Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

.Α. Τσαυτάρης :Έως 500 χιλ ευρώ οι επενδύσεις σε κτηνοτροφία και θερμοκήπια.


«Στις κτηνοτροφικές και θερμοκηπιακές μονάδες, οι επενδύσεις μπορεί να φτάσουν μέχρι 500.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν μικρότερα σχέδια βελτίωσης της φυτικής παραγωγής μέχρι 180.000 ευρώ, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να φτάσουν και μέχρι τις 300.000 ευρώ», τόνισε ο Θανάσης Τσαυτάρης στη βουλή, απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ κ. Ελένης Μακρή – Θεοδώρου σχετικά με τις εγκρίσεις των σχεδίων βελτίωσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού:

«Μου δίνετε την ευκαιρία να συζητήσουμε ξανά ένα σημαντικό θέμα που αφορά στα σχέδια βελτίωσης των γεωργών στις εκμεταλλεύσεις τους. Ήταν, μάλιστα, ένα από τα κύρια αιτήματα που έθεσαν και οι γεωργοί στις διεκδικήσεις τους στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους.


Θέλω με την ευκαιρία αυτή να δώσω με ακρίβεια τα στοιχεία και να σας πω πού βρισκόμαστε, γιατί εμείς ως Υπουργείο κάναμε ό,τι μπορούσαμε, πραγματικά, για να επιταχύνουμε το συγκεκριμένο μέτρο.


Όσον αφορά το συγκεκριμένο Mέτρο 121, που αναφέρεται στα σχέδια βελτίωσης των αγροτών, γνωρίζετε, όπως το έχω ξαναπεί από αυτό το Βήμα, ότι στοχεύει πραγματικά να τονώσει το γεωργικό εισόδημα, να ενισχύσει την απασχόληση στη γεωργία και, τέλος, να μειώσει όλη αυτή τη διαδικασία απομείωσης των εγκαταστάσεών τους και να την ανανεώσει. Μέχρι σήμερα, στηρίζονταν μονάχα επενδύσεις σε στάβλους, θερμοκήπια, αποθήκες κ.λπ. ή ακόμα και σε εξοπλισμό, ιδιαίτερα παρελκόμενων γεωργικών μηχανημάτων.

Σήμερα, στο τρέχον πρόγραμμα, στην προσπάθειά μας να καθετοποιήσουμε την παραγωγική διαδικασία, πρώτη φορά δίνουμε τη δυνατότητα σε μεγάλους παραγωγούς να πάνε στα παρακάτω βήματα της μεταποίησης για να μπορέσουν να φτιάξουν τυροκομεία, συσκευαστήρια, τυποποιητήρια, ξηραντήρια και άλλα, προκειμένου να ανεβάσουμε ακόμα την προστιθέμενη αξία και, μάλιστα, να την καρπώνεται ο ίδιος ο γεωργός και όχι μονάχα το δεύτερο βήμα της μεταποίησης.

Στο πλαίσιο του μέτρου αυτού -και, μάλιστα, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία εν όψει και της νέας ΚΑΠ- αρχίσαμε να υποστηρίζουμε την εναλλαγή καλλιεργειών, την αμειψισπορά. Είναι κάτι που στη νέα ΚΑΠ θα έχει πολύ μεγαλύτερη διόγκωση ένεκα των περιβαλλοντολογικών όρων και του πρασινίσματος που επιβάλει.


Επομένως, θέλω να πω πιο συγκεκριμένα με αριθμούς, σε ό,τι αφορά τις κτηνοτροφικές και θερμοκηπιακές μονάδες, οι επενδύσεις μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 500.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν μικρότερα σχέδια βελτίωσης  της φυτικής παραγωγής μέχρι 180.000 ευρώ, που σε κάποιες περιπτώσεις, εφόσον έχουν μεταποιητικά, μπορούν να πάνε και μέχρι τις 300.


Επίσης, υπάρχει ένα μικρότερο μέτρο, ειδικά για τους αιγοπροβατοτρόφους, προκειμένου να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε ένα διαρθρωτικό μας μειονέκτημα. Ενώ, για παράδειγμα, μια-δυο μεγάλες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις του Βορρά –στον κρύο Βορρά, το τονίζω αυτό- μπορούν με μηχανές και ένα-δυο χέρια από τον κτηνοτρόφο να μαζέψουν μερικές χιλιάδες τόνους γάλακτος, εμείς στην αιγοπροβατοτροφία για να πετύχουμε το ίδιο πράγμα, πρέπει να έχουμε διάσπαρτες 100 – 200 κτηνοτροφικές μονάδες με αντίστοιχα σκεύη, με αντίστοιχα χέρια κτηνοτρόφων και αν αναλογιστεί κανείς και τις ιδιαίτερες καλοκαιρινές συνθήκες με τις υψηλές θερμοκρασίες, που είναι η διαφορά μας με τον κρύο Βορρά, αντιλαμβάνεστε γιατί έχουμε ένα διαρθρωτικό πρόβλημα σε ό,τι  αφορά το μικροβιακό φορτίο αυτής της εξαιρετικής πρώτης ύλης των αιγοπροβατοτρόφων μας, που αποτελεί τη βάση του τυριού «φέτα».


Τι κάναμε, λοιπόν, εκεί; Δώσαμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού τους, δηλαδή την αγορά και παγομηχανών και αμελκτικών μηχανών σ’ αυτές τις μονάδες, για να βελτιώσουμε ακριβώς αυτήν τη διαρθρωτική μας αδυναμία.


Όπως σας είχα πει, δεχθήκανε οι υπηρεσίες 7.734 αιτήσεις σχεδίων βελτίωσης και το ύψος τους θα έφτανε στα 670.000.000 ευρώ. Για ένα ενάμισι χρόνο περίπου, όταν εμείς αναλάβαμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχαν αξιολογηθεί περίπου 220. Επομένως, αντιλαμβάνεστε και πολύ σωστά επισημαίνετε ότι μ’ αυτούς τους ρυθμούς δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε, γι’ αυτό και κάναμε ό,τι ήταν εφικτό να επιταχύνουμε αυτήν τη διεργασία. Αντί να έχουμε μία ή δύο επιτροπές, κάναμε 16 γνωμοδοτικές επιτροπές και, μάλιστα, αποκεντρωμένες, όχι στις κεντρικές υπηρεσίες, αλλά σ’ όλη την περιφέρεια. Χάριν σ’ αυτές τις απλοποιήσεις, που δεν μου επιτρέπει ο χρόνος να περιγράψω μία-μία τις ενέργειες, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και των επτά χιλιάδων επτακοσίων τριάντα τεσσάρων, να περάσουν από τις γνωμοδοτικές ήδη οι πέντε χιλιάδες και ν’ αρχίσουν οι διεργασίες εγκρίσεων για πάνω από δύο χιλιάδες εξ αυτών, μεταξύ των οποίων είναι και αυτές που επισημαίνετε στο νομό σας.


Στη δευτερολογία μου θα σας δώσω συγκεκριμένες απαντήσεις που ήταν το σημείο που δημιούργησε το πρόβλημα και τι κάναμε για να το λύσουμε, γιατί άπτεται της ρευστότητας των τραπεζών. Όταν οι άνθρωποι αυτοί τελειώσουν από εμάς τη διεργασία, εμείς δίνουμε το 50% της επένδυσης ως επιχορήγηση. Από εκεί και ύστερα, πρέπει ο ίδιος να βάλει 20% από τον εαυτό του και να πάρει 30% της επένδυσης από την τράπεζα.



Δευτερολογία


Προσπαθούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Για παράδειγμα, έχει αποκεντρωθεί η απόφαση. Δεν χρειάζεται να έρθει στην κεντρική υπηρεσία ένα αίτημα επειδή κάποιος θέλει να αλλάξει ένα μικρό πράγμα. Έχει μεταφερθεί αυτή η αρμοδιότητα στην ντόπια επιτόπια επιτροπή που μπορεί και πρέπει να το λύσει ακαριαία. Επομένως, αποκεντρώνεται όλη αυτή η πολυπλοκότητα μόνο και μόνο για να επιταχύνουμε γιατί αλλιώς σας είπα που θα καταλήξουμε. Θα περάσουν χρόνια και θα έχουμε 670 εκατομμύρια να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και δεν θα τα καταφέρουμε με γραφειοκρατικές διαδικασίες.


Άλλο, όμως, είναι το πρόβλημα και εκεί πρέπει να εστιάσω για να καταλάβετε τι κάναμε και πώς λύθηκε. Όταν τελειώσει απ’ όλη αυτήν τη γραφειοκρατία κάποιος και πάρει ένα χαρτί και λέει: «η επένδυσή σου εγκρίνεται, έλα αύριο το πρωί να την υλοποιήσεις», πρώτον, έρχεται σ’ εμάς να πάρει την προκαταβολή, 30% της ενίσχυσής του. Αυτό για να γίνει χρειάζεται εγγυητική επιστολή. Έχουν δυσκολίες οι άνθρωποι. Δεν αναφέρομαι μόνο στα σχέδια βελτίωσης για να μη θίξω μόνο τους γεωργούς, το ίδιο συμβαίνει και για τις 330  επενδύσεις στη μεταποιητική βιομηχανία, που τώρα απλώνουμε σ’ όλη την ύπαιθρο.
Θα γίνουν, δηλαδή, 330 μεταποιητικά εργοστάσια για να μεταποιήσουν αυτές τις πρώτες ύλες, είτε είναι τυροκομεία, είτε είναι κρασιά, είτε είναι όλα τα γεωργικά μας προϊόντα στη μεταποίησή τους.


Λέω, λοιπόν, ότι ένα πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να πάρουν εγγυητική επιστολή. Δεύτερον, ας πούμε, ότι έχουν την ίδια συμμετοχή. Για κάποιους εξ αυτών αυτό το 20% μπορεί να ήταν ένα μικρό σκαμπανέβασμα. Το δεχθήκαμε να πει κάποιος το εξής: «Ναι, είχα τότε τις 200.000 ως ίδια συμμετοχή. Εσείς κάνατε δύο χρόνια και τώρα και δεν έχω 200.000 και έχω 187.000. Τι θα γίνει για 3.000 ή για 5.000;».


Το δεχθήκαμε και αυτό, να προσαρμόσουμε γρήγορα αυτό το πλαίσιο. Όμως, υπάρχει το 30% του δανείου, όπου εκεί, οι δυσκολίες της ρευστότητας που είχαν οι τράπεζες -κάτι που τώρα αίρεται με την ανακεφαλαίωσή τους - δίνει την ευκαιρία να επιταχυνθούν αυτού του είδους τα σχέδια. Έτσι και από τη νέα Πειραιώς - ΑΤΕ έγινε ένα τέτοιο κεφάλαιο δανειοδότησης και εγγυοδοσίας, το οποίο μάλιστα εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα και τώρα εμείς, με δικά μας χρήματα, βοηθήσαμε, σε συνέργεια με το ΕΤΕΑΝ, βάζοντας 116 εκατομμύρια ευρώ σαν Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Γίνεται μόχλευση αυτών στο τριπλάσιο με χρήματα των τραπεζών και αρχίζει αυτό το Ταμείο, όπως έγινε με το ίδιο Ταμείο και για ένα σωρό άλλες δραστηριότητες, να μπορούν και εγγυητική επιστολή να πάρουν οι αγρότες και οι μεταποιητές και επίσης, να μπορούν να τους δοθούν χαμηλότοκα δάνεια, για να υλοποιήσουν με επιτυχία το σχέδιο βελτίωσής τους, αλλά και της μεταποίησης.


Θέλω να επισημάνω ότι παρά τις δυσκολίες που περνάμε και περνούν και οι ίδιοι οι αγρότες μας, αλλά και οι μεταποιητές, ο αγροτικός τομέας εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη δυνατότητα του τόπου μας να ξανααποτελέσει πυλώνα ανάπτυξής του. Είναι μια μεγάλη δεξαμενή χεριών σε αυτήν τη στιγμή, την αγωνία και την προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας. Πιστεύω ότι αυτός ο χώρος σε μεγάλα νούμερα μπορεί να ξανααποσχολήσει χέρια, να γίνει δηλαδή ξανά και χώρος απασχόλησης, αλλά και πυλώνας ανάπτυξης του τόπου.


Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε σε συνέργεια με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Θίξατε θέμα αδειοδοτήσεων στις στάνες των κτηνοτροφικών μονάδων, όπως και άλλα, με τα φωτοβολταϊκά, το ρεύμα. Εδώ είμαστε, προσπαθούμε ένα-ένα να τα αντιμετωπίσουμε. Δυστυχώς, δεν γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού, όπως είπα στους αγρότες. Δώστε λίγο χρόνο. Τα αντιμετωπίζουμε ένα-ένα τα προβλήματα  και κάνουμε, πιστέψτε με, ό,τι είναι δυνατόν. Σας ευχαριστώ πολύ».
ΠΗΓΗ : ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου