Σελίδες

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Εκτός εξισωτικής πολλοί κτηνοτρόφοι λόγω διαφοράς αριθμού ζώων και αδυναμίας ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις

Εκτός εξισωτικής πολλοί κτηνοτρόφοι λόγω διαφοράς αριθμού ζώων και αδυναμίας ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις 

Εκτός εξισωτικής πολλοί κτηνοτρόφοι λόγω διαφοράς αριθμού ζώων και αδυναμίας ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις Δεκάδες τηλεφωνικές καταγγελίες δέχτηκε ο ΑγροΤύπος από κτηνοτρόφους όλης της χώρας που υποστηρίζουν ότι δεν εισέπραξαν την εξισωτική αποζημίωση. Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια εισέπραξαν την εξισωτική φέτος δεν τους δόθηκαν τα χρήματα. Κάθε χρόνο οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν το ζωικό τους κεφάλαιο στο ΟΣΔΕ. Φέτος αποφασίσθηκε να συνδεθεί η εξισωτική με το ποιοτικό πριμ (άρθρο 68) και να γίνεται διασταύρωση του ζωικού κεφαλαίου που αναγράφεται στο ΟΣΔΕ με την Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων. Επειδή βρέθηκε διαφορά στον αριθμό των ζώων τους οι κτηνοτρόφοι πήραν «ποινή» και δεν πληρώθηκαν την εξισωτική. Αμέσως μετά οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε διοικητικές πράξεις για να διορθώσουν τον αριθμό των ζώων τους. Όμως όταν πήγαν να καταθέσουν τις διοικητικές πράξεις για τις αυξομειώσεις των ζώων τους στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακάλυψαν ότι το σύστημα δεν τους δεχόταν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην πληρωθούν την εξισωτική οι κτηνοτρόφοι. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναμένεται να ξανανοίξει το σύστημα, ώστε να καταφέρουν οι κτηνοτρόφοι να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους.
Ο κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος στο Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφία (ΣΕΚ), δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι το πρόβλημα αφορά μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων. «Είναι εξαγριωμένοι οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας και θεωρούν ότι το ΥπΑΑΤ το κάνει επίτηδες για να μην πληρωθούν την εξισωτική αποζημίωση. Κάθε χρόνο οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν τον Μάιο τα ζώα τους στο ΟΣΔΕ. Έρχεται μετά ο Δεκέμβριος και γίνεται ο απολογισμός των ζώων στο μητρώο της κτηνιατρικής βάσης δεδομένων. Από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο δεν μπορεί να υπάρχουν τα ίδια ζώα στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση, αφού άλλα θα έχουν πεθάνει ή μπορεί να έχει αγοράσει ο κτηνοτρόφος νέα ζώα. Αυτό το σύστημα της διασταύρωσης των ζώων δεν μπορεί να ισχύσει. Δεν υπάρχει καμιά λογική και εκτιμώ ότι έγινε για να βγει μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων εκτός συστήματος και να μην πληρωθεί την εξισωτική. Η μόνη λύση είναι να ανοίξουν το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για κάποιο χρονικό διάστημα και να δεχτεί τις διοικητικές πράξεις - αυξομείωσης που έχουν κάνει οι κτηνοτρόφοι, ώστε να εισπράξουν τα χρήματα που έχουν τόσο ανάγκη αυτή την εποχή».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατάλαβε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και θα αποσυνδέσει τους ελέγχους με τη διασταύρωση του ζωικού κεφαλαίου της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει πάλι το σύστημα, για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να καταθέσουν τα δικαιολογητικά και να εισπράξουν την εξισωτική.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

ΠΗΓΗ : agrotypos .gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου