Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Απαντήσεις Τσαυτάρη για το Νόμο 4015 στη βουλή

Απαντήσεις Τσαυτάρη για το Νόμο 4015 στη βουλή

Απαντήσεις Τσαυτάρη για το Νόμο 4015 στη βουλή


Απαντήσεις σε διαδικαστικά θέματα σε σχέση με το Νόμο 4015 έδωσε μιλώντας στη βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση
 
 
·        Ο νόμος 4015/2011 ορίζει ρητά τι θα γίνει με τις ΕΑΣ, εάν θα μετατραπούν είτε σε Α.Ε, είτε σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Ορίζει μάλιστα ρητά ότι έχουν προτεραιότητα πρόσληψης στους νέους συνεταιρισμούς που δημιουργούνται οι μέχρι σήμερα απασχολούμενοι.
·        Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέστησε σαφές και προς τις ΕΑΣ ότι όταν τα νέα σχήματα θα έρθουν στο ΥΠΑΑΤ να πάρουν Mητρώο, θα ελεγχθούν εάν εφαρμόζουν πιστά τα συγκεκριμένα άρθρα του νόμου.
·        Όσες ΕΑΣ αποφασίσουν να μετατραπούν είτε σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς είτε σε Α.Ε., δεν θα μπορούν να κάνουν νόμιμες πράξεις μέχρι να περάσουν από την έγκριση του Υπουργείου και να πάρουν Mητρώο.
·        Οι  10 εργαζόμενοι της ΕΑΣ Βέροιας στην Ημαθία που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και τα χρήματα που τους οφείλονται είναι πραγματικά χρωστούμενα της Ένωσης, θα πληρωθούν, όταν καταστεί δυνατόν να βρεθούν από την ΕΑΣ Βέροιας τα απαιτούμενα χρήματα.
·        Χωρίς την υποβοήθηση για τη συμπλήρωση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ δεν θα ήταν ασφαλές, σε 2-3 εβδομάδες, ως Υπουργείο να δώσουμε τις προκαταβολές των ενισχύσεων, το 1,1 δις ευρώ, μετά την 15η Οκτωβρίου και το υπόλοιπο που είναι 1,1 δις ευρώ μετά την 15η Δεκεμβρίου.



Η τοποθέτηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη έχει ως εξής:


«Δεν θα ήθελα με τίποτα να αναλάβω την πολιτική ευθύνη για τα παλαιά χρέη ύψους περίπου 500 εκατ. Ευρώ που αφήνουν πίσω στην παλιά πλέον ΑΤΕ οι ΕΑΣ, οι βιομηχανίες μεταποίησης κ.ά.  Η συγκεκριμένη ΕΑΣ χρωστάει περί τα 15 εκατ. Ευρώ. Υπάρχουν προηγούμενα χρέη της Ένωσης είτε σε φυσικά πρόσωπα είτε σε φορείς είτε σε άλλες Ενώσεις, όπως για παράδειγμα χρωστούσε η ΕΑΣ Βέροιας σε μια άλλη Ένωση γιατί πήρε ακτινίδια από τους παραγωγούς για να τα συσκευάσει, αλλά δεν τα είχε ξεπληρώσει.
Έχει ψηφιστεί πρόσφατα ο Νόμος 4015/2011 με τον οποίο γίνεται προσπάθεια εξυγίανσης των ΕΑΣ. Έτσι κάποιες θα μετατραπούν σε υγιείς πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς ή θα γίνουν Α.Ε και θα λειτουργήσουν, πλέον, πραγματικά ως υγιείς και ανταγωνιστικές εταιρείες, αυτή είναι η πρόθεση του Νομοθέτη.

Ως προς τους 10 εργαζόμενους της ΕΑΣ Βέροιας στην Ημαθία, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, τα χρήματα που τους οφείλονται είναι πραγματικά χρωστούμενα της Ένωσης προς αυτούς. Ήταν εργαζόμενοι, τα δούλεψαν και τα δικαιούνται και  θα πληρωθούν, όταν θα καταστεί δυνατόν να βρεθούν από την ΕΑΣ τα χρήματα.

Το έργο στο οποίο αναφερθήκατε αφορά στις δηλώσεις ΟΣΔΕ και υλοποιείται για λογαριασμό του Οργανισμού Πληρωμών. Πρόκειται για το έργο που υλοποιεί η συγκεκριμένη ΕΑΣ,  όπως και πολλές άλλες, βάσει της σύμβασης που έχει το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την τριτοβάθμια οργάνωση των αγροτών, την ΠΑΣΕΓΕΣ
 Όσοι εργαζόμενοι στην ΕΑΣ, τόσο οι μόνιμοι 10 – 20 υπάλληλοι όσο και οι 10 - 20 που προσλαμβάνονται ως έκτακτοι, πρέπει να πληρώνονται για την υλοποίηση της συγκεκριμένης υπεργολαβίας.
Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ που αναφέρατε, πληρώνονται για λογαριασμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχοντας υπεργολαβία με την ΠΑΣΕΓΕΣ , έτσι ώστε όλες οι ΕΑΣ να υποβοηθούν τους αγρότες για τη ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων τους, προκειμένου αυτοί να μπορούν να πάρουν τις επιδοτήσεις τους. Αλλιώς χωρίς αυτές τις δηλώσεις και τον έλεγχό τους δεν θα μπορούμε εμείς, ως Υπουργείο,  σε 2 – 3 εβδομάδες να δώσουμε τις προκαταβολές των ενισχύσεων, το 1,1 δις ευρώ, που σας ανακοίνωσα μετά τη 15η Οκτωβρίου και το υπόλοιπο 50% που είναι 1,1 δις ευρώ μετά τη 15η Δεκεμβρίου.
Ζητήθηκαν από τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Βέροιας εξηγήσεις για τις πληρωμές και δήλωσε ότι ζητήθηκε από τους εργαζόμενους, είτε από αυτούς που είναι μόνιμοι είτε από έκτακτους που προσλαμβάνονται, να δουλέψουν αποκλειστικά για το συγκεκριμένο έργο. Κάποιοι το δέχθηκαν, άλλοι όχι.
Αυτοί που δούλεψαν στο συγκεκριμένο έργο, μόνιμοι ή έκτακτοι, πήρανε τα χρήματα αυτής της πρώτης δόσης που έδωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ προς τις ΕΑΣ για το συγκεκριμένο σκοπό και που ουσιαστικά ήταν τα χρήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αυτοί που πληρώθηκαν, δεν ήταν ούτε ημέτεροι, ούτε δικοί μου ή κάποιου άλλου υπάλληλοι. Ήταν αυτοί που δέχτηκαν να κάνουν αυτή τη συγκεκριμένη  δουλειά. Απομένει βέβαια ακόμα να πάρουν το υπόλοιπο 50%. Εμείς ζητήσαμε με επιστολή μας στην ΠΑΣΕΓΕΣ να μη πληρωθούν τα χρήματα αυτά, αν δεν βεβαιωθούμε ότι η ΕΑΣ θα δώσει και κάποια χρήματα, αυτά δηλαδή που χρωστάει και δικαιούνται οι υπόλοιποι μόνιμοι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, έχουμε καλέσει πολλούς εργαζόμενους στο Υπουργείο γι’ αυτό το θέμα. Σ’  αυτήν τη μεταβατική κατάσταση ο νόμος 4015/2011 ορίζει ρητά τι θα γίνει με τις ΕΑΣ αν θα μετατραπούν είτε σε Α.Ε., είτε σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Ορίζει μάλιστα ρητά ότι έχουν προτεραιότητα πρόσληψης στους νέους συνεταιρισμούς που δημιουργούνται να προσληφθούν οι προηγούμενοι εργαζόμενοι. Το λέω από αυτό το βήμα και απευθύνω έκκληση και προς τις ΕΑΣ ότι όταν τα νέα σχήματα θα έρθουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πάρουν Μητρώο, θα ελεγχθούν εάν εφαρμόζουν πιστά τα συγκεκριμένα άρθρα του νόμου.
Όσες ΕΑΣ αποφασίσουν να μετατραπούν είτε σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση,  είτε σε Α.Ε., δεν μπορεί κανένας ούτε ο πρωτοβάθμιος, ούτε η Α.Ε. να κάνει νόμιμη πράξη μέχρι να περάσει από την έγκριση του Υπουργείου και να πάρει Μητρώο. Επομένως ό,τι πράξη γίνεται και όσοι νομίζουν ότι μπορούν, όπως είπατε κι εσείς,   λάθρα να καρπωθούν περιουσίες των Ενώσεων, να γνωρίζουν ότι αυτές οι πράξεις δεν είναι σύννομες και θα ακυρωθούν. Όπου χρειαστεί θα στείλουμε την υπόθεση στον Εισαγγελέα».

ΠΗΓΗ :  ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου