Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Ρητίνη Πιερίας : Αρωματικά φυτά για την … κρίση




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25-2-22013


Την Δευτέρα, 25 Φεβ 2013, στις 20.00, στην Ρητίνη Πιερίας η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας οργανώνει συνάντηση με κύριο αντικείμενο την αξιοποίηση και προώθηση των ενδημικών Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών της Ελλάδας, ως ένα εργαλείο ανάπτυξης του αγροτικού τομέα μετά την κρίση.
Η προσκεκλημένη εισηγήτρια Δρ Ελένη Μαλούπα, Προϊσταμένη Φυτικής παραγωγής Βορ. Ελλάδος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στην προστασία κα προώθηση των αυτοφυών αρωματικών φυτών της Ελλάδας, ενώ ο συντονιστής της ημερίδας κ. Δημ. Μιχαηλίδης ήδη καταγράφει 65 προδημοσιευθείσες και πραγματοποιηθείσες δραστηριότητες των οργανωμένων Νέων Αγροτών μέσα στο 2013, με το 2012 να έκλεισε με 196 εκδηλώσεις, όταν το 2011 έγιναν 182 δράσεις για την Κοινή Γεωργική Πολιτική.
Η καλλιέργεια και εμπορία αρωματικών φυτών στην Ελλάδα, παρά τις αξιόλογες προσπάθειες διαφόρων ομάδων παραγωγών που συσπειρώθηκαν καθώς και μεμονωμένων κινήσεων, εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρά θέματα που χρειάζονται μέριμνα για να «ανοίξει» ο δρόμος των κερδοφόρων πωλήσεων. Στις 6 Απρ 2013, η ΕΝΑ Πιερίας θα φιλοξενήσει την Ομάδα πρωτοβουλίας για την σύσταση του Δικτύου των Ελληνικών Αρωματικών Φαρμακευτικών βοτάνων και Μπαχαρικών, καθόσον οι οργανωμένοι έοι Αγρότες συνήθως δρούν εποικοδομητικά.
Μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια γίνεται στο Κιλκίς από την ομάδα ΜΥΡΕΨΩΣ, η οποία έχει μεταξύ των στόχων της την προώθηση της καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών ως προοπτική ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα και την αξιολόγηση της προσαρμοστικότητας των ειδών σε ποικίλες εδαφοκλιματικές συνθήκες, ώστε να προστατευθούν οι αυτοφυείς πληθυσμοί Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών-ΑΦΦ από αλόγιστη συλλογή και εκμετάλλευση τους, παρά την σχετική συγκεκριμένη απαγόρευση.
Η καλλιέργεια ΑΦΦ σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της αυτοφυούς χλωρίδας μπορεί να συμβάλλει στην εκμετάλλευση άγονων, υποβαθμισμένων εκτάσεων, να εφαρμοστεί με πρακτικές βιολογικής γεωργίας, να οδηγήσει στην δημιουργία μικρών βιομηχανιών, να προάγει την μελισσοκομία και να επιφέρει τουριστική αξιοποίηση της υπαίθρου.
Στην Ελλάδα η ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας με ειδίκευση στα αρωματικά -φαρμακευτικά φυτά είναι μια πολύ σοβαρή προοπτική, μόνο αν μπορεί να φέρει κοντά την έρευνα και επιστήμη, την εκπαίδευση και την συστηματική υποστήριξη τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και της εμπορικής εφοδιαστικής αλυσίδας.
Πέραν από τις ημερίδες και τις «πληροφορίες» για «φανταστικά» κέρδη από το χωράφι, οι οργανωμένοι Νέοι Αγρότες δημιουργούν μεθοδικά μια νέα πραγματικότητα στον αγροτικό χώρο, σε στενή συνεργασία με τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης έρευνας με αιχμή των πρωτοβουλιών τα τοπικά φημισμένα ενδημικά ελληνικά φυτά, φροντίζοντας το Ελληνικό περιβάλλον.
Η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας μετά το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που φιλοξένησε 200 Νέους Αγρότες στο Ελατοχώρι (6-9 Σεπ 2012) συνεχίζει να κινείται σε όλη την Πιερία συστηματικά και ψύχραιμα μεταφέροντας πληροφόρηση, για να δώσει δυνατότητες συμμετοχής στους πληροφορημένους Νέους Αγρότες και αγρότες της Πιερίας, όπως την Δευτέρα, 25 Φεβ 2013, στην Ρητίνη Πιερίας.

Για την Καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Το παρόν μας εστάλη με Email

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου