Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Χοντραίνει το παιχνίδι με τις τιμές ελαιολάδου και ελιάς

Χοντραίνει το παιχνίδι με τις τιμές ελαιολάδου και ελιάς

Οι τιμές αγοράς του ελαιολάδου και των βρώσιμων ελιών από τον παραγωγό και ο τρόπος πληρωμής συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίασή της επιτροπής Ελιάς και Ελαιολάδου, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας. Ταυτόχρονα, η συγκομιδή προχωρά στις παραγωγικές περιοχές, αλλού γρήγορα και αλλού πιο αργά.
Η εισήγηση της επιτροπής προς το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να λάβει την τελική απόφαση, προτείνει η τιμή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να κυμανθεί στα 2,50 ευρώ το κιλό ενώ στην ελιά Καλαμών στο 1,40 (το 200άρι).

Αν τελικώς η Ένωση προσφέρει αυτές τις τιμές, θα έχει μακράν την πρωτοπορία σε εγχώριο επίπεδο, καθώς στις υπόλοιπες παραγωγικές περιοχές, οι τιμές που προσφέρονται είναι σαφώς χαμηλότερες.

Το paseges.gr εγκαίρως είχε αναφερθεί στην κατάσταση της εγχώριας αγοράς, σημειώνοντας κάποια προβλήματα από την ξηρασία στην περιοχή της Μεσσηνίας.

Προβλήματα παρατηρούνται και στη Φθιώτιδα, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς δεν έβρεξε αρκετά. Μάλιστα υπάρχουν έμποροι που προσφέρουν μέχρι και 1,70 ευρώ το κιλό για τις 200άρες ελιές, ποικιλίας Καλαμών, στην περιοχή κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, βροχές έπεσαν αρκετές και οι παραγωγοί λαμβάνουν χαμηλότερες τιμές από τις προαναφερθείσες, καθώς υπάρχει παραγωγή. Ιδιώτες προσφέρουν μόλις 1 ευρώ το κιλό για τις 200άρες ελιές, μάλιστα.

Την ίδια ώρα η συγκομιδή συνεχίζεται με μικρή καθυστέρηση, καθώς οι αγρότες περιμένουν οι ελιές να μαυρίσουν για μπουν στο χωράφι και να προχωρήσουν το μάζεμα, το οποίο αναμένεται να τραβήξει σε μάκρος, θέτοντας σε κίνδυνο την σοδειά, δεδομένου ότι ο χειμώνας... παραμονεύει και οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους το επόμενο διάστημα.

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@paseges.gr

ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου