Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014

Άδειο το καλάθι της ΔΕΘ για αγρότες, κτηνοτρόφους

Άδειο το καλάθι της ΔΕΘ για αγρότες, κτηνοτρόφους
Τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εγκαινιάζοντας το Σάββατο την 79η ΔΕΘ. Ο φόρος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και προκάλεσε μεγάλη οικολογική επιβάρυνση, συμπλήρωσε. Για τον αγροτικό κόσμο, που ίσως περίμενε, κάποια εξαγγελία, δεν υπήρξε καμιά αναφορά.
Επίσης, εξήγγειλε εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ξενοίκιαστα διαμερίσματα, για τον οποίο είπε ότι σε λίγα χρόνια θα γίνει ανταποδοτικός φόρος, το βασικό έσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνει πραγματικός μοχλός ανάπτυξης χωρίς να εξαρτάται από την κεντρική εξουσία, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε περισσότερες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και «αισθητή μείωση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην υπερφορολόγηση λέγοντας ότι ήταν αναπόφευκτη, αλλά πρέπει να τελειώσει σταδιακά για να μην γυρίσουμε στα ελλείμματα.

Μιλώντας για τους ένστολους, τους οποίους «τιμάμε και αγαπάμε», είπε ότι η απόφαση του ΣτΕ θα εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν «όσο μας το επιτρέπουν οι ανάγκες του προϋπολογισμού».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι για πρώτη φορά στο γ’ τρίμηνο του 2014 η οικονομία θα έχει θετικό πρόσημο, έπειτα από 24 τρίμηνα συνεχούς ύφεσης, ενώ αναφέρθηκε στην συνεχή άνοδο των ελληνικών ομολόγων και στην πτώση των επιτοκίων.

«Η Ελλάδα δεν κοιτάει το χθες που μας πλήγωσε, κοιτάει μπροστά, κοιτάμε προς τη Νέα Ελλάδα που χτίζουμε. Φέτος περνάμε από την συνεχή κατρακύλα στην σταθερή άνοδο με ανάπτυξη και με καθημερινή μείωση ανεργίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πιο αναλυτικά:
Με βάση όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, η μείωση στη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 10 με 12 λεπτά το λίτρο ή 100 έως 120 ευρώ το χιλιόλιτρο. Έτσι, η λιανική τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,15 με 1,20 ευρώ το λίτρο και το χιλιόλιτρο από 1.150 έως 1.200, από 1,25 με 1,30 ευρώ, που θα ήταν, αν ο φόρος παρέμενε στα περυσινά επίπεδα.


Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο διαμορφώνεται σήμερα στα 33 λεπτά το λίτρο, δηλαδή η μείωση κατά 30% σημαίνει ότι ο φόρος θα πέσει στα 23 λεπτά. Μαζί με το ΦΠΑ (που επιβάλλεται και επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) η τελική μείωση φθάνει μέχρι τα 12 λεπτά. Η τιμή που θα διαμορφωθεί τον Οκτώβριο, οπότε αρχίζει η περίοδος θέρμανσης, εξαρτάται ωστόσο και από τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς (διεθνείς τιμές καυσίμων και ισοτιμία δολαρίου / ευρώ), που θα έχουν διαμορφωθεί τότε.


Πάντως, θεωρείται σίγουρο ότι η εξοικονόμηση για κάθε νοικοκυριό θα ανέλθει τουλάχιστον σε 100 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.
Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω εξίσωσης του Ειδικού Φόρου με τον αντίστοιχο που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης, προκάλεσε κάθετη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου, που έφθασε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο 70%. Ταυτόχρονα, πολλά νοικοκυριά στράφηκαν σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης (τζάκια, σόμπες, κλπ.) με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Η εξίσωση των φόρων έγινε με στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στην αγορά καυσίμων, η οποία μπορεί τώρα να επιτευχθεί με την εγκατάσταση και λειτουργία των συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων στην αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τον Απρίλιο του 2014, στη λήξη της χειμερινής περιόδου, διαμορφώθηκε στο 1,259 ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο του 2013, στην έναρξη της περιόδου, ήταν 1,278 ευρώ.

«Η εξαγγελία στη ΔΕΘ του πρωθυπουργού για τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις μας για τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης, για την ουσιαστική μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης» ανέφερε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων σε ανακοίνωσή της.

Η ΠΟΠΕΚ έκανε επίσης λόγο για έλλειψη θάρρους και γενναιότητας, ή άγνοια της πραγματικής οικονομικής κατάστασης χιλιάδων οικογενειών και εκτίμησε ότι «η μείωση του ΕΦΚ κατά 30%, (όταν το 2012 αυξήθηκε 450%), μεταφράζεται σε μείωση των τιμών λιανικής κατά 7-10 λεπτά στο λίτρο, τη νέα χειμερινή περίοδο».

Οι άλλες φοροελαφρύνσεις


Επίσης ο κ. Σαμαράς εξήγγειλε ότι τους επόμενους μήνες θα καταρτιστεί ο «οδικός χάρτης» για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Οι μειώσεις θα είναι σταδιακές και στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού. Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα εξής:
1.                              Επέκταση του μέτρου που ίσχυσε για τον κλάδο της εστίασης και σε άλλους κλάδους. Αυτό σημαίνει μετάταξη και άλλων κλάδων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13%
2.                              Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, από το 42% που είναι σήμερα στο 32%. Αυτό το μέτρο θα ευνοήσει όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις άνω των 42.000 ευρώ σε ετήσια βάση
3.                              Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 15%.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπίκας

ΠΗΓΗ:ΠΑΣΕΓΕΣ