδοτρόφοι εγκαταλίιπουν το επάγγελμα σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως το paseges.gr


Μια δεκαετία ήταν αρκετή για να εγκαταλείψουν το επάγγελμα του αγελαδοτρόφου – γαλακτοπαραγωγού οι επτά στους δέκα στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ). Την ίδια ώρα, χάνει σε τιμή και ποσότητα το αγελαδινό γάλα το 2013.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως το paseges.gr οι αγελαδοτρόφοι την περίοδο 2000 – 2001 ήταν 12.402, ενώ μια δεκαετία αργότερα (2011 – 2012) μόλις που έφταναν τους 3.932.


Το συνολικό ποσοστό μείωσης φτάνει το 68,3%, κάτι που δείχνει το μέγεθος της κρίσης στον κλάδο, τον οποίο χαρακτηρίζει η μαζική τάση φυγής, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει ακόμη μεγαλύτερα νούμερα φυγής τα επόμενα χρόνια, με την κρίση να επιδεινώνεται και τους παραγωγούς, να προσπαθούν να συγκρατήσουν το κόστος παραγωγής σε λογικά επίπεδα.Αξίζει να σημειωθεί πως το 2009 οι αγελαδοτρόφοι ήταν στη χώρα μας 4.561, ενώ το ίδιο έτος η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος είχε επανέλθει στα προ δεκαετίας επίπεδα.

Στοιχεία για την παραγωγή
Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) για το αγελαδινό γάλα και την τιμή που καρπώνεται εν τέλει ο παραγωγός.

Με βάση τα στοιχεία του οργανισμού το πρώτο τρίμηνο του 2013 εμφανίζεται καθοδική πορεία στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος και στους τρεις μήνες, σε σχέση πάντα με την αντίστοιχη περίοδο το 2012, ενώ μειωμένες εμφανίζονται και οι  τιμές που εισπράττει ο παραγωγός κατά την ίδια περίοδο (πρώτο τρίμηνο του 2013).

Η καθοδική πορεία τόσο για τις τιμές που καρπώνεται ο παραγωγός όσο και της συνολικά παραχθείσας ποσότητας καταγράφεται στα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) για το αγελαδινό γάλα.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν αν μη τι άλλο, την τάση εγκατάλειψης του επαγγέλματος από αρκετούς κτηνοτρόφους που δεν μπορούν ν' αντεπεξέλθουν, καθώς επίσης και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ακρίβεια των ζωοτροφών, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες -ειδικά φέτος- και φυσικά η έλλειψη ρευστότητας.

Όσον αφορά στην τιμή το αγελαδινό χάνει έως και 3 λεπτά το κιλό, ενώ σημαντική μείωση καταγράφεται και στην ποσότητα, που ειδικά το Φεβρουάριο μειώνεται κατά 6.000 τόνους περίπου.

Φαίνεται λοιπόν καθαρά πως το 2013 η κρίση στην κτηνοτροφία και συνεπώς στον κλάδο των γαλακτοκομικών «θ’ απλώσει τα δίχτυα» της ακόμη περισσότερο. Και να σκεφτεί κανείς πως σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στην εγχώρια αγορά γάλακτος το 2012, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κάτι που αποτυπώνεται στα επίσημα, συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ.

Η κρίση και η ακρίβεια στις ζωοτροφές όπως ήταν φυσικό έφεραν μείωση στην παραγόμενη ποσότητα, σε συνδυασμό βέβαια με τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες μόνο ευνοϊκές δεν ήταν για τους κτηνοτρόφους, αφού έπεσαν πολλές βροχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα ζώα να παραμένουν σταυλισμένα για πολλές μέρες, τους παραγωγούς να επιβαρύνονται δαπανώντας χρήματα για αγορά ζωοτροφών και φυσικά τις αποδόσεις να πέφτουν, αφού τα ζώα δεν έτρωγαν σωστά.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ