Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Οργανώνεται η συστηματική υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21-9-2012
Οργανώνεται η συστηματική υποστήριξη
της αγροτικής επιχειρηματικότητας

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, με υπερπροσπάθεια των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της και των συνεργατών της, χωρίς καμιά χρηματοδότηση, προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Πέραν των συνεδρίων, ημερίδων, ενημέρωσης και παρεμβάσεων, μετά τις πρόσφατες εθιμοτυπικές επισκέψεις με την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, ξεκίνησε την οργανωμένη συστηματική διαδικασία.
Την Τετάρτη, 19/9/2012, μέλη του ΔΣ της ΠΕΝΑ (κκ Λ. Πολυμενάκος & Π. Γκιοργκίνης) επισκεφθήκαν και είχαν εποικοδομητική συνεργασία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Παναγιώτη Βασιλόπουλο για θέματα Αγροτικής Έρευνας, Αγροτικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης και υποστήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας με «αποδεικτικά αγροκτήματα».
Η νέα προσπάθεια ξεκίνησε ευρέως με το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (6-9/9/2012. Ελατοχώρι), την Παρουσίαση Πετυχημένων Πρακτικών στις 7 & 8 Σεπ 2012, την διαδικασία επιλογής πέντε αντιπροσωπευτικότερων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, την αποδοχή πρόσκλησης από τον ευρωβουλευτή καθ Γ. Παπαστάμκο για συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Γεωργών (6 Δεκ 2012), την υιοθέτηση πρότασης διοργάνωσης Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών στην Ελλάδα, την πρόθεση συγκρότησης άλμπουμ Πραγματικών Πετυχημένων Πρακτικών Ελλήνων Νέων Αγροτών, την πρόθεση επισήμανσης των αναγκών σε «έρευνα και ανάπτυξη» των νέων αγροτών, την συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ για στρατηγικές επισημάνσεις (ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020) και την προσπάθεια σοβαρής συμμετοχής και συμβολής στην υπό διαμόρφωση αξόνων Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Η ΠΕΝΑ προσδοκά ότι τα νέα προγράμματα αγροτικής κατάρτισης Νέων Αγροτών (γνωστά και ως «150 ωρών») θα συμπεριλάβουν τις απόψεις του Οργανωμένου Αγροτικού Συνδικαλιστικού κινήματος για κάθε περιοχή και για γενική επαγγελματική προσέγγιση. Οι Νέοι Αγρότες, πέραν των κοινών προβλημάτων με όλους τους αγρότες, έχουν να αντιμετωπίσουν την επιλογή του επαγγέλματος, την κοινωνικοποίηση, την δημιουργία οικογένειας και την σταθεροποίηση της αγροτικής δραστηριότητας.
Η ΠΕΝΑ επιθυμεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά κάθε διαθέσιμη δαπάνη των ελλήνων φορολογουμένων για τον σκοπό για τον οποίο έγινε και ειδικότερα θα προσπαθήσει να καταγράψει τις ελλείψεις που έγιναν αντιληπτές και τα προβλήματα των Νέων Αγροτών για να αναζητηθούν οι έρευνες που έγιναν και να προγραμματισθούν νέες που θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες των Νέων Αγροτών.
Η ΠΕΝΑ διαπιστώνει σοβαρή ανάγκη αποδεικτικών στοιχείων για τις εκμεταλλεύσεις και συνεργάζεται με όλες τις δομές και φορείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην δημιουργία ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΩΝ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΩΝ. Προτίθεται να υποστηρίξει, κατ’ αρχήν, την δημιουργία Ασκληπιείου Βοτανικού Κήπου στον Δήμο Επιδαύρου Αργολίδας, Αγροκτήματος αρωματικών φυτών στον Δήμο Εμμ. Παπά Σερρών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων στον Δήμο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, δοκιμάζοντας τρία σχήματα επιχειρηματικότητας (ΑΜΚΕ, Συνεταιρισμό & ΚοινΣΕπ).
Όταν η έρευνα, η εκπαίδευση και η υποστήριξη δρουν συντονισμένα με τους οργανωμένους αγροτικούς συνδικαλιστικούς φορείς, προσανατολισμένα στην ικανοποίηση των αναγκών των τελικών χρηστών, που έχουν μεγάλη ανάγκη και σίγουρο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, που στην προκειμένη περίπτωση είναι και οι χρηματοδοτούντες (μέσω φορολόγησης και πολιτικών επιλογών), μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να καταγραφούν.
Οι κκ Λ.Πολυμενάκος & Π.Γκιοργκίνης και ο κ. Π. Βασιλόπουλος δρομολόγησαν και οριοθέτησαν την συνεργασία ΠΕΝΑ & ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την συγκροτημένη υποστήριξη των Νέων Αγροτών.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου